Senegal schakelt Burkina Faso uit, Koffi naar het ziekenhuis

02-02-2022 22:20

Senegal heeft voor de tweede keer op rij de finale van het toernooi om de Afrika Cup bereikt. De ploeg van sterspeler Sadio Mané was woensdag met 1-3 te sterk voor Burkina Faso. B

Senegal gold op voorhand als de favoriet, maar had de handen vol. Met Bertrand Traoré en Hassana Bandé (ex-KV Mechelen) voorin verweerde Burkina Faso zich kranig. Toch leek Senegal na ruim een halfuur op voorsprong te komen. Burkina Faso-doelman Hervé Koffi (Charleroi) kegelde Cheikyou Kouyaté (ex-Anderlecht) omver en de scheidsrechter wees naar de stip. De VAR draaide de strafschop echter terug. Koffi kon na de klap niet verder en moest naar het ziekenhuis.

Ook op slag van rust zat de VAR de Senegalezen dwars. Een schot van Idrissa Gueye werd door Edmond Tapsoba (niet te verwarren met Standard-speler Abdoul Tapsoba, die zou invallen) met de arm geraakt, maar die hield hij wel keurig langs het lichaam. Zodoende werd de arbiter opieuw overruled en was het geen penalty, maar een hoekschop.

In de tweede helft had Senegal lange tijd moeite om de ban te breken, maar na zeventig minuten lag de bal dan toch in het doel. Abdou Diallo kreeg het leer voor zijn voeten na een hoekschop en de Paris Saint-Germain-verdediger aarzelde niet. Een paar minuten later profiteerde Bamba Dieng van goed werk van Mané: 0-2. Ibrahim Touré deed daarna iets terug, maar Mané gooide het duel in het slot.

Senegal - waar Antwerp-speler Abdoulaye Seck wederom niet speelde - kan daardoor in de herkansing. Tijdens de vorige editie in 2019 werd de finale verloren van Algerije. Ook in 2002 bereike Senegal al eens de finale, maar toen bleek Kameroen te sterk.