Kossounou en Ivoorkust dompelen regerend kampioen Algerije in diepe rouw

20-01-2022 18:56 Laatste update: 18:58
2

Ivoorkust heeft voor een enorme sensatie gezorgd op de Afrika Cup. De 3-1 zege van De Olifanten op Algerije was op zich niet zo verrassend, maar dat de regerend kampioen daarmee uitgeschakeld werd zeer zeker wel.

Algerije had door de matige resultaten tegen Sierra Leone en Equatoriaal Guinea (nederlaag en gelijkspel) een overwinning op het sterke Ivoorkust nodig om nog door te kunnen naar de volgende ronde. Odilon Kossounou (ex-Club Brugge), Chrisian Kouamé (RSC Anderlecht) en consorten wilden echter graag eerste in de poule eindigen en dus kreeg Algerije het allerminst cadeau.

Sterker nog, Ivoorkust nam na 22 minuten de leiding via Franck Kessié en lieten de Algerijnen daarmee op het randje van de afgrond balanceren. Daar vielen Riyad Mahrez en zijn ploeggenoten nog voor rust vanaf en dat was door toedoen van Sangaré. De PSV-speler kopte een vrije trap binnen en zorgde daarmee voor 2-0.

Toen Nicolas Pépé er na 54 minuten ook nog eens 3-0 van maakte, was het pleit beslecht en kon Algerije de koffers al gaan pakken. De eretreffer van Sofiane Bendebka was er één voor de statistieken, want de winnaar van 2019 eindigt teleurstellend als laatste. Ivoorkust wint de groep en neemt Equatoriaal Guinea als nummer twee met zich mee. Sierra Leone zit in de wachtkamer.

Bij Ivoorkust begonnen Kossounou en Simon Deli (ex-Club Brugge) in de basis. Anderlecht-aanvaller Kouamé bleef op de bank, net zoals Adem Zorgane (Sporting Charleroi) bij Algerije.