Vijf lessen uit speeldag 29: Koningskoppel gemist, kwaliteitskloof en Oekraliefde

Vijf lessen uit speeldag 29: Koningskoppel gemist, kwaliteitskloof en Oekraliefde

28-02-2022 10:30 Laatste update: 19:30
1

Steeds meer valt de Jupiler Pro League in haar definitieve plooi. Op speeldag 29 verschoven weer enkele puzzelstukjes richting hun uiteindelijke plaats, zowel boven- als onderaan de rangschikking. VoetbalPrimeur.be stelt vijf lessen op om te onthouden met het oog op de laatste rechte lijn.

Kwaliteitskloof
De kraker van de speeldag stond op Jan Breydel geprogrammeerd, waar nummer twee Club Brugge nummer drie Royal Antwerp FC over de vloer kreeg. Wie bevoorrechte getuige was van dat duel, zou echter vermoed hebben dat Blauw-Zwart een degradatieklant partij gaf. Terwijl de thuisploeg (zelfs zonder goudhaantje Charles De Ketelaere) dartelde als in haar beste dagen, zakte het bezoek uit Deurne-Noord door de ondergrens. Nauwelijks een voldragen aanval, geen enkele uitgespeelde kans en verdedigend minder secuur dan gebruikelijk. Ook dragende krachten als Radja Nainggolan en Birger Verstraete stonden erbij en keken ernaar. The Great Old had zich in Brugge min of meer kunnen verzekeren van een ticket in de Champions Play-Off. Nu wordt het nog flink knokken voor een stekje bij de eerste vier.

Koningskoppel gemist
Reikhalzend werd ernaar uitgekeken, een Union Saint-Gilloise zonder Deniz Undav en Dante Vanzeir. Vrienden hoopten bevestiging te zien dat hun favoriete ploeg uit meer dan het koningskoppel bestond. Vijanden duimden dan weer voor een terugval en bijbehorend puntenverlies. Die laatste groep heeft haar zin gekregen ... Tegen een stug KAS Eupen slaagde Union er zelden tot nooit in om de verdedigende linie te ontregelen. Een 0-0, extra symbolisch zonder doelpunten dus, was het logische gevolg. Vervangers Kaoru Mitoma en Alex Millan konden niet bepaald overtuigen, wat Felice Mazzu aan het denken moet zetten voor de komende weken. Gelukkig keert Undav volgende speeldag al terug!

Koningskoppel gesmaakt
Dat een dodelijk duo in de voorhoede van onschatbare waarde is, wist men aan de Gaverbeek al langer dan vandaag. Nu is ook RFC Seraing pijnlijk met de neus op die feiten gedrukt. Terwijl Les Métallos in de kelderkraker simpelweg heer en meester waren, maakte het doorwinterde doelpunteninstinct van Jelle Vossen het verschil. Essevee is er nog niet, maar zette wel een reuzepas richting behoud. Met die enige treffer van de partij zette sluipschutter Vossen zijn persoonlijke totaal op vijftien rozen; broeder Zinho Gano zit aan dertien stuks. Samen is het koppel goed voor liefst 28 van de 38 doelpunten die Zulte Waregem tot nu toe in het mandje legde. Waanzin!

Tirades met uiteenlopende afloop
Twee trainers, twee namen als klokken, twee scheldtirades, andere uitkomst. Terwijl Vincent Kompany na zijn felle uithaal zowat de snelste dubbele gele kaart uit de geschiedenis van het voetbal te verwerken kreeg, waren de goden Hein Vanhaezebrouck gunstiger gezind. Nochtans viel zijn klaagzang in een akelig stil Sclessin tot in de huiskamers te horen. De rode kaart voor Vadis Odjidja wás ook overdreven streng, moet men hierboven gedacht hebben, want ondanks een heleboel andere tegenslagen, slaagde KAA Gent er dankzij Tarik Tissoudali toch nog in om een felbevochten driepunter over de streep te trekken: 0-1. Het weerhield Vanhaezebrouck er uiteraard niet van om van leer te trekken in zijn post-wedstrijd-interview ...

Oekraliefde
We zijn er dit weekend terecht mee om de oren geslagen: voetbal (en wielrennen!) blijven slechts bijzaken in het grotere plaatje dat 'de wereld' heet. Nu er voor het eerst in bijna een eeuw tijd weer oorlog woedt op het Europese vasteland, dwalen onze bezwaarde gedachten regelmatig af naar Oekraïne. Hoe penibel de situatie ook mag zijn, de grote mate van solidariteit, eendracht en steun vanuit het Westen moet elke Europese (weldenkende) burger moed geven. Oekraïense JPL-gangers als Maryan Shved (KV Mechelen) en Eduard Sobol (Club Brugge) werden uit volle borst toegezongen of toegezwaaid in geel en blauw. Laat het een voorteken zijn, Vladimir Poetin: het goede is voorbestemd om het kwade te overwinnen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie