Vijf lessen uit speeldag 25: Brusselse primus, dodelijk Stormpje en gouden hold-up

Vijf lessen uit speeldag 25: Brusselse primus, dodelijk Stormpje en gouden hold-up

31-01-2022 10:30
1

De Play-Offs komen steeds nadrukkelijker in zicht. Binnen zo'n tweeënhalve maand begint de top-acht aan haar levensbelangrijke nacompetitie. Even levensbelangrijk is uiteraard om een toegangsticket af te dwingen. Op de voorbije speeldag 25 was de spanning dan ook te snijden. VoetbalPrimeur.be selecteerde vijf sleutelmomenten.

Brussel kleurt geel
Voor het eerst in pakweg zeventig jaar blijkt Brussel niet langer een paars-witte stad. Voor de tweede keer dit seizoen moest RSC Anderlecht haar meerdere erkennen in Union Saint-Gilloise. Die laatste blijft zo de trotse koploper van de Jupiler Pro League. Ook in de derby van de hoofdstad teerden de troepen van Felice Mazzu op hun gekende waarden: onverzettelijkheid in de duels, tactisch meesterschap en vlijmscherpe omschakelingen. Steeds meer lijkt dat een succesrecept te zijn om de landstitel in de wacht te slepen.

Gouden hold-up
Met nog negen (of meer) wedstrijden te gaan kan het nog alle kanten uit, maar bovenaan de stand mag men al wat opgeluchter ademhalen. Naast 'zekerheidjes' Union en Club Brugge deed ook Royal Antwerp FC een geweldige zaak. Dankzij een overwinning bij rechtstreekse concurrent KAA Gent (en de nederlaag van RSC Anderlecht) blijft The Great Old in de Brugse nek hijgen. Een prestatie om over naar huis te schrijven was het niet, want na de eerste twintig minuten geraakten Michael Frey en co nog nauwelijks in de zestien meter van De Buffalo's. Deze woensdag zal het beter moeten in het inhaalduel bij KV Kortrijk.

Ook Stormpje kan dodelijk zijn
Het door corona gesteisterde KV Mechelen heeft zichzelf een eerste delirium van 2022 cadeau gedaan. Uitgerekend Nikola Storm, die de voorbije weken erg afzag vanwege een besmetting, haalde in de slotminuut de trekker over op Sclessin. De vleugelaanvaller flikt dat kunstje op gekende wijze: aanname op links, razendsnel naar binnen kappen en dan in de korte hoek raak treffen. Een opsteker van jewelste voor Malinwa én Storm zelf, die achteraf duidelijk maakte dat hij voorlopig nog niet voldoende fit is om aan de aftrap te verschijnen. Als hij als invaller het verschil blijft maken, zullen de Mechelse fans dat niet eens zo erg vinden.

Geen duimbreed toegeven
Het mag duidelijk zijn: de Jupiler Pro League komt in money time. Op dat vlak spreken de uitslagen van het voorbije weekend boekdelen. Naast twee gelijke spelen vielen er zes winnaars en zes verliezers te noteren, maar opvallend, telkens gebeurde dat met het kleinste verschil. Tot vijf keer toe viel er een sobere 1-0 uit de bus. Enkel Standard en KV Mechelen boden iets meer spektakel (1-2). Dat wil uiteraard niet zeggen dat er in die duels geen opwinding viel, verre van zelfs, maar het duidt wel hoezeer de slotsprint op een zenuwenslag zal uitdraaien.

Afgeknakte (?) strohalm
In geen enkele tak van onze maatschappij durven voor- en nabeschouwing zozeer te verschillen als in het voetbalwereldje. Bij K. Beerschot V.A. is dat niet anders. Voor aanvang van het cruciale tweeluik heette het dat De Ratten minstens vier op zes nodig hadden. Uiteindelijk is het één op zes geworden. En toch ... Bij die 1-3-tussenstand tegen SV Zulte Waregem leken de kaartjes richting Eerste Klasse B al geboekt, maar in de tweede helft trok Beerschot de bordjes ternauwernood gelijk op pure wilskracht. Is deze ploeg dan toch nog niet uitgeblust? Zelfs als het geloof er nog heerst, moet de rangschikking het Kiel vooral tot realisme aanzetten.