Nooit swingde de kritiek op de arbitrage zo de pan uit: van Nainggolan tot Kompany

Nooit swingde de kritiek op de arbitrage zo de pan uit: van Nainggolan tot Kompany

16-02-2022 16:30 Laatste update: 19-02-2022 08:30
7

Het nieuwe voetbaljaar staat binnen de Jupiler Pro League voornamelijk in het teken van kritiek op scheidsrechterlijke beslissingen. Na anderhalve maand primeert die vaststelling op de sportieve gebeurtenissen, helaas. De voorbije weken stonden bol van de opstootjes, al dan niet terechte ingrepen en vlammende reacties achteraf. VoetbalPrimeur.be schetst een overzicht met zwarte rand.

Traditiegetrouw zijn het eerder de ‘kleinere clubs’, met alle respect, die zich regelmatig een zucht laten ontvallen rond de prestaties van scheidsrechters. Zij deden de laatste tijd dan ook hun duit in het zakje. Zo was KAS Eupen erg misnoegd over de strafschop die RSC Anderlecht ontving in de slotminuten van de halve finale in de Croky Cup. Hoewel Lior Refaelov voor minstens 95 procent buiten de grote rechthoek leek te staan, werd na de overtreding op hem toch naar de stip gewezen. Onder meer Stef Peeters kon het nadien nauwelijks geloven.

Bij RFC Seraing ging men vorige vrijdag nog een stapje verder. Met name Jean-Louis Garcia stak na het duel met Royal Antwerp FC een zelden vertoonde klaagzang af. De Franse trainer insinueerde tussen de lijntjes door zelfs een complot vanuit de bond, aangezien alle VAR-beslissingen sinds zijn aanstelling in het nadeel van Seraing werden gefloten, klonk het. Aanleiding was een niet-toegekende penaltyovertreding door Dorian Dessoleil. Die calimero-achtige interpretatie werd ongetwijfeld versterkt door de laattijdige winnende treffer van The Great Old, nota bene een ongelukkige own-goal, waardoor Seraing nog voor enkele lastige weken staat met het oog op lijfbehoud.

"Incompetentie"
Opvallend: de laatste tijd mengen ook verscheidene ‘grote namen’ uit ons Belgische voetbal zich in het spervuur aan kritiek. Dat Antwerpenaren het hart op de tong hebben, is geweten. Radja Nainggolan maakte dat in januari nog duidelijk, zelfs zonder dat zijn club betrokken was! De controversiële penalty die Deniz Undav (Union Saint-Gilloise) versierde tegen KRC Genk, verstoorde ook zijn gemoed. ‘Wat een strafschop …’, tweette Nainggolan veelzeggend. Enkele dagen geleden volgde Ritchie De Laet, die andere Antwerpse veteraan, zijn voorbeeld. In tegenstelling tot Garcia zag de verdediger géén graten in de (met rood bestrafte) sliding van Ally Samatta. De Laet maakte dat op het veld al kordaat duidelijk aan scheidsrechter Arthur Denil, maar die bewees immuun te zijn voor zulke scheldtirades.

Spelers die in het heetst van de strijd hun gedacht verkondigen, dat valt best met de mantel der liefde te bedekken. Explosief wordt de situatie pas wanneer clubs officiële statements gaan delen op hun website. Standard Luik draait haar hand daar niet voor om. Nadat de winning goal van Moussa Sissako verkeerdelijk werd afgekeurd voor bijzonder nipt (en dus onbestaand) buitenspel, stond Sclessin in rep en roer. Er volgde zelfs een formele klacht bij de Disciplinaire Commissie, al is het maar de vraag welke zoden die aan de dijk zal brengen. Afgelopen zondag was het overigens weer hommeles. Op bezoek bij Genk ging de openingstreffer vooraf door handspel van de thuisploeg, wat evenwel niet opgemerkt werd door veld- of videoref. Selim Amallah kon het niet geloven. “Onze scheidsrechters zijn incompetent”, luidde zijn vlammende oordeel.

In navolging van De Rouches leefde ook de communicatieverantwoordelijke van Genk zich uit, naar aanleiding van enkele twijfelachtige beslissingen op het veld van OH Leuven. ‘Het voelt alsof we bestolen zijn’, viel onder meer te lezen in het wedstrijdverslag op de webstek. Uit wraak ging de vice-kampioen zelfs nog een stap verder: afgelopen weekend werd een persstop ingelast. Waarom uitgerekend de media het boetekleed moeten aantrekken in deze discussie, valt echter moeilijk uit te leggen.

De uitstraling van Kompany
Tot slot komen we bij de doelgroep die zich het vaakst uitlaat over scheidsrechterlijke dwalingen: die van de trainers. Hein Vanhaezebrouck is niets minder dan een ervaringsdeskundige. De rode kaart van Matisse Samoise aan de Kehrweg gaf hem weer de nodige munitie. De Gentse veldheer kon niet begrijpen waarom Lawrence Visser (en de VAR) zijn flankspeler van het veld stuurde, niet in het minst omdat de hoofdarbiter toch wel erg ver van de bewuste fase af stond. “We hebben hier toch te maken met de nummer één van België, hé?”, deelde Vanhaezebrouck dan maar een cynische steek uit.

En als zelfs de immer doordachte Vincent Kompany zich in de debatten roert, voel je toch aan je ellebogen dat er iets broeit in het Belgische voetballandschap. Het Anderlecht-icoon kreeg eigenlijk unaniem gelijk toen hij zich vragen stelde bij de bijna vijf minuten (!) die de VAR nodig had om het openingsdoelpunt van zijn troepen te checken op buitenspel. Dat moet toch absoluut sneller kunnen, haalde hij een eufemisme boven ter argumentatie. Dankzij zijn enorme status kreeg Kompany overigens meteen gehoor, want het scheidsrechtersorgaan kondigde aan dat een ingreep vanuit Tubeke vanaf nu nog hoogstens tweeënhalve minuut mag duren. Of dat de gemoederen stante pede zal doen afkoelen, is nog maar de vraag, maar het is alvast een begin, zeker?