Vijf lessen uit speeldag 22: Roekeloos 'statement' en zeldzame Brusselse antiheld

Vijf lessen uit speeldag 22: Roekeloos 'statement' en zeldzame Brusselse antiheld

17-01-2022 10:30 Laatste update: 18:44

De meerderheid van de clubs uit de Jupiler Pro League heeft 2022 nu ook officieel ingezet. De 22e speeldag werd weliswaar wat uitgekleed door de omikronverspreiding, maar er blijft genoeg stof over om conclusies uit te trekken. VoetbalPrimeur.be stelt vijf lessen op die niet snel vergeten zullen worden.

Top-drie loopt weg
In een weekend waarin KAA Gent en RSC Anderlecht nodeloos twee punten te grabbel gooiden met een late tegentreffer, deed de top-drie een uitstekende zaak. Koploper Union Saint-Gilloise moet wel nog een helft afwerken bij RFC Seraing, maar met een 0-2-voorsprong op zak mag het niet meer in nauwe schoentjes komen. Club Brugge en Royal Antwerp FC wonnen dan weer op overtuigende wijze. Zij nemen afstand van zowat alle achtervolgers, aangezien in de verdere linkerkolom enkel KRC Genk mocht juichen. Meteen een krachtige opsteker in de strijd om de Champions Play-Off.

Held voor één keer antiheld
Tragisch, dat woord vat de 86e minuut in Anderlecht-Standard het best samen. Na een wedstrijdje eenrichtingsverkeer schoot paars-wit zich alsnog in de voet tegen de rivalen uit Luik. Uitgerekend Sergio Gomez, nu al maandenlang de grote uitblinker op de linkerflank, mocht zich het dure puntenverlies (1-1) aanwrijven. Zijn te korte terugspeelbal met buitenkant voet werd (weliswaar op uitstekende wijze) afgestraft door Denis Dragus, tot ongeloof en frustratie van de thuisfans voor de buis. Ongetwijfeld kunnen zij Gomez snel vergeven, maar het gebeurt al te vaak dat Anderlecht zichzelf tekort doet.

Ook in 2022 dodelijk
Zowel Deniz Undav als Dante Vanzeir zagen hun wonderlijke 2021 beloond met een top-tien-plek in de verkiezing voor de Gouden Schoen. Het aanvalsduo van Union staat voor het altijd lastige jaar van de bevestiging, maar op het veld van Seraing hebben ze dat gepast ingezet. Beide goudhaantjes slaagden erin om hun doelpuntenteller nog voor het half uur verder aan te dikken. De tegenstand is alvast gewaarschuwd: Undav-Vanzeir is niet van plan om de strijd te staken met de titelrace in zicht, wel integendeel ...

Quid Beerschot?
Eerlijk is eerlijk, van een verplaatsing bij Genk kan je niet echt verwachten dat er zomaar eventjes drie punten uit de bus vallen. Toch viel er weer niet bijster veel positiefs te vertellen over de prestatie van K. Beerschot V.A.. De 4-1 toonde de zwaktes aan beide zijden van het veld aan: achterin slikken De Ratten te eenvoudig, voorin loopt te weinig kwaliteit rond om voldoende kansen uit te spelen. Javier Torrente speelt bovendien een gevaarlijk spel door doelman én aanvoerder Mike Vanhamel aan de kant te schuiven. Als klap op de vuurpijl lijkt het bestuur niet erg happig om de noodzakelijke winterversterkingen aan boord te houden. Gooit Beerschot de handdoek nu al? Volgende week zal bepalend blijken, met haalbare matchen tegen OH Leuven, Seraing en Zulte Waregem. 

Roekeloos statement
Nobel of naïef? Op die vraag zal de Pro League de komende dagen een antwoord moeten bieden. In ieder geval was het bijzonder ongezien, KV Mechelen dat weigerde naar Leuven af te reizen. Dat de spelersgroep van Marc Brys de spookwedstrijd voorbereidde alsof er niets aan de hand was en zelfs op het veld verscheen, maakte het schouwspel er enkel waziger op. Hoe dan ook speelt Malinwa hoog spel. Als het een forfaitnederlaag aangesmeerd krijgt, zou dat een beslissende klap kunnen betekenen in de Play-Off-ambities. Benieuwd of KV midweeks wél aantreedt tegen Genk, een duel dat nota bene naar voren werd geschoven omdat de Limburgers anders te veel spelers zouden missen ...

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie