Cercle stelde de jongste elf op voor Nieuwjaar, ook Genk en Standard erg jeugdig

Cercle stelde de jongste elf op voor Nieuwjaar, ook Genk en Standard erg jeugdig

08-01-2022 10:27
3

Tijdens deze winterperiode zijn de ploegen uit de Jupiler Pro League zich volop aan het klaarstomen op het tweede gedeelte van het seizoen. Na 21 speeldagen is er al voldoende informatie beschikbaar om een balans op te maken. Zo mag Cercle Brugge zich het jongste elftal op het hoogste niveau noemen.

Over alle JPL-wedstrijden van voor Nieuwjaar heen stelde Cercle een elftal op dat gemiddeld 23 jaar jong was. Geen enkele tegenstander was groener achter de oren. Standard Luik en KV Oostende mogen mee op het podium, met respectievelijk 23,4 en 23,6 jaar als gemiddelde leeftijd. Ook KRC Genk doet het hoofdzakelijk met jonkies, blijkt uit de cijfers. Sporting Charleroi sluit de top-vijf af.

Best opvallend: jeugdig enthousiasme is een mooi gegeven, maar om bovenaan mee te draaien, blijkt ervaring toch van cruciaal belang. Geen enkele van de vijf genoemde clubs bezet momenteel immers een plekje in de top-zes van de rangschikking. Charleroi doet het het best, als nummer zeven.

Het meest treffende voorbeeld op dat vlak komt misschien wel van RSC Anderlecht. Vorig seizoen gunde Vincent Kompany de ene na de andere jeugdspeler kansen. Een nobel gebaar, maar de resultaten stemden niet iedereen tevreden. Afgelopen zomerperiode haalde Anderlecht enkele ervaren krachten in huis, die ook geregeld aan de aftrap verschijnen. Toeval dat paars-wit deze jaargang beter presteert?