'FIFA last speciale transferperiode in voor buitenlanders in Rusland en Oekraïne'

'FIFA last speciale transferperiode in voor buitenlanders in Rusland en Oekraïne'

07-03-2022 15:00
6

De FIFA beraadt over een mogelijk speciale transferperiode voor buitenlandse spelers in Rusland en Oekraïne. Het moet spelers de kans geven om hun contract te beëindigen en direct elders aan de slag te kunnen.

Naar verwachting last de FIFA deze ontsnappingsroute tijdelijk in, meldt onder andere L'Équipe. Het hoogste voetbalorgaan wil als 'ondersteuningssysteem' fungeren voor de buitenlandse voetballers in Rusland en Oekraïne, waar momenteel oorlog gevoerd wordt. In de hoogste Oekraïense competitie spelen ongeveer tachtig buitenlanders, terwijl de Premjer Liga er meer dan honderd telt. De tijdelijke transferperiode stelt hun in staat om zonder juridische afbreuk hun contract te verscheuren en te tekenen bij een andere club. 

Eerder oordeelde de FIFA dat spelers die Rusland wilden verlaten, contractueel voor 30 juni terug moesten keren. FIFPro, de grootste spelersvakbond, en het World Leagues Forum, een overkoepelende organisatie van meer dan veertig competities, hebben de FIFA gevraagd dit nogmaals te beoordelen en met een nieuw voorstel te komen. Het orgaan heeft gehoor aan de oproep gegeven, waardoor spelers naar verwachting op korte termijn een nieuwe club kunnen zoeken.