Bezus (KAA Gent) spreekt over moeilijke tijd: “Mijn familie is doodsbang”

Bezus (KAA Gent) spreekt over moeilijke tijd: “Mijn familie is doodsbang”

01-03-2022 23:13

De situatie tussen Rusland en Oekraïne houdt ook in de voetbalwereld de gemoederen bezig. Tegenover Het Nieuwsblad praat Roman Bezus van KAA Gent over de moeilijke periode.

Bezus spreekt over zijn familie die in Krementsjoek verblijft, op 300 kilometer van Kiev. “Dat is mijn thuishaven. Direct gevaar is er daar nog niet, maar dag en nacht loeien de alarmen, zijn er beangstigende sirenes en doffe knallen op afstand, dan ben je verplicht om naar de schuilkelders te trekken. Voor mijn ouders en zus en kinderen is dat geen leven. Ze slapen amper. Daarnaast ligt het dagelijkse leven helemaal stil. Winkels en ziekenhuizen? Zo veel mogelijk gesloten. Of de kinderen naar school kunnen? Geen denken aan.”

Bezus dacht eraan om mee de strijd aan te gaan in Oekraïne, maar dat ziet hij toch niet als een goed idee. “Verplichting om dat te doen is er uiteraard niet. Ik voel me wel moreel verplicht om zo veel mogelijk te doen vanop afstand voor mijn landgenoten. In Gent zijn veel Oekraïners, ook in Brussel en Antwerpen. Er zijn verschillende communities opgestart. We proberen goederen te verzamelen. Thermische kledij, medicijnen.”

Zijn familie is doodsbang. “En we hebben alles in staat gesteld om betrouwbaar transport tot de grens met Polen te verkrijgen. Mijn vader en de rest van de familie zijn doodsbang in Krementsjoek. Ik heb al voorgesteld om hen naar hier te halen, maar simpel is dat niet. Bovendien willen ze hun hebben en houden niet achterlaten. We bidden elke dag tot God. Dat de wereld Poetin snel zal afstoppen.”