Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Sergio Gomez – Spaanse flair – op 7

Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Sergio Gomez – Spaanse flair – op 7

06-01-2022 22:00 Laatste update: 07-01-2022 12:15
24

Op woensdag 12 januari kennen we de opvolger van Lior Refaelov. Dan weten we wie zich de Gouden Schoen van 2021 mag noemen. Bij VoetbalPrimeur.be tellen we af naar de uitreiking van de belangrijkste individuele voetbalprijs van ons land. Dat doen we met onze eigen top 10. Dagelijks brengen we 1 speler naar de voorgrond. Nu zijn we toe aan de nummer 7 van onze lijst, Sergio Gomez, Spaanse flair op de linkerkant van RSC Anderlecht.

Smaken verschillen en de afgelopen twaalf maanden kleurden meer dan 10 spelers de Jupiler Pro League. Toch moesten we als redactie keuzes maken. Sommige spelers hebben dan weer de pech dat hun ploegmaats met de punten zijn gaan lopen. Laat gerust jouw top 10 achter in de comments.

Paspoort – 2021
Naam: Sergio Gómez Martín
Nationaliteit: Spanje
Club: RSC Anderlecht
Leeftijd: 21 jaar
JPL-matchen: (0+21)
Speelminuten: 1.831 (0+1.831)
Doelpunten: 5 (0+5)
Assists: 11 (0+11)
Gele kaarten: 2 (0+2)
Rode kaarten: 0 (0+0)

Algemeen
Er was een tijd dat de Gouden Schoen gekscherend de Paarse Schoen werd genoemd, maar de voorbije jaren nam de award vooral de afslag richting Brugge in plaats van Brussel. Het is van 2014 geleden dat een speler van RSC Anderlecht de Gouden Schoen won. De kans dat Dennis Praet deze editie een paars-witte opvolger krijgt, is klein. Lior Refaelov - de voorbije weken belangrijk voor Anderlecht - zal zichzelf niet opvolgen. Lukas Nmecha was dan weer in de eerste stemronde nog de grote man bij Anderlecht, maar vertrok in de zomer. In die periode kwam Sergio Gomez naar het Lotto Park en dat zullen de rechterflankspelers van de zeventien andere eersteklassers geweten hebben.

Het kind van La Masia had na Barcelona gehoopt door te breken bij Borussia Dortmund, maar de plaatsjes in Noordrijn-Westfalen waren duur. Bij SD Huesca op huurbasis kon Gomez wel overtuigen en Anderlecht zag wel wat in de jeugdinternational van Spanje. Paars-wit legde circa 1,5 miljoen euro op tafel voor de linkerflankspeler en zal zich dat nog geen seconden hebben beklaagd. Op de linkerflank is Gomez een lust voor het oog. De Spanjaard is een moderne back, die meer dan eens mee ten aanval trekt. Zijn uitstekende passing leverde hem de voorbije maanden 11 assists op in de Jupiler Pro League. Tegen Beerschot was hij nog goed voor 3 beslissende passes in 1 match.

Hoogtepunt: Zebra's over de knie
Eind november had Anderlecht enkele moeilijke weken achter de rug. Paars-wit speelde degelijk, maar bleef te vaak steken op een gelijkspel. De spanning in Brussel steeg. Een verplaatsing naar Charleroi was dan ook geen plezierreis, maar Anderlecht haalde het in het Zwarte Land met 1-3. In de match van de kentering voor paars-wit scoorde Gomez met een vrije trap en een strafschop. Die match bevestigde dat ook zijn ploegmaats weten dat Gomez over fijne voetjes beschikt.

Dieptepunt: Onderuit op de Bosuil
Twee speeldagen voor het gloriemoment in Charleroi ging Anderlecht onderuit bij Antwerp. In de 62e minuut schilderde Gomez een voorzet op het hoofd van Christian Kouamé. De 0-1 verdween evenwel in de armen van Jean Butez. De doelman hervatte snel het spel en via de counter opende Antwerp de score. Op de Bosuil wordt het uiteindelijk nog 0-2. Gomez en Anderlecht incasseerden een serieuze tik.

Trivia: Spaanse zomeraanwinst
In onze lijst van 10 is Gomez de enige zomeraanwinst. Hij is evenwel niet de enige die dit seizoen 'nieuw' is in de Jupiler Pro League. Moest Gomez de Gouden Schoen winnen, dan zorgt hij voor een primeur. Nog nooit eerder won een Spanjaard de award.

Conclusie
Dat Anderlecht stilaan terug staat waar het hoopt te staan, is voor een deel te danken aan Gomez. Anderlecht beseft dat het een goudhaantje in handen heeft. Het zal dra een moeilijke keuze hebben tussen een sportieve en een extra sportieve keuze wanneer geïnteresseerde clubs op de deur van het Lotto Park kloppen. De marktwaarde van Gomez ging ondertussen omhoog van 1,5 miljoen euro naar 9 miljoen euro. Uitblinken bij de Spaanse beloften hielp daarbij ook een handje. 

Eindstand Gouden Schoen 2021 voor VoetbalPrimeur.be
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07. Sergio Gomez (RSC Anderlecht)
08. Tarik Tissoudali (Beerschot/KAA Gent)
09. Michael Frey (Waasland-Beveren/Royal Antwerp FC)
10. Rob Schoofs (KV Mechelen)