Straffen tegen Russen zijn niet meer dan logisch: Schaf sport dan maar

Straffen tegen Russen zijn niet meer dan logisch: "Schaf sport dan maar"

28-02-2022 23:21
13

Na rijp beraad hebben de UEFA en de FIFA strenge straffen uitgevaardigd tegen het Russische voetbal. Alle Russische clubs worden uitgesloten van Europese toernooien en als klap op de vuurpijl mag het land ook niet deelnemen aan het WK in Qatar. Ingrijpende maatregelen, maar Rik Vanwalleghem steunt die uit volle borst.

Op zijn 69e heeft Vanwalleghem een rijkgevuld carrière achter de rug als sportjournalist. Daarin heeft het gebrek aan daadkracht hem regelmatig tegen de borst gestuit. "Ik kom uit een tijd dat er lang is volgehouden dat sport niets met politiek te maken heeft. Dat is pure onzin", stelt hij zonneklaar in De Tribune

"Eindelijk bekent de internationale sportwereld dat het geen aparte entiteit is, maar onderdeel van een breder plaatje. Nu komen er keiharde maatregelen tegen Rusland en dat is goed", verwijst Vanwalleghem naar de uitsluitingen die UEFA en FIFA hebben aangekondigd. Zulke ingrijpende sancties vielen eigenlijk nog nooit voor.

De oorlog in Oekraïne overstijgt de reikwijdte van de sportwereld, vindt Vanwalleghem. "We krijgen verschrikkelijke beelden te zien uit Kiev van een 6-jarig kind dat sterft. Waar zijn we dan mee bezig? Als de sportwereld dan niet reageert, schaf de sport dan maar af. Eindelijk wordt sport gebruikt als wapen", besluit hij krachtig.