Wat te verwachten van Schreuder bij Club Brugge? De VP-huisanalist verklaart

Wat te verwachten van Schreuder bij Club Brugge? De VP-huisanalist verklaart

08-01-2022 18:55 Laatste update: 09-01-2022 16:50
4

Alfred Schreuder was assistent-manager bij FC Twente, Hoffenheim, Ajax en Barcelona bij onder meer Steve McLaren, Huub Stevens, Julian Nagelsmann, Erik ten Hag en Ronald Koeman. Hoofdcoach was hij dan weer bij Hoffenheim. Wat kan Club Brugge van hem verwachten? Andy Mulders, de huisanalist van VoetbalPrimeur.be praat je bij. 

Deze tactische analyse/spelprincipes zijn gebaseerd op zijn taak als hoofdcoach bij Hoffenheim.

Formatie
Belangrijk om te weten is dat Schreuder zeer flexibel is in zijn formaties en dit kan wisselen van week tot week, indien dit mogelijk moest zijn. Als ze spelen met vier man achterin dan gaat Schreuder vaak spelen in een 1-4-1-4-1 of 1-4-2-3-1. Met drie man achteraan gaat dit eerder een 1-3-4-3 of 1-3-5-2 zijn. Mij zou het ook niet verbazen moest hij spelers op hun onnatuurlijke posities te plaatsen.

Aanvallende vorm
De basis van het opbouwspel van Schreuder is dat de positie 6 diep valt en ruimte achterin gaat creëren, die de balvoortgang gaat ondersteunen. Hierdoor zullen er grote ruimtes ontstaan. Dit is precies waar Schreuder naartoe wil. Centraal spelen (de as is zeer belangrijk) en als de verdediging van de tegenstander te smal gaat worden, hebben ze de mogelijkheid om teams in de breedte pijn te doen.


De defensieve middenvelder (nummer 6) zakt in om aanspeelbaar te zijn. Hierdoor kan 1 (of beide) backspelers hoger inschuiven en de ruimtes benutten.

Hier is een afbeelding hoe het team van Schreuder eruit zal zien (in het verleden bij Hoffenheim, mogelijks ook bij Club Brugge) wanneer de doelman een doeltrap heeft. Hier zien we dat het nummer 6 vrij diep staat, net als de twee centrale verdedigers. Daarnaast geeft Schreuder veel ruimte aan de flanken.

Schreuder zal zijn team aanmoedigen om van achteruit op te bouwen, zelfs als zijn team onder druk staat. Hij zal de tegenstander vaak uit hun formatie lokken door de passing tussen de verschillende verdedigers voordat ze de ruimtes achter de verdediging van de tegenstander proberen te benutten. Dit zal gebeuren via directe passing naar de aanvallende middenvelders of in de voeten van de aanvallers of over de top in de ruimtes aan de zijkanten.

Spelen ze tegen teams die even sterk zijn dan geeft Schreuder de voorkeur aan een geduldige opbouw van achteren uit. Het team gaat wel opgedragen worden om vooruit te spelen, wanneer ze de kans hebben natuurlijk. Maar ze zullen geen haast en weinig risico’s in hun spel leggen.

Bij het opbouwen van achteren uit (in een meer geavanceerde positie, maar nog steeds op hun eigen helft) zullen ze de centrale verdedigers in een 3-mans verdediging laten vallen. De centrale verdediger zakt dieper in dan zijn twee teamgenoten en wordt gebruikt om het opbouwspel aan te sturen en de bal heen en weer te laten gaan totdat er een duidelijke opening is om vooruit te spelen.



De centrale verdediger speelt de defensieve middenvelder in en trekt zo tegenstanders naar zich toe. De backspeler heeft de vrije ruimte.

Als we dan overgaan naar het middenveld dan zien we vaak dat twee van de drie centrale middenvelders diep gaan vallen. Dit is om ruimte te creëren en rechtstreeks naar de voorste linie te spelen en deze te ondersteunen. Dit geeft ook een meerwaarde voor de aanspeelbaarheid voor de centrale verdedigers. Met de derde middenvelder, die een hogere en bredere positie inneemt dan zijn twee teamgenoten, kan hij ook ondersteuning bieden als de centrumspits de pass krijgt.


De backspeler van Schreurder’s team speelt aanvallend in. Drie centrale middenvelders ter ondersteuning (punt naar achter)

Door rechtstreeks vanuit de verdediging in de voorste linie te spelen, kunnen de centrale middenvelders een optie bieden aan de centrumspits en kunnen ze nu de pass ontvangen met het gezicht naar het doel van de tegenstander in plaats van met hun rug ernaartoe. Na het ontvangen van de bal kunnen ze de ruimte inrijden die is gecreëerd door het oorspronkelijke middenveld.

