De 50 figuren van 2021 (30-21): Anderlecht-bestuur, podcastpioniers en arme Ruud

De 50 figuren van 2021 (30-21): Anderlecht-bestuur, podcastpioniers en arme Ruud

08-01-2022 12:00 Laatste update: 21:45
2

Het nieuwe jaar heeft zich inmiddels volledig op gang getrokken, maar VoetbalPrimeur.be houdt eraan om nog één keer terug te blikken op het wispelturige 2021. Naar jaarlijkse gewoonte doet onze redactie dat via een zoektocht naar de 50 meest opvallende figuren uit het Belgische voetbal van het voorbije jaar. In deze derde aflevering van onze ranglijst: de nummers 30 tot en met 21.

30. Peter Verbeke
Twaalf maanden later prijken er weer wat meer pluimen op zijn hoed. Hoewel de aandeelhouders in de loop van het jaar een fikse kapitaalsverhoging doorvoerden, blijft het creatief omspringen met het voorradige budget bij RSC Anderlecht. Sportief leidsman Verbeke doet dat met verve. Revelatie Sergio Gomez is het schoolvoorbeeld bij uitstek, maar ook de huurdeal rond Joshua Zirkzee of de transfervrije overstap van Lior Refaelov bleken een schot in de roos. Dankzij die succesverhalen krijgt Verbeke (terecht) steeds meer de sportieve touwtjes in handen in het Lotto Park.

29. Nikola Storm
Een open vraag: welke Belgische profvoetballer was het meest productief in 2021? Het valt te begrijpen als namen als Romelu Lukaku, Dries Mertens of Hans Vanaken spontaan door het hoofd flitsen, maar zijn werden wel degelijk afgetroefd door een ontbolsterde flankaanvaller van KV Mechelen. De metamorfose die Storm afgelopen voorjaar ondergaan heeft, is werkelijk adembenemend. Van doelloze dribbelaar groeide de West-Vlaming uit tot klinische afmaker, met 21 goals (en daarbovenop zeven assists) tot gevolg. Op zijn 27e lonkt dan toch nog eens de stap hogerop voor het gewezen jeugdproduct van Club Brugge.

28. Sam Kerkhofs en Evert Winkelmans
2021 stond in het teken van weerkerende coronagolven, uiterste waternood in het zuidoosten van ons land en … voetbalpodcasts! Terwijl nieuwe formats als paddestoelen uit de grond rezen, scheerden de reeds bestaande exemplaren hoge toppen. Zonder hun concullega’s oneer aan te doen, krijgen Kerkhofs en Winkelmans de eretitel van stamvaders. Hun podcast MidMid neemt nu al even plaats op de troon in het Belgische medialandschap. Van Glenn Verbauwhede via Kevin De Bruyne over Radja Nainggolan tot Wouter Vandenhaute: elke gast zorgde voor voldoende stof tot discussie tussen pot en pint voor menig voetballiefhebber.

27. John van den Brom
Ook het tweede Belgische avontuur van onze noorderbuur kende een afloop in mineur. Nochtans stonden de sterren gunstig: na een uitstekende campagne in de Champions Play-Off, waarin Genk uiteindelijk slechts op een haar na de landstitel pakte, rolden de titelambities ongeremd over de tongen voor aanvang van het huidige seizoen. Van den Brom slaagde er echter niet in om de hoogvlucht vast te houden. De ontnuchtering tegen Shakhtar Donetsk bleek achteraf de voorbode van een bijzonder hobbelig parcours. Tot in den treure toe herhaalde de coach dat het veldspel best vlot liep, maar de trefzekerheid ontbrak. Dat liedje geraakt vroeg of laat evenwel uitgezongen …

26. Wouter Vandenhaute
Boven het hoofd van de eerder geroemde Verbeke zwaait nu al een jaar lang een andere Vlaming de scepter bij het Brusselse voetbaluithangbord. Vandenhaute trok voordien ook al aan de touwtjes bij Anderlecht, maar toen nam de inmiddels naar de schaduw verdrongen Marc Coucke de honneurs waar. Begin januari 2021 stond in het teken van de officiële machtsoverdracht. Sindsdien kwam Vandenhaute, nochtans ook een gekend tv-figuur, opvallend minder in de actualiteit dan zijn voorganger. Dat zal het gros van de paars-witte aanhang stilletjes toejuichen. De lof die Verbeke hierboven kreeg toebezongen, valt trouwens ook Vandenhaute te beurt. Onder zijn bewind tracht Anderlecht zo hoog mogelijk te scoren op sportief vlak, zonder de boekhouding uit het oog te verliezen.

25. Yannick Carrasco
Al struikelend dook Atlético Madrid over de finishlijn in La Liga. Ei zo na liet de eeuwige underdog uit de hoofdstad een elfde kroonjuweel liggen, maar in uiterste nood kon Diego Simeone steevast rekenen op een Vilvoordenaar in bloedvorm. Op zijn 28e acteerde Carrasco immers op zijn hoogste niveau ooit. Zijn takenpakket bij Atlético is erg gevarieerd: zich te pletter werken op de flank, slangenmens spelen eens het leer in zijn voeten belandt en op tijd en stond uitpakken met een beslissend doelpunt. De verwachtingen voor het EK waren dan ook torenhoog, maar als vervanger van de sukkelende Eden Hazard kwam Carrasco jammer genoeg niet uit de verf.  

24. Lior Refaelov
Het valt eigenlijk nauwelijks te vatten dat zulke uiteenlopende emoties allemaal beleefd kunnen worden over slechts 365 dagen verspreid. Januari: eindlaureaat Gouden Schoen. Lente: contractperikelen bij Royal Antwerp FC, gevolgd door een gevoelige overstap naar Anderlecht. Daardoor de Champions Play-Off moeten missen. Zomer: goede start in Brussel, maar nadien naar de bank verdwenen. Eind november: plots weer in de basis en levensbelangrijk voor paars-wit, met zeven doelpunten op een maand tijd als beste bewijs. Kortom: als de scenarioschrijvers van Familie of Thuis nog wat inspiratie nodig hebben, informeren ze best naar het telefoonnummer van Refaelov.

23. Tandem uit Sint-Gillis
Het zou zomaar een zoekertje uit de lokale streekkrant kunnen zijn, maar het gaat hier wel degelijk om hét spitsenduo uit het Belgische voetbal anno 2021. Aangezien het succes van Deniz Undav en Dante Vanzeir onlosmakelijk aan elkaar verbonden hangt, horen beide goudhaantjes gewoonweg samen thuis in dit lijstje. De doelpuntenstroom van het broederlijke paar staat uitermate symbool voor het ongeziene boerenjaar van Union. Des te mooi daarbij is dat de ene opvallend vaak raak treft op voorzet van de andere. Eigenlijk zouden Undav en Vanzeir zich in het vervolg van hun carrière altijd moeten aanbieden als package deal.

22. Die ene paljas van Beerschot
Vergeef ons het Antwerpse dialectgebruik, maar eerlijkheidshalve drukt het woord ‘paljas’ de persoonsbeschrijving van de vuurwerkgooier uit de Derby van ’t Stad nog eufemistisch uit. De taferelen waren ongezien weerzinwekkend en staan op het netvlies gebrand. Een brandende vuurpijl in een vak vol samengetroepte medemensen werpen, dat is al misdadig, maar wat gezegd van de verschillende onverlaten die voor zo’n verwerpelijke actie applaudisseren? Gelukkig vorderde het parket van Antwerpen zware straffen, meer bepaald poging tot brandstichting én doodslag.

21. Ruud Vormer
Het Brugse najaar stond in het teken van de vete tussen Philippe Clement en zijn enorm geliefde aanvoerder. Na ettelijke successen samen zorgde de eerste speeldag in de Champions League zorgde voor een abrupte kink in de kabel. Tegen het sterrengezelschap van PSG, waar menig Bruggeling reikhalzend naar uitkeek, moest Vormer vrede nemen met een stek op de bank. Nadien kwam het eigenlijk nooit meer goed met zijn trainer ... Naar de buitenwereld toe hield de Gouden Schoen van 2017 het beschaafd, maar intern borrelde de frustratie steeds verder op. Het vertrek van Clement naar Monaco zal ten huize Vormer met opluchting onthaald zijn.