Lucescu blijft in Oekraïne na Russische invasie: Ben geen lafaard

Lucescu blijft in Oekraïne na Russische invasie: "Ben geen lafaard"

24-02-2022 12:30

De inval van Rusland in Oekraïne heeft ook impact op de voetbalwereld. Inmiddels is de competitie stilgelegd, maar Mircea Lucescu, trainer van Dinamo Kiev, gaat nergens heen.

In de nacht van woensdag op donderdag opende Rusland met een reeks raketinslagen de aanval op Oekraïne. Niet alleen de regio Donbas, met steden als Donetsk en Luhansk, maar het hele land ligt letterlijk onder vuur. De afgelopen uren zijn er ook explosies geweest bij de hoofdstad Kiev.

Dinamo Kiev-trainer Lucescu is geschrokken, maar laat zich naar eigen zeggen niet wegjagen. "Ik wil Kiev niet verlaten om terug te keren naar Roemenië. Dat kan ik niet maken. Ik ben geen lafaard.", laat hij weten aan Fanatik. "Ik hoop dat de grote mensen met kleine hersens snel een einde maken aan deze oorlog. Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was."

Lucescu (76) was in het verleden trainer van onder meer Shakhtar Donetsk en Zenit Sint-Petersburg. Hij leeft op dit moment in zijn eentje op het trainingscomplex van Dinamo Kiev. "Wij hebben weinig buitenlanders, maar ik weet dat spelers van andere clubs door hun ambassades zijn gevraagd om het land te verlaten."

Champions League-finale
Het Europees parlement heeft aan de UEFA gevraagd om de finale van de Champions League op 28 mei niet in Sint-Petersburg te houden. Het deed ook een oproep om het sponsorcontract met Gazprom op te zeggen. Schalke 04 wordt gesponsord door het Russische bedrijf.