Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Vanzeir –  Union-sprookje - op 6

Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Vanzeir – Union-sprookje - op 6

7 januari - 16:15 Laatste update: 20:00
0

Op woensdag 12 januari kennen we de opvolger van Lior Refaelov. Dan weten we wie zich de Gouden Schoen van 2021 mag noemen. Bij VoetbalPrimeur.be tellen we af naar de uitreiking van de belangrijkste individuele voetbalprijs van ons land. Dat doen we met onze eigen top 10. Dagelijks brengen we 1 speler naar de voorgrond. Nu zijn we toe aan de nummer 6 van onze lijst, Dante Vanzeir, de mede-sprookjesschrijver van Royale Union Saint-Gilloise.

Smaken verschillen en de afgelopen twaalf maanden kleurden meer dan 10 spelers de Jupiler Pro League. Toch moesten we als redactie keuzes maken. Sommige spelers hebben dan weer de pech dat hun ploegmaats met de punten zijn gaan lopen. Laat gerust jouw top 10 achter in de comments.

Paspoort – 2021
Naam: Dante Vanzeir
Nationaliteit: Belg
Club: Royale Union Saint-Gilloise
Leeftijd: 23 jaar
JPL-matchen: 21 (0+21)
Speelminuten: 1.808 (0+1.808)
Doelpunten: 11 (0+11)
Assists: 7 (0+7)
Gele kaarten: 2 (0+2)
Rode kaarten: 0 (0+0)

Algemeen
Het leven is niet altijd eerlijk en kiezen is (soms) verliezen. Dante Vanzeir eindigt meer dan verdiend op plaats 6 in onze lijst. Het enige nadeel daarvan is dat Deniz Undav hierdoor uit de boot valt. Het ontbreken van de Duitser in de lijst doet toch een beetje pijn. Maar Undav is een mooi voorbeeld van iemand die de pech heeft dat een ploegmaat met de punten gaat lopen. Maar terug over naar Vanzeir. Ook voor hem was het de voorbije maanden echt raak in de Jupiler Pro League.

Enkele jaren geleden stond Vanzeir nog te boek als het grote talent van KRC Genk, maar de grote doorbraak in Limburg kwam er niet. Na omzwervingen bij Beerschot en KV Mechelen kwam Vanzeir bij Union terecht. In het begin van het jaar hielp de aanvaller Union mee aan promotie. Sinds de zomer gaat het sprookje gewoon door. De promovendus won op de openingsspeeldag bij Anderlecht en sloot het jaar af op de eerste plaats in de Jupiler Pro League.

Vanzeir schopte het zelfs tot international. Het was van 1976 geleden dat Union nog eens een Rode Duivel leverde. Tegen Wales mocht Vanzeir zelfs debuteren bij de nationale ploeg. Vanzeir was daardoor niet langer meer alleen de speler die in de troostfinale van het WK U17 2 keer scoorde tegen Mexico.

Hoogtepunt: Stuntzege op Anderlecht
Na meer dan vijftig jaar stond er in de Jupiler Pro League nog eens een Brusselse derby tussen RSC Anderlecht en Union op het programma. Paars-wit wilde goed aan het seizoen beginnen, maar de promovendus werkte niet aan dat scenario mee. Union won met 1-3 in het Lotto Park. Bij de tweede treffer van de bezoekers tekende Vanzeir voor de assist.

Dieptepunt: Kopje onder tegen mannen van Den Dreef
Met een 18 op 18 ontving Union eind november Oud-Heverlee Leuven. Het Joseph Marien Stadion bleek evenwel geen onneembare burcht voor OHL. Door een handige vrije trap kwamen de bezoekers op voorsprong. Union kon voor een keertje een achterstand niet goedmaken. Vanzeir kwam nooit echt in zijn spel en pakte een gele kaart na een te late tackle. Vanzeir en co gingen uiteindelijk met 1-3 de boot in.

Trivia: In het spoor van De Bilde
Een promovendus die na een half jaar de Gouden Schoen wint, het zou het sprookje van Vanzeir en Union nog wat mooier maken. Een primeur is het evenwel niet. Gilles De Bilde deed het al eens in 1994. De man van Eendracht Aalst klopte toen onder meer topfavoriet Lorenzo Staelens van Club Brugge. Ook in 2021 komt de grootste concurrent voor de Gouden Schoen uit Brugge.

Conclusie
Vanzeir zit al maanden op een wolk: de titel in 1B, de koploper van 1A en een Rode Duivel. Een Gouden Schoen zou de kers op de taart zijn, maar we zijn realistisch en de kans dat Vanzeir straks met de trofee aan de haal gaat is klein. Vanzeir deed immers slechts één stemronde mee.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie