Chelsea en Lukaku actief op WK voor clubs: eerst Al Hilal, Brazilianen in finale?

Chelsea en Lukaku actief op WK voor clubs: eerst Al Hilal, Brazilianen in finale?

09-02-2022 15:34 Laatste update: 15:51

Tussen de mazen van het net door is in de Verenigde Arabische Emiraten het WK voor clubs van start gegaan. Romelu Lukaku gaat er samen met zijn ploeggenoten van Chelsea FC op zoek naar een trofee die nog niet in zijn kast prijkt. Om die missie tot een goed einde te brengen, moeten The Blues twee tegenstanders uit andere werelddelen opzij zetten. VoetbalPrimeur.be geeft een overzicht van de planning.

De voorbije dagen zijn de eerste duels van het WK voor clubs in alle stilte aangevat. Het concept is inmiddels bekend: één gastploeg, met name Al Jazira Club uit de Verenigde Arabische Emiraten, ontvangt de kampioenen uit de overige zeven werelddelen. Voor Europa is dat Chelsea, de laureaat van de afgelopen Champions League. Verder nemen Al-Ahli (Afrika), Al-Hilal (Azië), AS Pirae (Oceanië), CF Monterrey (Noord- en Midden-Amerika) en Palmeiras SP (Zuid-Amerika) deel. Naar goede gewoonte vormt het elftal uit dat laatste werelddeel de grootste bedreiging voor de Europese afgevaardigde.

Parcours
Hoe ziet het wedstrijdschema er nu uit? Dat is, op zijn zachtst gezegd, vrij ingewikkeld opgesteld. In een soort van 'voorronde' nam de organisator, Al Jazira, het al op tegen kleine broertje Pirae uit Tahiti. Die deed haar reputatie alle eer aan, helaas ... Nadien volgt een tweede ronde met vier deelnemers, zonder Europa en Zuid-Amerika (die als sterksten worden beschouwd). De winnaars daarvan komen in de halve finales terecht, de verliezers maken onderling uit wie de symbolische vijfde plaats mag opeisen.

Vanaf de halve finale volgt uiteraard een klassiek patroon. De verliezers strijden nog om de bronzen medaille, de winnaars kijken elkaar in de ogen in de grote finale. Die staat gepland op zaterdag 12 februari. Dinsdag plaatste Palmeiras zich al voor de eindstrijd door Al-Ahly met 2-0 te vloeren. Nu is het de beurt aan Chelsea om dat voorbeeld te volgen. Al-Hilal wil dat dan weer koste wat kost verhinderen.

Opnieuw Europa?
Eigenlijk staat het in de sterren geschreven dat Chelsea de finale haalt. Tegen Al-Hilal mag het zich simpelweg niet laten verrassen. Straffer nog: The Blues zouden enkel vrede mogen nemen bij eindwinst op dit WK voor clubs. De voorbije acht edities gingen immers allemaal naar Europa. Voor de laatste Zuid-Amerikaanse triomftocht moeten we al terug naar 2012, toen het Braziliaanse Corinthians in Japan te sterk was voor ... Chelsea!

De kaarten liggen dus gunstig voor Lukaku om een nieuwe prijs aan zijn kast toe te voegen. Daarmee zou de Rode Duivel in select gezelschap komen, al waren er de voorbije jaren wel meer Belgische collega's die het WK voor clubs in de wacht sleepten. Zo deden Divock Origi (Liverpool FC), Thibaut Courtois (Real Madrid) en Thomas Vermaelen (FC Barcelona) hem dat voor.