Kansen op Champions PO: twee zekerheden, Gent jaagt Anderlecht en Antwerp op

Kansen op Champions PO: twee zekerheden, Gent jaagt Anderlecht en Antwerp op

28-02-2022 11:30 Laatste update: 21:12
18

Met nog vijf speeldagen voor de boeg stijgt de temperatuur in de Jupiler Pro League richting kookpunt. Vooral bovenaan de rangschikking beloven het ijzig spannende weken te worden met het oog op een plek in de Champions Play-Off. Voor de vier plaatsjes komen nog acht kandidaten in aanmerking, al liggen de kaarten uiteraard beter voor de ene dan voor de andere. Tijd voor een voorspelling, dacht VoetbalPrimeur.be.

In dit artikel tracht VoetbalPrimeur.be een percentage te plakken op de kwalificatiekansen voor de Champions Play-Off van de overgebleven acht kandidaten. Onze redactie baseert zich daarvoor op het huidige vormpeil van de ploegen, het resterende programma en uiteraard de huidige puntenstand.

Union Saint-Gilloise -  64 punten - 100 procent
Zowel KV Mechelen als KAA Gent kunnen weliswaar nog op gelijke hoogte komen in de stand, maar dan nog zou Union het halen op basis van meer gewonnen wedstrijden. De revelatie is dus nu al zeker van haar plek! Haar titelkansen, die na die geweldige 10 op 12 in vier opeenvolgende topduels in het zenit stonden, zijn na zwakke prestaties tegen Sint-Truiden (0-1) en KAS Eupen (0-0) én de langdurige schorsing van Dante Vanzeir wel weer geslonken. Met zoveel mogelijk punten voorsprong de start van de Play-Offs bereiken, dat is het verdere doel van Felice Mazzu en co.

Het resterende programma van Union:
KV Kortrijk (uit), OH Leuven (uit), KV Oostende (thuis), Standard Luik (uit), K. Beerschot V.A. (thuis)

Club Brugge - 57 punten - 98 procent
Mathematisch kan het nog fout lopen voor de titelverdediger, maar na de klinkende 4-1-zege tegen eerste achtervolger Royal Antwerp FC gaat dat echt niet meer gebeuren. Club heeft simpelweg te veel kwaliteit rondlopen om de top-vier nog te laten schieten. Bovendien ogen de komende weken niet al te zwaar, met drie duels tegen staartploegen. Blauw-Zwart zal eerder naar boven kijken dan naar onder.

Het resterende programma van Club Brugge:
RFC Seraing (uit), KV Oostende (uit), KRC Genk (thuis), K. Beerschot V.A. (uit), KV Mechelen (thuis)

Antwerp - 53 punten - 60 procent
Vanaf nu komen we in de categorie 'clubs die er wel degelijk nog kunnen uitvallen'. Van dat zestal staat Antwerp er het beste voor, al is dat enkel puur cijfermatig het geval. De voorsprong op het nummer vijf, Gent, is geslonken tot vier schamele puntjes. Nog alarmerender was de bedroevende prestatie van The Great Old op Jan Breydel. Uitgerekend nu wacht de immer beladen stadsconfrontatie met vijand Beerschot. Op papier de gemakkelijkste wedstrijd van het seizoen, maar dat is een derby uiteraard nooit. Een misstap daar zou fataal kunnen zijn. Omgekeerd zou een zege Antwerp voldoende moraal moeten geven om de laatste drie wedstrijden, die toch haalbaar lijken, tot een goed einde te brengen.

Het resterende programma van Antwerp:
K. Beerschot V.A. (thuis), RSC Anderlecht (uit), Zulte Waregem (thuis), OH Leuven (uit), Cercle Brugge (thuis)

Anderlecht - 52 punten - 55 procent
Eén puntje onder Antwerp prijkt paars-wit, nog net binnen de grenzen van top-vier-land dus. Of de troepen van Vincent Kompany daar tot het einde blijven bivakkeren, zal voornamelijk van 13 en 20 maart afhangen. Met Antwerp en Gent treffen zij dan twee rechtstreekse tegenstanders. In februari leek Anderlecht het vormpeil te benaderen om naar plek drie te wippen, maar na een ontgoochelende 0-0 bij OHL blijft het spook der wisselvalligheid ronddwalen. Gezien de moeilijkheidsgraad van de laatste vier speeldagen wordt dat toch best zo snel mogelijk verjaagd!

Het resterende programma van Anderlecht:
KV Oostende (thuis), Antwerp (thuis), KAA Gent (uit), Sporting Charleroi (thuis), KV Kortrijk (uit)

Gent - 49 punten - 60 procent
Vier opeenvolgende overwinningen met een doelpuntensaldo van 8-1: dát kan geen enkele andere ploeg op tafel leggen. De sterren staan dus gunstig om in extremis nog de begeerde Champions Play-Off binnen te duiken, te meer omdat het programma (op die kraker met Anderlecht na) niet al te zwaar oogt. Toch schuilt er een addertje onder het gras. De Buffalo's zijn namelijk nog actief in de Croky Cup én op het Europese toneel, waar een tweeluik wacht met PAOK. Het lijkt onvermijdelijk dat die driedubbele agenda punten gaat kosten. Aan Hein Vanhaezebrouck om zijn manschappen op alle fronten scherp te houden.

Het resterende programma van Gent:
Zulte Waregem (thuis), K. Beerschot V.A. (uit), Anderlecht (thuis), Cercle Brugge (uit), OH Leuven (thuis)

KV Mechelen - 46 punten - 20 procent
Waarschuwing: KVM heeft nog een wedstrijd tegoed! Steeds crucialer wordt dat veelbesproken duel met OHL. Als die wedstrijd toch nog plaatsvindt, kan het Malinwa het laatste zetje in de rug geven. De machine van Wouter Vrancken draait voetbaltechnisch uitstekend, al hebben de Mechelaars de kwalijke gewoonte om punten te laten liggen wanneer ze écht een stap voorwaarts kunnen zetten. Als de beslissing op zich laat wachten tot aan de slotspeeldag, lijkt KV wel met een probleem te zitten. Dan moet het immers op bezoek bij Club Brugge ...

Het resterende programma van KV Mechelen:
Sint-Truiden (uit), Sporting Charleroi (thuis), KAS Eupen (uit), KV Kortrijk (thuis), Club Brugge (uit) + OH Leuven (uit)? 

Sporting Charleroi - 46 punten - 3 procent
Qua puntenoogst zitten De Zebra's niet gek ver van deelname aan de Champions Play-Off af, maar een plek in de Europe Play-Off lijkt niettemin een realistischere doelstelling. Tegen Club Brugge (2-0) en Union (0-3) viel namelijk een gebrek aan kwaliteit te zien om die eerste vier te bereiken. Zelfs tegen staartploegen als Seriang (2-0) en Beerschot (2-3) had Charleroi weinig overschot, al won het wel. De komende weken zullen de Henegouwers moeten excelleren om nog kans te maken.

Het resterende programma van Charleroi:
Standard Luik (thuis), KV Mechelen (uit), Cercle Brugge (thuis), Anderlecht (uit), Zulte Waregem (thuis)

KRC Genk - 44 punten - 2 procent
Last but not least: de Limburgse vice-kampioen. Na de nederlaag bij Anderlecht (2-0) wierp Bernd Storck de handdoek wat de Champions Play-Off betreft. Wij durven er echter veel om verwedden dat het voorbije weekend de hoop weer heeft aangewakkerd. Toch oogt de missie bijzonder zwaar: acht of negen punten inhalen met nog vijf speeldagen te gaan, eigenlijk lijkt dat onmogelijk. Met de pure klasse die Genk in haar rangen heeft rondlopen, hou je echter best een slag om de arm. Dan zal het wel een resultaat moeten sprokkelen bij Club Brugge.

Het resterende programma van Genk:
Cercle Brugge (uit), Sint-Truiden (thuis), Club Brugge (uit), KAS Eupen (thuis), RFC Seraing (uit)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie