De 50 figuren van 2021 (40-31): onvoorspelbaarheid, trainerssaga's en Mister 92

De 50 figuren van 2021 (40-31): onvoorspelbaarheid, trainerssaga's en Mister 92

05-01-2022 11:00 Laatste update: 16:00

Het nieuwe jaar heeft zich inmiddels volledig op gang getrokken, maar VoetbalPrimeur.be houdt eraan om nog één keer terug te blikken op het wispelturige 2021. Naar jaarlijkse gewoonte doet onze redactie dat via een zoektocht naar de 50 meest opvallende figuren uit het Belgische voetbal van het voorbije jaar. In deze tweede aflevering van onze ranglijst: de nummers 40 tot en met 31.

31. Alexis Saelemaekers
Ooit een ongeleid en overenthousiast projectiel bij RSC Anderlecht, tegenwoordig een standvastige kracht op de rechterflank van AC Milan. Zijn transfer naar de laars werd hier en daar op wenkbrauwgefrons onthaald, maar Saelemaekers gaf alle twijfelaars lik op stuk. De tactische bagage van de Serie A is zijn spel ontegensprekelijk ten goede gekomen. Mede daardoor heeft de Brusselaar ook bij de Rode Duivels zijn neus aan het venster gestoken. Zijn drive en spontaneïteit vormen alvast een welgekomen aanvulling op de gepokt en gemazelde ‘Gouden Generatie’.

32. Steven Defour
Iemand die zich zonder blikken of blozen een lid van die generatie mag noemen, hing afgelopen jaar zijn schoenen definitief aan de wilgen. Op zijn 33e bleek het lichaam helemaal op. Defour sloot zijn loopbaan af zoals hij dat altijd gedroomd had, in zijn geliefde geel-rode kleuren. Voor het zwarte gat hoefde de middenvelder nooit schrik te hebben, aangezien Wouter Vrancken hem stante pede opnam in zijn technische staf. Met zijn ervaring van bij onder meer Anderlecht, Genk, Standard, Porto, de Premier League en uiteraard de Rode Duivels blijkt Defour ook steeds vaker een graag geziene gast in praatprogramma’s.

33. Junya Ito
Misschien niet de Genkie die het vaakst in de media komt, maar zonder discussie wel de meest constante uitblinker van de vicekampioen. Na drie jaar in de Jupiler Pro League mag je Ito gerust een vaste waarde noemen. Naar verluidt spreekt de Japanner nog altijd maar een handvol woorden Engels, wat echter enkel bewijst dat de taal van het voetbal universeel is. Dribbelen, voorzetten, scoren, combineren … Stuk voor stuk troeven die tot zijn kaartspel behoren. De voorbije edities van de Gouden Schoen werden zijn prestaties wel eens onderschat, dat zou binnenkort best anders mogen zijn.

34. Cyriel Dessers
Eigenlijk baalde zowat heel voetbalminnend België dat het niet lukte in Genk, want met zijn open en vriendelijke uitstraling is Dessers een verademing in het vaak onpersoonlijke wereldje. Gelukkig wierp Feyenoord, zeker ook geen verkeerde club, een reddingsboei toe. Ondanks slechts een rol als supersub zijn de eerste maanden in Rotterdam uitgedraaid op een waar sprookje. Met een bizarre reeks aan beslissende treffers in de toegevoegde tijd kreeg Dessers de bijnaam ‘Mister 92’. Al zal de huurling van KRC Genk er niet om balen als die in 2022 heromgedoopt wordt tot pakweg ‘Mister 12’ …

35. Peter Croonen
Dit gedeelte van onze ‘VP 50’ blijkt behoorlijk Genks getint. Laat dat nu net de reden zijn waarom Croonen de laatste weken in het nieuws kwam. Als voorzitter van Genk was hij trots als een pauw op de fenomenale Champions-Play-Off-campagne van zijn elftal, maar tussendoor worstelde hij met de dubbele pet van uithangbord van de Pro League. In de laatste maand van het jaar, uitgerekend in de grootste crisisperiode die het Belgische voetbal dit decennium doorspartelde, hield Croonen de eer aan zichzelf. Als slotrede pleitte hij voor een onafhankelijke voorzitter als opvolger, maar of en wanneer die er zal komen, is een open vraag.

36. Tarik Tissoudali
Met stip op één als meest onvoorspelbare magiër van onze vaderlandse competitie. Steeds schaarser zijn ze, spelers die niets liever doen dan hun tegenstander opzoeken in één-tegen-één-situaties. Laatbloeier Tissoudali is één der laatste Mohikanen. Voor deze pingelaar (en dat zeggen we met het grootst mogelijke respect) komen de Gentse fans graag naar het stadion. In 2021 heeft de aanvaller bovendien geleerd om een laagje efficiëntie onder die vele dribbels aan te brengen. Het leverde hem als kerstcadeau een selectie voor de Afrika Cup op.

37. Yves Vanderhaeghe
Zelden reageerde de Belgische voetbalwereld zo unaniem verontwaardigd bij een trainersontslag. Wat een rollercoaster is 2021 geweest voor Vanderhaeghe. Nadat hij Cercle Brugge op knappe wijze behoedde voor degradatie, liep het veldspel ook in het nieuwe seizoen vrij gesmeerd, al bleven de resultaten al te vaak uit. Toen de lijn vanuit AS Monaco hem uitgerekend na een zege tegen KV Mechelen aan de deur zette, viel dat ook ver buiten Brugge in slechte aarde. Temeer omdat Vanderhaeghe amper een week voordien zijn vader verloren had … Een dubbele klap die de trainer geleidelijk aan zal moeten verwerken.

38. Thorsten Theys
Waarschijnlijk de naam die het minste belletjes doet rinkelen uit dit gezelschap. Bij de Belgische voetbalbond staat de naam van de COO van KV Oostende echter wel in het geheugen gegrift. Na een controversieel afgekeurd buitenspeldoelpunt van zijn Kustboys op Sclessin, ontstak Theys in een verschrikkelijke furie. Enkele wapenfeiten: hij viel de scheidsrechter verbaal aan, stal een fles champagne uit diens kleedkamer, stuurde boze whatsappjes naar een lid van de bond en liet een verwijtend statement plaatsen op de website van KVO. De KBVB lachte niet met die uitspattingen en legde Theys een schorsing op van een half jaar.

39. Hein Vanhaezebrouck
Uiteraard kan de meest geciteerde Hein uit de Lage Landen niet ontbreken in deze top-50. Het voorbije jaar maakte nog maar eens duidelijk dat Vanhaezebrouck er absoluut niet voor terugdeinst om zijn pertinente mening te ventileren, of het nu over tactiek, corona of scheidsrechterlijke dwalingen gaat. Na enkele lastige passages zette hij zich echter ook sportief weer op de kaart, met flarden van de succestrainer van weleer. Waar zou Vanhaezebrouck dat oude gevoel beter kunnen terugvinden hebben als in de Ghelamco Arena? Na de winterbreak wil hij met zijn Buffalo’s verder scoren op drie fronten.

40. Alexander Blessin
Nog een trainer uit de JPL, weliswaar eentje met een ander profiel. Zelden lag de prestatiecurve van een coach in voor- en najaar verder uit elkaar. Terwijl Blessin KVO vorig seizoen naar onverhoopte hoogten stuwde, kwam de machine vanaf de zomer nauwelijks tot niet onder stoom. Toegegeven, de conducteur moest ook wel veel aan stootkracht inboeten, na het vertrek van onder meer Jack Hendry, Andrew Hjulsager en Fashion Sakala. Toch was het verval schrikbarender dan verwacht. Het heeft hem misschien wel een droomjob bij Club Brugge gekost, hoewel hier en daar zelfs werd gefluisterd dat de Duitser er al een voorakkoord had bedongen.