De ontvangers van deze doorgaande passes zijn vaak de vleugelverdedigers, centrumspitsen of de hoger geplaatste middenvelders die in de halve ruimtes opereren, zoals we in de onderstaande afbeelding kunnen zien. Ze zullen deze opties hebben, ongeacht de formatie. In het eerdere voorbeeld speelden ze een 1-3-5-2, maar in de wedstrijd tegen Bayern hieronder speelden ze een 1-4-1-4-1.

Om deze derde man-opties in meer geavanceerde gebieden te behouden, zal Schreuder veel spelers inzetten om ruimte te creëren.

Defensieve vorm
In balverlies proberen ze de ruimte rond de bal te domineren. Dit wil zeggen dat ze hoge druk gaan zetten en Schreuder maakt gebruik van de 4-5 seconde regel.

Het beschermen van centrale gebieden is echter een terugkerend principe in hun defensieve vorm en ze zullen dit ongeacht de formatie proberen te doen. Zoals hieronder te zien, kan Schreuder zijn middenveld in een smalle driehoek plaatsen, waarbij de tegenstander in balbezit naar de buitenkant wordt verdreven.

Schreuder gebruikt een back-3 om hem in een verdedigende 5 defensie te laten vallen in balverlies. Zoals eerder vermeld, zullen ze er vaak een voorwaarts laten, en daarom zullen ze in een 1-5-4-1 vallen als ze diep verdedigen. Van de vleugelverdedigers in de achterste 5 wordt verwacht dat ze de vleugelspelers van de tegenstander onder druk zetten als ze balbezit krijgen, terwijl de vleugelverdedigers aan de andere kant naar binnen gaan om ervoor te zorgen dat ze een back-4 behouden. Hun vier middenvelders zullen smal blijven, opnieuw de centrale gebieden afschermen, waardoor de tegenstander gedwongen wordt om breed te spelen.

Een ding dat we Schreuder’s teams zien doen is dat andere achterste 3/achterste 5 niet op dezelfde manier staan en hoe agressief hun verdediging op de tegenstander in balbezit drukt om ze naar achteren te duwen.


Counter
Deze principes zijn ook duidelijk in hun countervoetbal, dit kunnen ze zeker gebruiken tegen teams die even sterk/sterker zijn zoals Europees voetbal… Tegen de sterkere teams zal Schreuder vooral inzakken, terwijl hij één aanvaller vooraan laat staan, maar op voldoende afstand om een pass in de voeten te krijgen. Dit om balbezit terug te veroveren. We zullen dan vooral eenvoudige opwaartse en achterwaartse looplijnen zien, met regelmatig gebruik te make van een lopende derde speler.

Ik verwacht dat Schreuder deze principes ook gaat toepassen bij zijn nieuwe ploeg, Club Brugge. Zeker omdat Club Brugge op papier het beste team heeft van de Belgische competitie en zeer dominant kan spelen. Deze tactische principes zijn gebaseerd op zijn periode bij Hoffenheim, waar hij zijn langste tijd als hoofdcoach doorbracht. Doordat hij in tussentijd vaak als assistent-coach werd uitgespeeld verwacht ik hier en daar wel een kleine aanpassing, maar de hoofdprincipes zal hij blijven behouden nl. balbezit hebben, balverlies = hoge druk (& de 4-5 seconde regel) maar vooral het domineren van de centrale as!

Als hoofdtrainer van een club heeft hij niet zoveel succes. Waarom? Ik denk dat hij iemand is die het tactische aspect van het spel heel goed heeft begrepen, maar niet de psychologische of mentale aspecten ervan. Om een ​​geweldige manager te zijn zoals Guardiola, de Mourinho uit het verleden, moet je het vertrouwen van je teams kunnen vergroten en ze mentaal kunnen helpen, om ze die drive te geven. En je moet ook een goede manager zijn. Schreuder is dat naar mijn mening niet.

In plaats daarvan is Schreuder als die man die altijd achter de schermen zit, de hoofdcoach zijn tactische input geeft en het team over het algemeen helpt om beter en georganiseerder te spelen. Je ziet ons tegenwoordig met een spelplan op pad gaan, en als het niet werkt, verbeteren we veel na de rust. Ik schrijf dit alles toe aan Schreuder.

Dit is tenslotte slechts speculatie van mijn kant, hoewel de geschiedenis niet liegt en zijn verleden als assistent mijn speculaties lijkt te ondersteunen. Er is een reden dat een jonge, gevestigde coach als Nagelsmann, die als hoofdtrainer naar Bayern München gaat, om een ​​schijnbaar ongehoorde persoon als Alfred Schreuder vraagt. Er is een reden dat Schreuder de eerste persoon was die Koeman zei dat hij als onderdeel van zijn staf wilde hebben toen hij het telefoontje kreeg van Barça.

Auteur: Elitescout Andy Mulders