Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Frey - de man van 5 - op 9

Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Frey - de man van 5 - op 9

04-01-2022 12:35 Laatste update: 05-01-2022 15:53
6

Op woensdag 12 januari kennen we de opvolger van Lior Refaelov. Dan weten we wie zich de Gouden Schoen van 2021 mag noemen. Bij VoetbalPrimeur.be tellen we af naar de uitreiking van de belangrijkste individuele voetbalprijs van ons land. Dat doen we met onze eigen top 10. Dagelijks brengen we 1 speler naar de voorgrond. Nu zijn we toe aan de nummer 9 van onze lijst, Michael Frey oftewel de man die in 2021 in 1 match 5 keer de netten deed trillen.

Smaken verschillen en de afgelopen twaalf maanden kleurden meer dan 10 spelers de Jupiler Pro League. Toch moesten we als redactie keuzes maken. Sommige spelers hebben dan weer de pech dat hun ploegmaats met de punten zijn gaan lopen. Laat gerust jouw top 10 achter in de comments.

Paspoort – 2021
Naam: Michael Frey
Nationaliteit: Zwitser
Club: Waasland-Beveren/Royal Antwerp FC
Leeftijd: 27 jaar
JPL-matchen: 37 (17+20)
Speelminuten: 2.016 (1.523+1.538)
Doelpunten: 27 (12+15)
Assists: 5 (2+3)
Gele kaarten: 3 (1+2)
Rode kaarten: 0 (0+ 0)

Algemeen
Bij een referendum – over wie de beste speler is/was - wordt al snel beweerd dat aanvallers sneller en meer stemmen krijgen. Ze vallen immers op met hun doelpunten. Toch is het van 2012 met Dieumerci Mbokani geleden dat een echte puntaanvaller nog eens met de Gouden Schoen aan de haal ging. Ook dit jaar is de kans klein dat de huidige topschutter van de Jupiler Pro League, Denis Undav (17 goals) de award op zijn schouw mag zetten. En ook de nummer 2 van de topschutterslijst zal het niet worden. Toch is Frey goed voor een knappe 9e plaats.

Na een mislukt avontuur bij Fenerbahçe bewees Frey bij Waasland-Beveren over een neus voor doelpunten te beschikken. Ondanks dat men zich op de Freethiel niet kon redden, was Frey goed voor 12 doelpunten. Toen hij naar Royal Antwerp FC trok, was de vraag: kan hij een stap hogeraan? Frey antwoordde met de voeten en het hoofd. Tot eind september was hij goed voor circa 70 procent van de doelpunten van Antwerp. Zijn vijfklapper tegen Standard zat daar natuurlijk voor iets tussen. Nadien wist de Zwitser ook in 6 competitieduels op rij minstens 1 keer te scoren.

Hoogtepunt: 5 keer raak tegen Standard
Begin augustus op de 3e speeldag van de Jupiler Pro League brengt Royal Antwerp FC een bezoek aan Standard. De Stede zijn niet Vurig, het buskruit van Frey wel. 3 scoort Frey met rechts en 2 keer met links en dat op eens tijdspanne van 60 minuten. 5 doelpunten in 1 wedstrijd is net geen record in de Jupiler Pro League. Die eer blijft weggelegd voor Wesley Sonck. Voor KRC Genk scoorde de voormalige Rode Duivel ooit 6 keer in een duel tegen KV Mechelen.

Dieptepunt: De kater van Seraing
Waasland-Beveren flirtte vorig seizoen een heel jaar lang tegen de degradatie. De 18e plaats liet het uiteindelijk aan Moeskroen. In de Play-Outs tegen Seraing moesten de Waaslanders zich gaan redden. In de heenmatch leek Frey Waasland-Beveren op weg te zetten naar het behoud, maar in de 90e minuut zette Georges Mikautadze de 1-1 eindstand op het bord. Nog geen man over boord. Op de Freethiel verwachtte Waasland-Beveren de klus te klaren. Het liep evenwel helemaal anders af. Ondanks opnieuw een openingsdoelpunt van Frey ging het mis. Frey was bij de 2-2 nog goed voor een assist, maar daarna strafte Seraing elk foutje van de thuisploeg af. Seraing won met 2-5 en bezorgde Waasland-Beveren een ticket voor de Proximus League.

Ondanks zijn goals kan Frey Waasland-Beveren niet in 1A houden.

Trivia: Zwitser van 2 ploegen
13 verschillende nationaliteiten wonnen in de geschiedenis de Gouden Schoen de award. Een Zwitser ontbreekt nog op de lijst. Frey kan dus voor een unicum zorgen. In de top 10 van VoetbalPrimeur.be is Frey trouwens al goed voor een uitzondering. Hij is de enige speler van de lijst die in de twee volledige delen van het jaar voor een andere Belgische ploeg speelde. 7 andere spelers stonden de volledige tijd op de loonlijst van 1 ploeg. Verder is er 1 speler die nog in februari van Belgische club wisselde en 1 speler die pas sinds de zomer in ons land speelt.

Conclusie
Frey kan terugblikken op een jaar van doelpunten en ondanks een pijnlijke degradatie toch een geslaagde transfer naar een Belgische topclub. Toch blijft het bij plaats 9 in onze eindstand. Doelpunten en zelfs veel doelpunten zijn mooi, maar op de Belgische velden waren er nog 8 andere spelers die nog iets beter presteerden de voorbije 12 maanden.

Eindstand Gouden Schoen 2021 voor VoetbalPrimeur.be
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
08.
09. Michael Frey (Waasland-Beveren/Royal Antwerp FC)
10. Rob Schoofs (KV Mechelen)