Oekraïense bond neemt harde maatregelen: Tymoshchuk voor het leven geschorst

Oekraïense bond neemt harde maatregelen: Tymoshchuk voor het leven geschorst

11-03-2022 16:01

De voetbalbond van Oekraïne heeft recordinternational Anatoliy Tymoshchuk voor het leven geschorst. Omdat hij zich niet uitsprak tegen de Russische inval en nog altijd assistent is bij de Russische topclub Zenit Sint-Petersburg zal hij het shirt van Oekraïne nooit meer dragen.

'Tymoshchuk , de voormalig aanvoerder van het Oekraïense nationale team, heeft sinds het begin van de Russische invasie niet alleen geen afstand genomen van de gebeurtenissen, maar ook zijn dienstverband bij de club niet beëindigd', meldt de Oekraïnse bond.

'Bayern München publiceert verklaringen en voerde acties ter ondersteuning van Oekraïne, maar Tymoshchuk blijft zwijgen. Door deze keuze schaadt Tymoshchuk het imago van het Oekraïense voetbal', aldus de bond, dat wijst naar artikel 1.4 van de Code of Ethics and Fair Play.

De bond heeft de trainerslicentie van Tymoshchuk per direct ingetrokken en hem zijn titels afgepakt. Hij droeg 144 keer het shirt van de nationale ploeg, waarmee hij in 2006 de kwartfinales van het WK in Duitsland bereikte. Tymoshchuk werd in 2011 uitgeroepen tot beste Oekraïnse speler ooit.