Benfica schakelt Ajax uit, Vertonghen en Yaremchuk winnen in Amsterdam

15-03-2022 23:00
12

Ajax ligt uit de Champions League. Benfica - met Jan Vertonghen in de basis - wist op bezoek in de Johan Cruijff Arena met 0-1 te winnen door een doelpunt van Darwin Núñez. Na een simpel gegeven vrije trap ging Andre Onana in de fout, waarna het voor de Benfica-spits een koud kunstje was om de beslissende treffer tegen de touwen te koppen.

Ajax startte uitstekend aan de return tegen Benfica en wist de Portugese tegenstander vast te zetten op de eigen helft. Al snel dacht Sébastien Haller zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar het doelpunt van de Fransman werd afgekeurd. In aanloop naar de treffer stond Dusan Tadic, die de assist gaf, buitenspel. Benfica beperkte zich tot verdedigen en gaf na het afgekeurde doelpunt weinig échte kansen weg.

De ploeg van trainer Erik ten Hag bleef het proberen voor rust en kwam via Steven Berghuis en Ryan Gravenberch een aantal keer dreigend voor het doel van Benfica, maar in de problemen kwam Odysseas Vlachodimos geen enkel moment.

Na rust liep het bij Ajax wat stroever. De Amsterdammers kregen het niet voor elkaar om gevaarlijk door te komen op de helft van Benfica en moesten constant oppassen voor de counter. Er leek echter lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, dat simpel stand wist te houden.

Vanuit het niets pakte Benfica ongeveer een kwartier voor tijd de voorsprong. De uitploeg - waar Roman Yaremchuk (ex-KAA Gent) inviel - kreeg heel simpel een vrije trap mee van arbiter Carlos del Cerro Grande. Alejandro Grimaldo slingerde de bal voor en zag hoe Onana in de fout ging. De sluitpost uit Kameroen kwam uit zijn doel, maar was niet op tijd bij de bal. Núñez profiteerde en kopte de bal tegen de touwen.

Ten Hag probeerde vervolgens wat te forceren door Brian Brobbey en Davy Klaassen in het veld te brengen voor Edson Álvarez en Steven Berghuis. De Portugezen wist het spel echter op slimme wijze te ontregelen door constant op de grond te gaan liggen. In de slotfase beukte Jurriën Timber zijn tegenstander Nicolás Otamendi nog omver. Hier kreeg de Ajax-verdediger een gele kaart voor, waardoor hij een eventuele kwartfinale zou moeten missen.

Het maakte echter niet meer uit: Ajax wist de bal niet meer in het doel van Benfica te krijgen, ook niet na acht minuten blessuretijd. Brobbey kwam nog in de buurt, maar hij bleek uiteindelijk buitenspel te staan. Hierdoor gaat Benfica verder naar de kwartfinale van de Champions League en is de achtste finale het eindstation voor Ajax.