Vier 1A-clubs schrijven beloften niet in: “Sportieve en financiële kwestie

Vier 1A-clubs schrijven beloften niet in: “Sportieve en financiële kwestie"

11-01-2022 07:47
11

Vanaf volgend seizoen kunnen de profclubs hun beloftenteams inschrijven in 1B, de eerste of de tweede amateurklasse. 16 van de 26 profclubs maken daar gebruik van, dat laat Gazet van Antwerpen weten.

Vier clubs uit 1A maken zullen hun beloften niet inschrijven: STVV, KV Oostende, KAS Eupen en KV Kortrijk. STVV-voorzitter David Meekers geeft meer uitleg: “Een sportieve en financiële kwestie. Het is een flinke investering met inschrijvingsgeld en de hele omkadering van zo'n ploeg. Wij geven er de voorkeur aan onze jonge spelers bij een van de clubs uit die reeksen individueel ervaring te laten opdoen.”

In 1B gaan enkel Lierse en Virton mee in het verhaal. Maar veertien van de zestien ingeschreven clubs zullen weldegelijk met hun beloften in de nationale reeksen spelen. De eerste vier uit de eindstand van de huidige beloftencompetitie zullen in 1B terechtkomen. Momenteel zijn dat KRC Genk, RSC Anderlecht, Standard en Club Brugge. 1B zal worden uitgebreid naar twaalf ploegen. Inschrijven kost één miljoen euro plus TV-kosten (500.000 euro).

De vier clubs die hun beloften in eerste amateurklasse inschrijven betalen 125.000 euro en de zes clubs die in tweede amateurclubs terechtkomen moeten 100.000 euro betalen.