Anderlecht springt naar derde plek, Antwerp moet plots vrezen voor KAA Gent

13-03-2022 15:22 Laatste update: 15:25
73

RSC Anderlecht heeft zondag een uitstekende zaak gedaan in de strijd om een plekje in de Champions' Play-Offs. In eigen huis was het te sterk voor Royal Antwerp FC en won het met 2-1. The Great Old moet daardoor wel stilaan beginnen vrezen voor een plek in de top vier.

RSC Anderlecht deed het achterin zonder sterkhouders Wesley Hoedt, Hannes Delcroix en Zeno Debast, waardoor Lisandro Magallan en Marco Kana een kans kregen. Zij kwamen echter amper in gevaar tegen Antwerp, dat na de partij tegen K. Beerschot V.A wel iets te bewijzen had.

Alle druk dus op Brian Priske en zijn jongens, maar daar leken ze maar moeilijk mee om te gaan. Anderlecht was aanvankelijk de beste ploeg en toonde het meeste drang naar voren. De beste kansen waren echter voor Antwerp, die Hendrik Van Crombrugge enkele keren aan het werk wisten te zetten.

The Great Old kon niet vieren, maar paars-wit wel. Halfweg de eerste helft werd Joshua Zirkzee diep gestuurd door Majeed Ashimeru en wist hij de bal voorbij Jean Butez te lobben. De voorsprong was voor Anderlecht. Ook daarop bleven de kansen voor paars-wit. Tot twee keer toe had Yari Verschaeren de 2-0 aan de voet, maar de bal ging er niet in.

Antwerp kwam er maar niet aan te pas, dacht vooral aan overleven en hoopte voor het einde van die eerste helft toch geen tweede doelpunt te pakken. Een tweede doelpunt hing in de lucht én kregen we ook. Verrassend genoeg niet van Anderlecht, wel van Antwerp. Net voor tijd wist Buta ploegmakker Yusuf te bedienen, die Van Crombrugge kon verslaan en er 1-1 van maakte voor rust.

Na de rust alles dus te herdoen voor Anderlecht. De opdracht was duidelijk en het ging ook vol voor die tweede treffer. Toch grote kansen kwam het niet, maar net voor het uur kreeg het wel een strafschop na een fout op Christian Kouamé. Voormalige Antwerpenaar Lior Refaelov plaatste zich achter de bal en maakte er 2-1 van.

De kansen bleven daarop ook voor Anderlecht. Zirkzee had de partij even later kunnen beslissen, hij bleef echter iets té rustig en besloot op Butez, die deze keer niet werd gestift. Ook Amuzu kwam na een vlijmscherpe counter oog in oog te staan met Butez. Hij besloot op de doelman. Antwerp zocht wel naar die gelijkmaker, kon Van Crombrugge enkele keren aan het werk zetten, maar wist niet te scoren. Het bleef 2-1.

Door de zege springt Anderlecht over Antwerp naar de derde plek in de stand. Antwerp heeft ook nog maar een voorsprong van vier punten op nummer vijf KAA Gent en kan de Buffalo's deze speeldag nog tot op één punt zien naderen. Gent neemt het zondagavond nog op tegen K. Beerschot V.A.