Chelsea ontsnapt in FA Cup na verlenging en gemiste penalty in extremis

05-02-2022 16:08 Laatste update: 16:16

Chelsea heeft overuren gedraaid in de vierde ronde van de FA Cup. De ploeg van manager Thomas Tuchel, die ontbrak vanwege een coronabesmetting, had de handen vol aan League One-club Plymouth Argyle en won pas na verlenging: 2-1. Romelu Lukaku stond 120 minuten tussen de lijnen.

Chelsea had op papier gunstig geloot in het bekertoernooi, aangezien woensdag in Abu Dhabi de halve finale van het WK voor clubteams alweer op het programma staat. Plymouth bleek echter allerminst een 'tussendoortje'. Hoewel onder meer Jorginho, Mason Mount, Lukaku en Hakim Ziyech aan de aftrap verschenen, had de Champions League-winnaar de handen vol. Sterker nog, al na acht minuten kwam Argyle op voorsprong. Ziyech veroorzaakte een vrije trap en de bezoekers pakten dat cadeautje gretig uit. Macaulay Gillesphey kopte binnen.

Het antwoord van Mateo Kovacic volgde bijna meteen, maar zijn pegel eindigde op de lat. Dat gebeurde de Serviër daarna nóg een keer, maar Chelsea haalde vijf minuten voor rust opgelucht adem. Op aangeven van Mount werkte César Azpilicueta fraai achter het standbeen binnen. Dat kunstje herhaalde de Spaanse verdediger na de pauze, maar ditmaal stond hij buitenspel. The Blues voerden de druk steeds meer op, maar twintig minuten voor tijd stond het nog altijd 1-1. Argyle-aanvaller Ryan Hardie dook zelfs op voor het doel van Kepa, die echter redding bracht.

Chelsea wist de beslissing niet meer te forceren, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Daarin werd invaller Marcos Alonso de matchwinner. Nog even leek het daarna toch op strafschoppen uit te draaien, toen Malang Sarr zijn fout wilde herstellen en een overtreding maakte. Argyle kreeg in extremis een strafschop, maar Hardie miste. Een nog grotere verrassing bleef daarmee uit.

Kidderminster Harriers - West Ham United 1-2
Het ging stadgenoot West Ham United niet veel beter af dan Chelsea. The Hammers dwongen stuntploeg Kidderminster Harriers, dat uitkomt op het zesde niveau, pas na verlenging op de knieën. West Ham keek zelfs lange tijd tegen een achterstand aan. Pas in blessuretijd tekende Declan Rice voor de 1-1. In de verlenging viel de winnende goal van Jarrod Bowen pas na 121 minuten.