Gras is niet altijd groener: ook in buitenland staan arbitrage en VAR onder druk

Gras is niet altijd groener: ook in buitenland staan arbitrage en VAR onder druk

07-03-2022 11:00 Laatste update: 14:30
1

Er gaat geen week voorbij in de Jupiler Pro League of kranten en websites staan vol met reacties op, analyses van en frustraties over (mogelijke) scheidsrechterlijke dwalingen. 'Het niveau van de Belgische arbitrage is bedroevend', valt her en der te horen, maar is het buiten onze landsgrenzen zoveel beter? Alleen al de laatste weken vielen ook in de grootste competities der aarde opmerkelijke ingrepen te noteren. Een overzicht van VoetbalPrimeur.be.

Zelfs het stinkend rijke Engelse voetbal slaagt er niet in om controverse rond de arbitrage te bannen. Ook Romelu Lukaku zal erom balen. In de League-Cup-finale tegen Liverpool FC, ondanks de 0-0-eindstand na 120 minuten een spektakelpot van jewelste, lijkt de Rode Duivel zich weer helemaal in de Chelsea-harten te spelen met een winnende treffer in de verlengingen. Helaas, de VAR steekt daar een stokje voor vanwege vermeend buitenspel. Uit geen enkele herhaling valt echter hard te maken dat Lukaku inderdaad voorbij Virgil Van Dijk staat, merken ook de Engelse tabloids en kwaliteitskranten op.

Everton FC - Manchester City, de slotfase. De koploper uit de Premier League kent een bijzonder lastige avond op Goodison Park, waar het enkel dankzij een blunder bij de thuisploeg met een 0-1-voorsprong de laatste minuten induikt. Plots krijgt Rodri een bal tegen de arm. Scheidsrechter Paul Tierney geeft geen kick, maar niet getreurd voor Everton, want de beelden lijken onverbiddelijk. Tot ongeloof van alle Toffees blijft het echter muisstil vanuit het VAR-kamp. Zelfs Pep Guardiola valt nadien uit zijn rol bij de vele ophef, door naar een journalist te sneren dat die vanuit zijn zitplaats onmogelijk een goede analyse van de fase kon maken.

Ook de ex-club van Guardiola, FC Barcelona, kwam dit weekend goed weg. Tegen het bescheiden Elche CF loert duur puntenverlies om de hoek, tot de VAR plots wakker schiet. Bij een voorzet komt de bal tegen de arm van Antonio Barragán, die weliswaar stijf naast het lichaam hangt. Niettemin dwingt de videoscheids de bal op de stip te leggen. Memphis Depay kan zo de bevrijdende 1-2 op het bord plaatsen. Als klap op de vuurpijl wordt aan de overkant niet gereageerd op een strafschopfase met een minstens even uitdrukkelijk geurtje.

Wijzen naar de VAR
Ook bij onze noorderburen is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. In NEC-AZ (1-3) was opnieuw de VAR de gebeten hond. Bij de openingstreffer van Jesper Karlsson profiteerde de aanvaller van de bezoekers duidelijk van een controle met de arm. Scheidsrechter van dienst Bas Nijhuis had dat echter niet opgemerkt, omdat hij naar eigen zeggen geen goed zicht had op de fase. Na afloop schoof hij de hete aardappel dan ook graag door naar zijn collega's aan het beeldscherm. "Zij hadden moeten ingrijpen", waren zijn niet mis te verstane woorden. Dat Karlsson zelf in het post-match-interview aangaf dat hij "geluk" heeft gehad, draaide het mes enkel wat dieper in de Nijmeegse wonde.

En wie dacht dat de Champions League vrij van controverse zou blijven, komt evenzeer bedrogen uit. In de achtste finale tussen Villarreal en Juventus (1-1) gaat de arbitrage gruwelijk in de fout wanneer Adrien Rabiot (Juve) zijn noppen plant in de knie van een tegenstander. Een schoolvoorbeeld van een rode kaart, zou je denken, maar noch fluitenier Daniel Siebert, noch zijn VAR-collega's voelen zich genoodzaakt om in te grijpen. La Vecchia Signora mag de partij zo met elf uitspelen én kan in de terugwedstrijd beschikken over Rabiot, een dubbele straf voor Villarreal. Om maar te zeggen: beste Belgische voetbalfan, het gras is niet altijd groener aan de overkant!