Feyenoord met invaller Dessers hijgt PSV in de nek na ruime zege in stadsderby

06-02-2022 14:55

Feyenoord heeft de stadsderby tegen Sparta overtuigend gewonnen. De ploeg van coach Arne Slot zat al snel in een zetel dankzij een uitblinkende Orkun Kökcü en kwam geen moment in de problemen: 4-0.

Na een minuut applaus voor de overleden Wim Jansen kwam Feyenoord sterk uit de startblokken in De Kuip. Kökcü kreeg de bal na vier minuten op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten en haalde uit. Hij liet doelman Maduka Okoye kansloos doordat het schot van richting werd veranderd. Zeven minuten later had de spelmaker ook een groot aandeel in de 2-0. Hij bediende Luis Sinisterra met een fraaie bal en vervolgens kon Alireza Jahanbakhsh afronden.

Feyenoord zat zodoende in een zetel en was via een wippertje van Bryan Linssen ook dicht bij de 3-0 na een klein kwartier. Daarna ging de figuurlijke storm iets liggen in Rotterdam-Zuid. Maar na een half uur dook Kökcü weer gevaarlijk op voor het doel van Sparta. De middenvelder schoot voorlangs op aangeven van Linssen, na voorbereidend werk van Jahanbakhsh. De thuisploeg had niets te duchten van de bezoekers en ging met een comfortabele voorsprong rusten.

In de tweede helft gooide Guus Til de derby al snel in het slot. De aanvallende middenvelder kreeg de bal ietwat gelukkig voor de voeten, waarna hij zijn twaalfde Eredivisie-treffer van het seizoen maakte. Til pikte twintig minuten voor tijd ook zijn dertiende doelpunt van het seizoen mee na een uitglijder van Bart Vriends: 4-0. Slot gunde vervolgens nog Jorrit Hendrix en Patrik Walemark hun Feyenoord-debuut. Cyriel Dessers mocht vanaf de 66 minuten opdraven.

Feyenoord heeft nu nog maar één punt minder dan nummer twee PSV, dat zaterdag verloor van AZ. Het doelsaldo van de Rotterdammers is bovendien beduidend beter. Sparta blijft steken op plek zeventien.