Moeten beleidsbepalers opstappen? ‘Zes 1A-clubs riskeren licentie te verliezen’

Moeten beleidsbepalers opstappen? ‘Zes 1A-clubs riskeren licentie te verliezen’

17 januari - 07:00 Laatste update: 07:18
Jupiler Pro League 31 Reacties

Operatie Propere Handen is helemaal losgebarsten. De namen die voor de rechter moeten verschijnen zijn vrijgegeven en Het Laatste Nieuws komt met onheilspellend nieuws over zes 1A-clubs.

In het nieuwe bondsreglement staat als een verdachte effectief wordt veroordeeld is en in dienst is van de betrokken club dat die club geen licentie krijgt. Zo kan het zijn dat Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert (beiden Club Brugge), Michel Louwagie (KAA Gent) en/of Bruno Venanzi (Standard) moeten opstappen om hun club niet in gevaar te brengen.

De licentie wordt niet gegeven als “een verbonden juridische entiteit minder dan drie kalenderjaren voor de licentieaanvraag is veroordeeld wegens witwassen, mensenhandel of bendevorming.” Verhaeghe, Mannaert, Mehdi Bayat (Charleroi), Louwagie en Venanzi zullen bij een eventuele veroordeling dus moeten verkopen tot ze minder dan tien procent aandelen bezitten.

Als iemand veroordeeld wordt en die persoon is op dat moment nog beleidsbepaler bij de desbetreffende club dan krijgt die club geen licentie en dreigt degradatie naar eerste amateur. Ook Mattias Leterme (van Kortrijk), gerechtigd correspondent Pierre-Yves Hendrickx (van Charleroi), financieel directeur Filip Aerden en bestuursleden Herman Nijs en Herbert Houben (allen KRC Genk) moeten dan een stap opzij zetten.

Overigens is er geen beroepsprocedure mogelijk omdat François De Keersmaecker, ex-voorzitter van de Belgische Voetbalbond en een van de verdachten, plaatsvervangend rechter is bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen. Een eventuele veroordeling is definitief omdat er in eerste en laatste aanleg wordt berecht.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie