Cercle heeft genoeg aan dubbele voorsprong bij rust, flater Didillon komt te laat

23-01-2022 22:54
8

Zo’n twee maanden na het ontslag van Yves Vanderhaeghe lijkt Cercle Brugge zowaar een kandidaat voor de Europe Play-Off. Ook SV Zulte Waregem kon de groen-zwarte stoomtrein niet afstoppen: 2-1 . Bij de rust had Cercle de partij al min of meer in de achterzak.

Na de 0-2-overwinning op KAS Eupen startte de thuisploeg met het nodige vertrouwen, terwijl de bezoekers pas voor het eerst in 2022 aan de bak kwamen. Dat viel ook te merken in de openingsfase. Na een eerste waarschuwing van Brugse zijde was Frank Boya blijkbaar nog niet voldoende wakker. De Kameroener wilde een dwarrelende bal ontzetten, maar trapte onbezonnen op het onderbeen van Thibo Somers. Na een tussenkomst van de VAR wees Alexandre Boucaut alsnog naar de stip. Dino Hotic zette Cercle vervolgens al na zes minuten op voorsprong.

Het duurde even voor Zulte Waregem een reactie in huis had. Het thuisteam schakelde enkele keren gevaarlijk om, mede door de vele ruimte die het kreeg, zonder uitgespeeld doelgevaar weliswaar. Na verloop van tijd kwam Essevee toch wat meer in haar ritme. Dat leverde wél kansen op. Zinho Gano kopte over, terwijl Jelle Vossen tot twee keer toe een goede schietkans kreeg. Bij de eerste poging besloot hij echter te zwak en nadien was Thomas Didillon bij de les met een puike voetveeg.

Vijf minuten voor rust viel de treffer er dan toch, maar dan aan de overkant. Boris Popovic timede uitstekend en kopte een hoekschop overtuigend richting verste hoek binnen: 2-0. Meteen daarna eiste Boucaut alle aandacht op. Na een elleboog van Boya op het achterhoofd van Olivier Deman trok de scheidsrechter in eerste instantie geel. Videoref Lawrence Visser had kennelijk een andere kleur verwacht, want hij riep Boucaut naar het scherm. Nadat hij de beelden bestudeerd had, besloot die laatste om … het geel van Boya te laten vallen, zonder een rode prent in de plaats tevoorschijn te halen. Op zijn zachtst gezegd een bijzonder moment.

Paal verhindert mogelijke remonte
In deel twee moest Zulte Waregem zo snel mogelijk op zoek naar een aansluitingstreffer. Timmy Simons was ervan overtuigd dat Dereck Kutesa daarbij kon helpen. Het duurde niet lang voor de zuidelijke West-Vlamingen een uitgelezen mogelijkheid kregen op de aansluitingstreffer, maar Gano had pech dat zijn kopbal op voorzet van Jean-Luc Dompé tegen de paal belandde. Een veelbelovende opstap naar meer werd het niet. Integendeel, Cercle bracht de meeste dreiging vanuit de omschakeling, al stelde De Vereniging zich vanaf de laatste twintig minuten tevreden met de dubbele voorsprong verdedigen.

Een vrije trap van Dompé dwong Didillon nog tot het uiterste, maar eigenlijk hield Cercle eenvoudig stand, tot haar Franse doelman in de voorlaatste minuut een geschenkje uitdeelde aan Vossen. Na die plotse 2-1 was het nog even bibberen en beven, maar verdere averij bleef uit, waarna Kevin Denkey alle twijfel wegnam door de 3-1 binnen te duwen. Zo zet Groen-Zwart haar geweldige periode verder. Dominik Thalhammer zit maar liefst aan 15 op 18, waardoor hij zijn elftal op vijf punten van de Europe Play-Off heeft gebracht. Voor zijn collega’s uit het andere kamp is het dan weer de allereerste nederlaag. Zulte Waregem blijft op twee na laatste, al blijft de voorsprong op RFC Seraing (vier punten) en K. Beerschot V.A. (elf punten) wel aanzienlijk.