Remontada in Bernabéu: waarom clubs tóch liever Real Madrid treffen dan PSG

Remontada in Bernabéu: waarom clubs tóch liever Real Madrid treffen dan PSG

10-03-2022 12:00 Laatste update: 23:45
1

De opdracht was vooraf loodzwaar voor Real Madrid: zonder vaste basisklanten Casemiro en Ferland Mendy een 0-1 achterstand goedmaken tegen Paris Saint-Germain, met Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar aan de start. Het werd een enerverende wedstrijd, die echter eindigde met een overwinning én een kwartfinaleticket voor Real Madrid (3-1). VoetbalPrimeur.be blikt terug aan de hand van een tactische analyse.

Door Koen Bloks

Real Madrid krijgt de druk er aanvankelijk niet op
In de openingsfase zette Real Madrid druk naar voren: met zowel Toni Kroos, Federico Valverde als Marco Asensio die naast Karim Benzema doordekten vanuit Marco Verratti. Heel nerveus werd PSG daar niet van. Met Neymar die naar het middenveld kwam en een overtal op rechts via Danilo, Achraf Hakimi en Messi vonden de Fransen meerdere uitwegen. Dit zorgde ervoor dat Real Madrid al snel een stuk 'lager' kwam te verdedigen dan aanvankelijk de bedoeling was. En hoe pijnlijk ook: in verdedigend opzicht (teamtactisch) stonden de Fransen een stuk stabieler dan Real Madrid.


Real Madrid zet hoog druk. Neymar komt naar het midden van het veld, Dani Carvajal vangt Neymar op. Daardoor komt Éder Militão in een één-tegen-één met Mbappé. Bron: RTL7.

Opvallende counter positionering Neymar
De positie van Neymar in de verdedigende fase was opvallend: de Braziliaan stond samen met Messi in de rug van de middenvelders van Real Madrid. Wanneer de laatste lijn van Real Madrid niet doordekte en/of de middenveldlinie voorwaarts doorstapte op de bal, stonden beide spelers geheel vrij om een omschakeling te lanceren. En dat was precies waar de rappe Mbappé op loerde. Neymar kwam, ietwat gelukkig, voorafgaand aan de openingstreffer in balbezit en bracht Mbappé in een één-tegen-één: 0-1.


De restverdediging bij Real Madrid is niet goed georganiseerd richting het midden van het veld. Na balverlies staat Neymar meerdere keren vrij om een tegenaanval te starten. David Alaba valt - na het balverlies van Carvajal en het niet opschuiven van het middenveld richting de bal - het meest te verwijten. Ook hij staat niet opgeschoven en kan daardoor geen rugdekking geven aan Militão. Mbappé weet daarna wel raad met de geboden ruimte. Bron: RTL7.

Real Madrid herkent verticale druk niet, totdat...
Real Madrid moest dus vaker laag verdedigen dan het aanvankelijk van plan was. En het hielp niet dat de thuisploeg onvoldoende de momenten herkende om PSG goed onder druk te zetten. Totdat Real Madrid doorstapte op doelman Gianluigi Donnarrumma. De Italiaan ging in de fout waarna Benzema op aangeven van Vinícius Júnior de bal binnen kon schuiven. Het bleek een van de spaarzame momenten waarop Real Madrid merkte dat het effectieve druk kan uitoefenen.


Real Madrid herkent de momenten niet waarop het door kan jagen op de bal wanneer het in zogeheten frontale drukposities staat. Dit zijn momenten dat je één-op-één kunt doorjagen en de tegenstander terug kunt dringen. Voorafgaand aan de gelijkmaker van Benzema herkent Real Madrid deze momenten wél: alle afspeelopties rondom de bal worden afgesloten waarna Benzema de bal afsnoept van Donnarumma: 1-1. Bron: RTL7.

Real Madrid draait de wedstrijd alsnog om
Het inbrengen van Rodrygo en Eduardo Camavinga bleek een gouden zet van De Koninklijke. Met Rodrygo was er niet alleen meer en betere aanspeelbaarheid aan de buitenkant van het veld, maar ook meer dreiging vanuit individuele acties en voorzetten op onder andere Benzema. Camavinga werd de aanjager voor de verdediging, Luka Modric ging hoger spelen. Dat betaalde zich in de slotfase uit: via een individuele solo en steekpass zette de Kroaat Benzema alleen voor de keeper. 2-1, de bordjes in evenwicht.


PSG maakt fouten tijdens het horizontaal meebewegen met de bal. Idrissa Gueye neemt de honneurs waar als linker centrale verdediger, maar schuift onnodig te ver op naar de buitenkant. Marquinhos zet stappen naar voren in plaats van naar de rug van Benzema. Hierdoor blijkt Benzema niet meer te verdedigen. Bron: RTL7.

Enkele seconden later was het zelfs opnieuw raak. Vanuit de aftrap gaf Real Madrid direct druk op de bal waarna Vinícius in de diepte gelanceerd werd. Marquinhos kon dat nog verdedigen, maar leverde de bal ongelukkig in bij Benzema. Die schoot raak: 3-1, Real Madrid door.

In de slotfase kwam de overwinning van de thuisploeg niet meer in gevaar. Desondanks zullen overgebleven teams straks liever aantreden tegen Real Madrid dan Paris Saint-Germain: de Fransen maakten teamtactisch een betere indruk, maar de ploeg van Carlo Ancelotti maakte vooral optimaal gebruikt van individuele fouten.


Real Madrid brengt nauwelijks meerdere spelers tussen de linies. Het aantal richtpunten in het midden van het veld is beperkt waardoor elke aanval voorspelbaar wordt. Bron: RTL7.


In verdedigend opzicht is Real Madrid ook kwetsbaar. De defensieve organisatie staat zowel horizontaal als verticaal niet compact en openingen worden niet gedicht door middenvelders. Hoe anders is dat bij PSG. Bron: RTL7

Koen Bloks (30) is oprichter van Tactical Base - een uitgebreid voetbal e-learning programma voor trainers. Eerder werkte hij voor PSV en Willem II als tactisch analist, nu begeleidt hij profspelers bij hun cognitieve en tactische voetbal ontwikkeling.