Beerschot-hooligans zijn veroordeeld voor deelname aan 'freefights'

Beerschot-hooligans zijn veroordeeld voor deelname aan 'freefights'

05-01-2022 11:25
16

Woensdag werden tweeëntwintig Beerschot-fans voor de rechtbank geroepen. De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde de mannen voor hun deelname aan zogenaamde ‘freefights’. Dat zijn georganiseerde knokpartijen tussen voetbalhooligans buiten het stadion. 

Drie van hen werden veroordeeld tot tien maanden cel, twaalf hooligans kregen werkstraffen tot 240 uur en de overige zeven kregen een opschorting. Twee beklaagden werden vrijgesproken.

Gsm-bestanden
Het onderzoek liep al enkele jaren maar kende een doorbraak na een incident in augustus van het jaar 2017. In Mortsel vielen Antwerp-hooligans supportersbussen van Beerschot aan. De politie nam de gsm’s van de vechtersbazen in beslag en vonden daar tal van foto’s, filmpjes en berichten over de vechtpartijen. 

Hit and run
Dit dossier werd dus al langer bijgehouden, het draaide rond vier freefights van de Beerschot-hooligans. Tussen 2014 en 2017 hielden vochten de hooligans met fans van KVRS Waasland - SK Beveren, KRC Genk, Lierse Kempenzonen en Royal Antwerp FC. Enkele Beerschot-hooligans pleiten schuldig voor een zogenaamde ‘hit and run’ op een café in Lier op 13 augustus 2017. De fans van Beerschot hadden toen aan de noodrem van de bus getrokken, toen de deuren openden stormden ze het café van de Lierse supporters binnen. Met een groot gevecht als gevolg. 

Rivaliserende supporters
Uit het onderzoek bleek dat het wel degelijk ging over georganiseerde gevechten tussen de verschillende supportersgroepen. Antwerp - en Beerschot fans vochten samen tegen andere rivaliserende supporters. In mei veroordeelde de rechtbank al 66 hooligans van Antwerp en Willem II uit Tilburg voor hun deelname aan deze freefights.