Oekraïense bond wil forse straffen voor recordinternational die zwijgt over oorlog

Oekraïense bond wil forse straffen voor recordinternational die zwijgt over oorlog

09-03-2022 15:32
3

De Oekraïense voetbalbond wil dat alle prijzen die recordinternational Anatoliy Tymoshchuk heeft gewonnen in zijn loopbaan, hem ontnomen worden. Tymoshchuk sprak zich (nog) niet uit tegen Russische inval in zijn geboorteland en volgens de Oekraïense voetbalbond 'schaadt' de oud-middenvelder daarmee het Oekraïense voetbal.

Bijna twee weken geleden vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Tymoshchuk is werkzaam als assistent-trainer bij het Russische Zenit Sint-Petersburg en zweeg tot dusver over de oorlog. Daar zijn veel Oekraïners niet blij mee: onder meer Ruslan Malinovsky haalde publiekelijk uit naar de oud-speler van Bayern München. Nu laat de Oekraïense voetbalbond (UAF) ook van zich horen.

In een statement stelt de UAF dat Tymoshchuk met zijn houding de regels overtreedt. 'Tymoshchuk blijft zwijgen en werken voor de club van de bezetter. Door deze bewuste keuze te maken schaadt Tymoshchuk het imago van het Oekraïense voetbal en schendt hij artikel 1.4. van ethische code van de UAF.' 

Als gevolg daarvan wil de UAF dat alle binnenlandse prijzen en onderscheidingen van de recordinternational afgepakt worden. De bond gaat daar een aanvraag voor doen bij de Oekraïense overheid. De UAF wil ook de trainerslicentie van Tymoshchuk intrekken. Wat dat voor gevolgen kan hebben voor zijn trainersloopbaan, is nog niet duidelijk.