Mané laat Salah huilen: Senegal wint Afrika Cup door strafschop van Liverpool-ster

06-02-2022 22:45 Laatste update: 22:51

Senegal is na een zenuwslopende strafschoppenserie de winnaar van de Afrika Cup. In de strijd tussen Liverpool-sterren Mohamed Salah en Sadio Mané trok laatstgenoemde aan het langste eind. In de reguliere speeltijd bleef het 0-0.

Senegal en Egypte rekenden in de halve finales af met respectievelijk Burkina Faso en Kameroen. De finale stond vooral in het teken van de clash tussen vedettes en teamgenoten Mané en Salah. Vanuit Belgisch oogpunt verschenen bij Senegal twee oude bekenden aan de aftrap: Cheikou Kouyaté (ex-Anderlecht) en Kalidou Koulibaly (ex-Genk). Aan de overzijde mocht Trezeguet, nog iemand met een verleden bij paars-wit, op het uur invallen.

Maar goed, Mané en Salah waren de blikvangers op het terrein. De twee Liverpool-aanvallers wisten hun ploeg echter niet bij de hand te nemen. Het Senegal van Mané was iets sterker, maar wist dat overwicht niet tot uiting te brengen in de score: de brilstand bleef negentig minuten lang op het scorebord staan. Daardoor was een verlenging noodzakelijk.

In die verlenging ging het er stevig aan toe. Senegal bleef de sterkere ploeg, maar wist doelman Mohamed Abou Gabal opnieuw niet te verschalken. Aan de andere kant werd er ook niet meer gescoord en dus moest een penaltyserie voor de beslissing zorgen.

De penaltyserie was zenuwslopend. Alles werd uit de kast getrokken door beide ploegen: zo had Egypte-keeper Gabal een spiekbriefje om zijn bidon gebonden, met penaltyinformatie over de spelers van Senegal. Toch kwam Senegal als winnaar uit de bus: de ploeg miste slechts een van de vijf strafschoppen, terwijl Egypte er twee niet wist te benutten. Mané benutte de beslissende strafschop. Salah was na afloop ontroostbaar.