Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Vanaken – Tweevoudige GS - op 4

Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Vanaken – Tweevoudige GS - op 4

09-01-2022 16:20 Laatste update: 10-01-2022 19:16
2

Op woensdag 12 januari kennen we de opvolger van Lior Refaelov. Dan weten we wie zich de Gouden Schoen van 2021 mag noemen. Bij VoetbalPrimeur.be tellen we af naar de uitreiking van de belangrijkste individuele voetbalprijs van ons land. Dat doen we met onze eigen top 10. Dagelijks brengen we 1 speler naar de voorgrond. Nu zijn we toe aan de nummer 4 van onze lijst, Hans Vanaken – de man die bij Club Brugge al twee keer met de Gouden Schoen aan de haal ging.

Smaken verschillen en de afgelopen twaalf maanden kleurden meer dan 10 spelers de Jupiler Pro League. Toch moesten we als redactie keuzes maken. Sommige spelers hebben dan weer de pech dat hun ploegmaats met de punten zijn gaan lopen. Laat gerust jouw top 10 achter in de comments.

Algemeen
En de winnaar is … Hans Vanaken. Bij de prijsuitreiking van 2018 en 2019 klonk het zo. Ook vor de editie van 2021 is de middenvelder van Club Brugge een van de favorieten. De grote favoriet? Nee, maar dat heeft te maken met twee jongen gasten in de selectie van Club Brugge die mede dankzij Vanaken kunnen uitblinken. Verder was 2021 een opmerkelijk jaar voor Vanaken met up en downs.

Het jaar begon immers op het schorsingsbankje. De ref beledigen in 2020 sleepte Vanaken mee naar 2021. Verder had ook corona Vanaken te pakken. In februari moest hij toekijken hoe Club Brugge onnodig Europees werd uitgeschakeld. Nadien duurde het – begrijpelijk – een tijdje alvorens we weer de beste Vanaken te zien kregen op de Belgische velden.

Maar naast de downs was 2021 ook het jaar waarin Vanaken eindelijk – mede door omstandigheden – (tijdelijk?) een echte rol van betekenis kreeg bij de Rode Duivels. Verder was er de titel met Club Brugge en wist Vanaken zijn record scoren in opeenvolgende Champions League-matchen op rij op 5 te zetten. Niet veel personen kunnen dat zeggen, laat staan Belgen.

Hoogtepunt: Kampioenenmaker in Brussel 
In de Play-Offs heeft Club Brugge het even lastig, maar na een zege tegen Royal Antwerp FC kon Club Brugge de klus klaren in het Lotto Park. Laat nu net RSC Anderlecht de favoriete tegenstander van Vanaken zijn. De middenvelder scoorde 2 keer tegen paars-wit en zette zo Club Brugge op weg naar de 17e landstitel in het bestaan van Blauw-Zwart. Dat Anderlecht uiteindelijk nog een 3-3 gelijkspel uit de brand sleepte, was enkel goed voor de statistieken.

Dieptepunt: Afstraffing tegen KRC Genk
Op de 2e speeldag van de Play-Offs bracht Club Brugge een bezoek aan KRC Genk. Club Brugge kon de Limburgers zo goed als uittellen voor de titel, maar het liep anders. Genk haalde het met 3-0 en was plots weer een echte titelkandidaat.

Trivia: Jacht op Van Moer en Ceulemans
In onze top 10 is Vanaken de enige speler die ooit al eens de Gouden Schoen won. Sterker nog, Vanaken ging al 2 x met de prijs aan de haal. Wint Vanaken de Gouden Schoen nog eens? Dan komt hij op gelijk hoogte van iconen Wilfried van Moer en Jan Ceulemans. Een andere grote meneer, Paul Van Himst, – in het verleden 4 keer winnaar – is nog even buiten schot.

 

Conclusie
Vanaken kan wederom terugblikken op een goed jaar en in deze tijden is het opmerkelijk dat er nog iemand 3 keer de Gouden Schoen kan winnen. Vanaken is iemand die beseft dat het gras niet altijd groener is in het buitenland. Daar mag de Belgische voetbalsupporter blij om zijn.