Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Onuachu – Doelpuntenmachine - op 3

Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Onuachu – Doelpuntenmachine - op 3

10-01-2022 22:15 Laatste update: 10-01-2022 22:15
3

Op woensdag 12 januari kennen we de opvolger van Lior Refaelov. Dan weten we wie zich de Gouden Schoen van 2021 mag noemen. Bij VoetbalPrimeur.be tellen we af naar de uitreiking van de belangrijkste individuele voetbalprijs van ons land. Dat doen we met onze eigen top 10. Dagelijks brengen we 1 speler naar de voorgrond. Nu zijn we toe aan de nummer 3 van onze lijst, Paul Onuachu – de doelpuntenmachine van KRC Genk

Smaken verschillen en de afgelopen twaalf maanden kleurden meer dan 10 spelers de Jupiler Pro League. Toch moesten we als redactie keuzes maken. Sommige spelers hebben dan weer de pech dat hun ploegmaats met de punten zijn gaan lopen. Laat gerust jouw top 10 achter in de comments.

Paspoort – 2021
Naam: Paul Onuachu
Nationaliteit: Nigeriaan
Club: KRC Genk
Leeftijd: 27 jaar
JPL-matchen: 39 (21+18)
Speelminuten: 2.959 (1.668+1.291)
Doelpunten: 30 (18+12)
Assists: 2 (2+0)
Gele kaarten: 3 (1+2)
Rode kaarten: 0 (0+0)

Algemeen
Hij heeft een neus voor doelpunten. Als dat voor 1 iemand telt in de Jupiler Pro League, is dat zeker Onuachu. In 2021 schoot de Nigeriaan de ballen in de Jupiler Pro League met de ogen toe binnen. Ondanks zijn lengte beschikt de Nigeriaan over zachte voetjes. Zijn goal tegen STVV was daar een voorbeeld van. Mede dankzij zijn treffers deed Genk vorig seizoen mee voor de titel en won het de Beker van België. In 2021 beleefde Onuachu zijn beste jaar in zijn loopbaan.

En was het dan allemaal hosanna? Helaas voor hem niet. Onuachu was dan wel sant in België, ik eigen land niet. Ondanks al zijn doelpunten in ons land had hij bij de nationale ploeg van Nigeria een bijrol. Als hij al eens een rol kreeg. Tegen Benin was er wel een heldenrol. En ook afgelopen zomer bleef uit alle andere landen buiten België veelal stil als de naam van Onuachu viel. De zomertransfer kwam er niet. Zijn naam viel wel een paar grote ploegen (bijvoorbeeld Atlético Madrid na de zomer), maar tot een deal kwam het nooit.

Hoogtepunt: Terug in de race tegen Club Brugge
In de eerste vier wedstrijden van de Play-Offs liet Onuachu telkens de netten trillen. Dus ook tegen Club Brugge pikte de spits zijn doelpunt mee. Iets voor het uur brak Onuachu tegen de grote concurrent de ban. Nadien liep Genk uit tot een 3-0 zege. In Brugge kregen ze zo plots weer terug warm in de titelstrijd.

Dieptepunt: De droogte van 9 speeldagen
In de eerste tien maanden van het jaar legde Onuachu de balletjes simpel in het mandje. Maar na uitgerekend een hattrick tegen Seraing in oktober viel Onuachu plots stil. Na de goals tegen Seraing scoorde Onuachu in 9 JPL-duels amper 1 keer. Dat was dan nog in een 2-6 zege bij Zulte Waregem. Mogelijk zat een ziekte daarvoor iets tussen. Wegens een ziekte moest hij alleszins forfait geven tegen Club Brugge. Tijdens de droogte van Onuachu pakte Genk amper 5 op 27.

Trivia: In de voetsporen van Strupar en Sonck
Het is van 2001 geleden dat er nog eens speler van KRC Genk met de Gouden Schoen aan de haal ging. Destijds was Wesley Sonck de laureaat. Voordien won slechts 1 andere Genk-speler de prijs. In 1998 werd Branko Strupar beloond. Een Nigeriaan won trouwens nog nooit de prijs.

Conclusie
Onuachu is de beste afwerker van de Jupiler Pro League en heeft zeker recht op een podiumplaats bij de uitreiking van de Gouden Schoen. Heeft hij ook recht op de prijs? Mogelijk, maar het niet winnen van de titel en die vervelende oktober- en novembermaand kunnen de aanvaller van Genk zuur opbreken bij de eindafrekening.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie