Ajax liet Mertens én Chadli liggen: 2,5 miljoen euro was te veel

Ajax liet Mertens én Chadli liggen: "2,5 miljoen euro was te veel"

02-03-2022 13:45 Laatste update: 13:57
1

Ajax-icoon Sjaak Swart verschijnt in de YouTube-show van Andy van der Meijde en moet opeens denken aan Nacer Chadli en Dries Mertens. De latere Rode Duivels braken ooit door bij de toenmalige profclub AGOVV en speelden zich in de kijker van Ajax.

Chadli speelde tussen 2007 en 2010 bij AGOVV, Mertens kwam één jaar eerder en vertrok één jaar eerder. "Toen had je Mertens en die Marokkaanse jongen", doelt hij in gesprek met Van der Meijde op Chadli. "Die wilde Ajax halen, kostte maar 2,5 miljoen met zijn tweeën. En toen deed Ajax het niet…"

Swart kan het ruim tien jaar later nog steeds niet geloven. "John van den Brom was toen trainer, die zei: Ajax moet ze nemen. En dat deden ze toen niet. Huntelaar heeft er ook nog gezeten, ja, Klaasie. Maar als die me hoort: die heeft zijn leukste tijd bij Ajax gehad. Hij zou zo weer terug kunnen."

Hoe het na hun AGOVV-tijd afliep met de twee Belgen, is bekend. De inmiddels 34-jarige Mertens werd opgepikt door FC Utrecht en ging via PSV naar Napoli, waar hij nu al negen jaar zit. De twee jaar jongere Chadli blonk in de Eredivisie uit bij FC Twente, verdiende een toptransfer naar Tottenham Hotspur en kwam later uit voor West Bromwich Albion, AS Monaco, Anderlecht en zijn huidige werkgever, het Turkse Basaksehir.