De voorgangers van Bounida: Clubloos, eeuwige bankzitter & spelen op Turks C-veld

De voorgangers van Bounida: Clubloos, eeuwige bankzitter & spelen op Turks C-veld

06-03-2022 18:45 Laatste update: 07-03-2022 17:46
15

Rayane Bounida nam zondag afscheid van RSC Anderlecht. Na het seizoen wisselt hij paars-wit in voor een buitenlandse club, meer dan waarschijnlijk Ajax. De zestienjarige middenvelder is lang niet het eerste toptalent, die op jonge leeftijd paars-wit verlaat en zijn heil gaat zoeken over de grens. VoetbalPrimeur.be ging na wat er met de andere jongens gebeurde.

In dit overzicht hebben we gekozen voor talenten die de voorbije jaren hoog aangeschreven stonden bij de jeugd van Anderlecht, maar voor hun doorbraak bij de A-ploeg al naar het buitenland trokken. Het carrièrepad van Vadis Odjidja of Dries Mertens komt dus hier niet aan bod. Verder wil het artikel ook geen waardeoordeel vellen. Zeker niet over de financiële kant van het verhaal. Iedereen moet vrij zijn in zijn keuze. Daarbij is het ook geen zekerheid of de loopbaan van een speler beter of slechter zou zijn geweest indien het talent bij Anderlecht was gebleven. Misschien werd hij een ster, maar de kans bestaat evengoed dat het succes in Brussel (ook) was uitgebleven.

Mathias Bossaerts
Van Anderlecht naar Manchester City in 2012
Huidige situatie: clubloos

In 2010 pikte Anderlecht Mathias Bossaerts op bij de U15 van Germinal Beerschot. De centrale verdediger maakte toen al indruk tussen zijn leeftijdsgenoten. Engelse clubs klopten op de deur voor Bossaerts. Na goed een jaar bij Anderlecht – waar er een profcontract klaar lag – ging de familie Bossaerts praten met Manchester City waarop dat moment Vincent Kompany aan zijn legendestatus aan het werken was. Bossaerts koos op vijftienjarige leeftijd voor het Engelse avontuur. De transfer wordt later door het European Investigative Collaborations nog als onrechtmatig beschouwd. De familie van de speler zou destijds 210.000 euro ontvangen hebben, iets wat volgens de FIFA-regels niet mag.

De krantenkoppen schreven ondertussen zichzelf al. 'Jonge verdediger van Anderlecht in het spoor van Kompany'. Maar de trein geraakte in Engeland nooit op de rails. Onder Patrick Vieira bij de U21 van Manchester City werd Bossaerts krachtiger, maar ook blessuregevoelig. En terwijl Roberto Mancini de jonge Belg nog af en toe bij de A-kern haalde, liet diens opvolger Manuel Pellegrini Bossaerts links liggen. Even was er sprake van een verhuurperiode aan Anderlecht, maar die kwam er niet.

Uiteindelijk kwam de verdediger wel in België te spelen. Aan de kust was in 2016 Marc Coucke een 'weireldploegsje' aan het bouwen. Bossaerts – die een lange enkelblessure achter de rug had – geloofde in het project en trok naar KV Oostende. Bij KVO kwam hij in twee seizoenen amper aan spelen toe. De volgende en voorlopig laatste bestemming voor Bossaerts was N.E.C. Bij de Nederlandse tweedeklasser was Bossaerts een seizoen lang een basisspeler, maar daarna liep de relatie mis. Bossaerts werd teruggezet naar het tweede en uiteindelijk werd het contract van de banneling verscheurd in 2019. Sindsdien zit 'de nieuwe Kompany' zonder club.

Charly Musonda Junior
Van Anderlecht naar Chelsea in 2012
Huidige situatie: Aflopend contract bij Chelsea

Charly Musonda Junior was zo'n tien jaar geleden het kroonjuweel van de jeugdopleiding van Anderlecht. Musonda senior was dan weer in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een trouwe kracht van Anderlecht. In Brussel zagen ze de doorbraak van dribbelwonder Junior al helemaal zitten, maar de financiële lokroep van Chelsea klonk bij de familie Musonda in 2012 te luid.

De Engelse topclub was zo beleefd om broertjes Lamisha en Tika ook een contract te gunnen, maar alle hoop was gericht op Charly Junior. Bij de U21 van Chelsea ging alles nog voorspoedig. Er waren successen in de UEFA Youth League en de FA Youth Cup. Destijds leek het een kwestie van tijd alvorens Musonda zou doorbreken bij de A-ploeg. Maar dagen werden weken, weken maanden, maanden veranderde in jaren en na tien jaar verlaat Musonda aan het einde van dit seizoen langs de achterdeur Stamford Bridge.

Tussen zijn aankomst en vertrek bij Chelsea zaten vooral dieptepunten. Heel even schitterde het kroonjuweel van weleer op huurbasis bij Real Betis. Maar daarnaast waren er vooral donkere periodes. Bij Celtic werd de huurling tegen de verwachtingen in niet de grote ster en bij Vitesse ging het helemaal mis. Meteen na zijn aankomst bij de club uit Arnhem was er het persoonlijke drama tegen Royal Antwerp FC. In een oefenmatch liep Musonda een scheenbeenblessure op. Twee jaar revalidatie volgden. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Charly Musonda Junior (@musonda)

David Henen
Van Anderlecht naar AS Monaco in 2013
Huidige situatie: Actief bij KV Kortrijk

In 2010 plukte Anderlecht David Henen bij de jeugd van Standard weg. In Brussel kwam de flankaanvaller bij een behoorlijke lichting terecht. Samen met Nabil Jaadi won hij de Viareggio Cup. Andere jongens van die lichting waren onder meer Davy Roef, Michaël Heylen, Jordan Lukaku en Chancel Mbemba. Henen tekende zijn eerste profcontract bij Anderlecht, maar kwam al snel in onmin met de club. De makelaar van Henen had hem een mooie buitenlandse club beloofd. Volgens Anderlecht liet Henen zich kennen en werd daarom niet meer opgesteld.

Anderlecht verhuurde de speler in 2013 aan AS Monaco, maar daar kwam Henen een jaar lang niet verder dan de B-ploeg. Een jaar later deed paars-wit de flankaanvaller definitief van de hand. Olympiakos Piraeus werd officieel zijn nieuwe ploeg, maar de Grieken verhuurden hem meteen aan Everton. De Engelsen op hun beurt namen Henen weer een jaar later definitief over. Door het gebrek aan speeltijd stuurde Everton de jongeling van november 2015 tot april 2016 naar Fleetwood Town. In de Football League One maakte Henen uiteindelijk zijn debuut als prof. Daarna liet Everton hem twee jaar links liggen en uiteindelijk lieten de Toffees hem transfervrij vertrekken.

Sporting Charleroi haalde Henen terug naar ons land, maar in het Zwarte land was de aanvaller vooral een veredelde invaller. Na twee seizoenen op het hoogste niveau trok hij naar Grenoble Foot 38. Na zijn move richting de Franse Tweede Klasse haalde KV Kortrijk hem terug naar België. Sinds eind januari staat Henen op de loonlijst van KVK. Voorlopig moet hij het nog doen met korte invalbeurten bij de Kerels.

Nabil Jaadi
Van Anderlecht naar Udinese in 2014
Huidige situatie: Actief bij Mouloudia d'Oujda

Op de Viareggio Cup is Anderlecht een graag geziene gast. Het hoog aangeschreven Italiaanse jeugdtoernooi wordt bijna altijd door een Italiaans team gewonnen, maar in 2013 pronkten de jonkies van Anderlecht na het toernooi op het hoogste schavot. In de finale won Anderlecht met 3-1 van AC Milan. In de finale scoorde Frank Acheampong twee keer. Het derde doelpunt kwam op naam Nabil Jaadi. Met zijn dribbels en snelheid maakte Jaadi indruk op het toernooi.

In die tijd kregen almaar vaker jongens van Neerpede een kans in het eerste van Anderlecht, maar de grote doorbraak van de Marokkaanse Belg kwam er nooit. De reden? De jongeling ging uitgerekend op vraag van Anderlecht in zee met Mogi Bayat. De makelaar beloofde Jaadi de hemel, maar het werd de hel. Jaadi tekende niet bij in Brussel en Bayat kwam af met bestemming als Milaan, Londen en Liverpool. Maar het is Bayat, dus het werd uiteindelijk … Udinese.

De Serie A-club betaalde dan wel één miljoen euro voor het talent, echt op hem wachten zat er niemand bij Udinese. Proeven van de Serie A zou Jaadi nooit doen, wel de wrange nasmaak van de Italiaanse Serie B, de Spaanse Segunda División B, de Portugese Segunda Liga, de Griekse Super League en de Roemeense Liga 1. Na een tijdje zonder club zocht Jaadi zijn voetbalgeluk in Marokko. Tegenwoordig is hij op 25-jarige leeftijd te vinden op de rechterflank van Mouloudia d'Oujda.

Francesco Antonucci
Van Anderlecht naar Ajax in 2015
Huidige situatie: Door Feyenoord verhuurt aan Volendam

Bounida is niet de eerste jongeling uit de jeugdopleiding van Anderlecht die voor de charmes van Ajax valt. In 2015 kunnen de Amsterdammers Francesco Antonucci overtuigen om de overstap te maken. Met zijn fluwelen techniek maakte de nummer tien indruk bij de Brusselse jeugd. Naast Ajax werd Antonucci destijds ook gelinkt aan Lille, PSG en Juventus. Maar op zijn zestiende poseerde Antonucci nadat hij een contract tekende voor drie jaar bij Ajax met Wim Jonk. Anderlecht bleef achter met 500.000 euro.

“Hij verkiest Ajax boven de gerenommeerde opleiding van Anderlecht en dat is een mooi compliment voor onze club, maar ook voor onze scouting die dit talent wist aan te trekken”, stelde de hoofd Opleidingen van Ajax. Antonucci sprak bij zijn overgang over perspectieven en doorbreken bij Ajax 1. Dat gebeurde evenwel niet. Een jaar voor het einde van zijn contract koos Antonucci immers voor een ander buitenlands avontuur. De tiener uit La Louvière ging voor een som van 2,5 – 3 miljoen euro naar AS Monaco.

Bij het tweede van Monaco toonde Antonucci zich in de Championnat National 2. Maar de oproep voor de A-ploeg bleef uit. Om betaald voetbal te spelen trok Antonucci op huurbasis naar FC Volendam. In de Nederlandse Tweede Klasse speelde hij zich in de kijker van Feyenoord. De Rotterdammers en de Volendammers bedachten samen een constructie en Feyenoord nam Antonucci definitief over van Monaco.

Door fysieke ongemakken raakte de middenvelder niet in Feyenoord 1 en een nieuwe verhuurperiode aan Volendam volgde in januari van dit jaar. De voorbije maanden waren evenwel niet al te succesvol voor Antonucci met amper één basisplaats in de Nederlandse Tweede Klasse. De 22-jarige middenvelder heeft de voorbije tijd ook nog eens te kampen gehad met corona.

Alper Ademoğlu
Van Anderlecht naar Schalke 04 in 2016
Huidige situatie: Actief bij Turgutluspor

In januari van 2016 hoopte Alper Ademoğlu op een plaatsje bij de A-kern van Anderlecht. "Alper is voetballend een van de sterkste spelers van zijn generatie", stelde Jean Kindermans destijds. Maar de directeur van de jeugdopleiding van Anderlecht voegde er aan toe dat Ademoğlu nog werkpunten had om de volgende stap te maken bij Anderlecht. "Hij mist nog wat duelkracht en uithouding en loopt te gemakkelijk blessures op. Volgens Kindermans was de aanvallende middenvelder te ongeduldig. Ademoğlu wachtte ook niet op Anderlecht en trok op zijn zeventiende naar Schalke 04.

"Hij is een investering in de toekomst", lieten de Duitsers weten. Het werd een investering zonder opbrengst, want Ademoğlu brak niet door in Gelsenkirchen. Een vertrek via de achterdeur eindigde in Turkije. De Turkse Belg probeerde het bij Bursaspor, Eyüpspor en Tarsus IY. In de zomer van vorig jaar verbond Ademoğlu zijn lot aan Turgutluspor. Bij de vierde laatste van de Turkse derdeklasser is Ademoğlu dit seizoen vooral een invaller. Het toptalent van weleer wacht nog op zijn eerste goal en assist van het seizoen.

Mile Svilar
Van Anderlecht naar Benfica in 2017
Huidige situatie: Aflopend contract bij Benfica

Ratko Svilar was in zijn tijd zeker geen slechte doelman bij Royal Antwerp FC. Zoonlief Mile Svilar werd een nog grotere toekomst voorspeld. Mile wil(de) de beste doelman ter wereld worden. Vooral vader Ratko was er heilig van overtuigd dat zijn zoon – waar hij ook de begeleider/makelaar van speelde – dat op korte termijn zou worden. Voor de familie Svilar was het duidelijk, Anderlecht kon hem niet snel genoeg brengen. In Brussel zagen ze het talent van Svilar, maar ook het ongeduld. De jonge doelman kon zich niet neerleggen bij een rol als derde doelman en forceerde een transfer.

Benfica nam de achttienjarige keeper voor circa twee miljoen euro over van Anderlecht. Bij Benfica ging het plots snel. Eerst kreeg Svilar een kans in de Portugese beker. Daarna mocht hij zelfs proeven van Champions League-voetbal. Hij mocht starten tegen Manchester United en werd zo de jongste doelman ooit actief in het Kampioenenbal. Het debuut was goed tot een fataal eigen doelpunt. Svilar plukte een vrije trap van Marcus Rashford uit de lucht, maar trok de bal achter de lijn. Benfica verloor met 0-1. Op Old Trafford mocht Svilar mocht Svilar opnieuw starten, maar hij werd opnieuw de schlemiel. Een schot van Nemanja Matic verdween via de paal tegen de doelman en uiteindelijk in doel.

Svilar greep zo zijn eerste kansen niet en moest zich nadien jarenlang neerleggen bij het feit dat men bij Benfica Odysseas Vlachodimos als de absolute nummer één ziet. De voorbije vijf seizoenen kwam Svilar bij Benfica in de competitie amper of niet in actie. Enkel in een handvol bekermatchen mocht hij spelen. Ondertussen is Svilar bezig aan zijn laatste maanden van zijn contract bij Benfica. Hij gaf al aan in de zomer transfervrij te vertrekken. Aan interesse is er alvast geen gebrek … volgens zijn vader.

Roméo Lavia
Van Anderlecht naar Manchester City in 2019
Huidige situatie: Actief bij Manchester City U23

Het hoeft zeker niet altijd slecht af te lopen voor talenten die Anderlecht op jonge leeftijd verlaten. Roméo Lavia wordt immers nog altijd een grote toekomst voorspeld. Net zoals Bounida nu, speelde Lavia zich al vroeg in de kijker van het buitenland. Ook bij de centrale middenvelder kwam Anderlecht van een kale reis thuis toen de club de speler op zestienjarige leeftijd een eerste profcontract wilde laten tekenen.

Lavia viel immers voor de charme van Pep Guardiola. Op vraag van Kevin De Bruyne was de manager van Manchester City afgezakt naar de KDB Cup. Daar zag Guardiola Lavia aan het werk en de rest is geschiedenis. In de zomer van 2020 liet Lavia Anderlecht achter zich om aan te sluiten bij de U18 van City. Die jeugdreeks werd al snel ingewisseld voor de U23 en in september 2021 volgde op 17-jarige leeftijd al het debuut bij de A-ploeg in de Carabao Cup. Lavia maakte indruk bij zijn debuut, maar zit ondertussen terug in de wachtkamer van de Engelse grootmacht. In de Premier League zat Lavia dit seizoen een handvol keren in de selectie, maar hij wacht op zijn eerste minuten dit seizoen.