Mannaert over financiële gevolgen van GS: Laatste stapje voor een transfer

Mannaert over financiële gevolgen van GS: "Laatste stapje voor een transfer"

12-01-2022 12:55
11

Op woensdagavond weten we wie Lior Refaelov opvolgt als Gouden Schoen. Een deel van de topfavorieten vinden we bij Club Brugge: Noa Lang, Charles De Ketelaere en Hans Vanaken. Maar wat voor financiële gevolgen heeft de Gouden Schoen voor club en speler?  Vincent Mannaert en sporteconoom Thomas Peeters geven een antwoord op deze vraag. 

Voor de trofee zelf moeten we het niet doen. Een paar duizend euro: meer is de Gouden Schoen niet waard. De trofee zelf dan toch. De schoen van de winnaar wordt verguld door een laagje van goud in een Brusselse fabriek die zich bezig houdt met allerlei trofeeën. De titel van Gouden Schoen, daarentegen, wordt symbolisch verguld door een laagje van miljoenen euro’s. De marktwaarde van een speler en club stijgt enorm. 

Club en speler
"Je moet een onderscheid maken tussen de waarde voor de club en de speler", zegt Vincent Mannaert, aan De Morgen. "In de weken voor en na de verkiezing zal dit positief afstralen op de club met de grootste kanshebbers, ook op de interne werking en de commerciële partners. Dat is een effect van eerder korte termijn." De speler zelf is een ander verhaal. Daar maakt Mannaert een duidelijk onderscheid. Enerzijds heb je de spelers met rijpere leeftijd, deze zien geen stijging in hun marktwaarde maar vaak leidt dit tot een verbeterd contract. Anderzijds zijn er de jongere spelers. Voor hen kan zo'n trofee het laatste stapje zijn voor een transfer naar het buitenland."

Systematische scouting
Sporteconoom Thomas Peeters countert gedeeltelijk de uitspraken van Mannaert. Er is een lichte nuance die gemaakt wordt. Peeters vertelt dat er vroeger meer aandacht besteed werd aan dit soort prijzen. "Maar tegenwoordig is er in het voetbal een veel systematischere scouting. In een mum van tijd kan je een volledig rapport met analytische cijfers op je bureau krijgen. En dus zullen buitenlandse clubs deze spelers al op voorhand kennen."

Marktwaarde
Wanneer we een blik werpen op de favorieten bij Club Brugge zien we op transfermarkt.de dat Charles De Ketelaere momenteel 27 miljoen euro waard is, Noa Lang (25 miljoen) en Hans Vanaken (16 miljoen) volgen op korte afstand. Of de gouden schoen hier een invloed op zal hebben? "Dat kan je niet zomaar zeggen", antwoordt Mannaert. De CEO van Club Brugge is niet van plan om een van zijn goudhaantjes nu al  te verkopen. "Maar het zal het ons in de zomer wel makkelijker maken om buitenlandse clubs te overtuigen."