Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: De Ketelaere - Polyvalentie - op 1

Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: De Ketelaere - Polyvalentie - op 1

12-01-2022 17:30 Laatste update: 17:44
4

Op woensdag 12 januari kennen we de opvolger van Lior Refaelov. Dan weten we wie zich de Gouden Schoen van 2021 mag noemen. Bij VoetbalPrimeur.be tellen we af naar de uitreiking van de belangrijkste individuele voetbalprijs van ons land. Dat doen we met onze eigen top 10. Dagelijks brengen we 1 speler naar de voorgrond. Nu zijn we toe aan de nummer 1 van onze lijst, Charles De Ketelaere, de polyvalente kroonprins van Club Brugge die koning werd.

Smaken verschillen en de afgelopen twaalf maanden kleurden meer dan 10 spelers de Jupiler Pro League. Toch moesten we als redactie keuzes maken. Sommige spelers hebben dan weer de pech dat hun ploegmaats met de punten zijn gaan lopen. Laat gerust jouw top 10 achter in de comments.

Paspoort – 2021
Naam: Charles De Ketelaere 
Nationaliteit: Belg 
Club: Club Brugge
Leeftijd: 20 jaar
JPL-matchen: 0 (20+21)
Speelminuten: 3.300 (1.486+1.814)
Doelpunten: 11 (2+9)
Assists: 11 (5+6)
Gele kaarten: 0 (0+3)
Rode kaarten: 0 (0+0)

Vraag aan een jonge fan van Club Brugge wie hij of zij wil zijn en de kans is groot dat het antwoord Charles De Ketelaere is. Op 2 jaar tijd groeide het broekie uit tot een dragende speler bij Club Brugge. Drie jaar geleden werd CDK nog geloofd voor zijn inzet en gele kaart na zijn invalbeurt tegen PSG in de Champions League. In 2021 blonk De Ketelaere uit tegen de sterren van Parijs, maar dat hij ook tegen de ploegen van de Jupiler Pro League en ook bij de Rode Duivels liet de jongeling al wat van zijn klasse zien.

In 2021 zocht Philippe Clement nog lang naar wat nu net de beste plaats is voor De Ketelaere op het veld. De een keertje achteraan, dan weer op het middenveld of als linksbuiten. De statistieken van De Ketelaere waren daardoor lang minder indrukwekkend dan die van zijn concurrenten voor de Gouden Schoen. In de laatste weken van 2021 werd De Ketelaere in de punt van de aanval gezet met 4 goals en 3 assists tot gevolg.

Hoogtepunt: Kampioen op Anderlecht 
In de Play-Offs sputterde de motor van Club Brugge, maar op de 5e speeldag kon Blauw-Zwart de titel toch binnenhalen. Het had een punt nodig bij RSC Anderlecht. De Ketelaere stond op en tekende voor 2 assists in de titelmatch. Zo werd de titel van 2021 nog veel meer dan in 2020 de titel van De Ketelaere.

Dieptepunt: Afstraffing in Gent
In de week dat Club Brugge haar zware Champions League-loting te horen kreeg, bracht het een bezoekje aan de Ghelamco Arena. De Ketelaere startte in de basis als aanvaller, maar raakte meer ballen in de middencirkel dan in de box. KAA Gent haalde het immers met 6-1. De zwaarste nederlaag in de nog jonge carrière van De Ketelaere.

Trivia: In de voetsporen van Boone
Het is van 2014 geleden dat een jeugdproduct de Gouden Schoen won bij de club waar hij doorbrak. Dennis Praet van RSC Anderlecht ging destijds met de prijs lopen. Voor zij die opmerken dat Praet maar even in de jeugdopleiding van paars-wit zat, geven we ook het jaar 2008 mee toen Axel Witsel namens Standard de Gouden Schoen won. Voor de laatste keer dat een jeugdproduct van Club Brugge spelende voor Blauw-Zwart de Gouden Schoen won, was in … 1967. Voormalig doelman Fernand Boone was toen de gevierde man. Boone was trouwens de eerste speler van Club Brugge ooit die de Gouden Schoen won.

Conclusie
De Ketelaere kende een jaar om u tegen te zeggen. Op welke positie CDK de voorbije maanden ook speelde, telkens was het met dezelfde overgave. Nooit verlegen voor die extra inspanning. Altijd bluvn goan. Een jaar dat recht heeft om bekroond te worden.