Kampioen worden met wereldtoppers van morgen: de uitdagingen voor Clement

Kampioen worden met wereldtoppers van morgen: de uitdagingen voor Clement

03-01-2022 16:00 Laatste update: 04-01-2022 22:00
3

Een nieuwe uitdaging voor Philippe Clement. De trainer heeft besloten om Club Brugge te verlaten en aan de slag te gaan bij AC Monaco. Een grote naam in Frankrijk en de voetbalwereld, maar welke uitdagingen staan Clement te wachten in het prinsdom?

AS Monaco nam in het nieuwe jaar afscheid van trainer Niko Kovac. Enigszins verrassend, want qua resultaten deed de Kroatische voetbaltrainer het niet al te slecht met de Monegasken. In de Ligue 1 staat Monaco op een zesde plek, op amper vier punten achterstand van nummer twee OGC Nice terwijl de club ook nog actief is in de Coupe de France en zich ook kwalificeerde voor de volgende ronde in de Europa League. Toch koos men voor een ontslag.

Uitdaging 1: Teamgeest
De hoofdreden voor het ontslag van Kovac was dan ook zijn relatie met de spelersgroep van AS Monaco. Flink wat spelers waren niet tevreden met de werkwijze van hun coach. "Een groot deel van de spelersgroep had gebroken met hun trainer. Vooral de jongeren, maar ook enkele belangrijke pionnen zoals Aguilar en Ben Yedder", zegt journalist Hugo Delom.

Daar ligt de eerste uitdaging voor Clement. Het wordt nu zijn taak om de spelersgroep volledig achter zich te krijgen en de rust in de groep te bewaren. Daarbij zal hij ook een beroep moeten doen op de goodwill van Wissam Ben Yedder, de kapitein van AS Monaco en de absolute leider bij de Monegasken.

Opvallend genoeg kende Clement bij Club Brugge de laatste maanden wel hetzelfde probleem als Kovac bij AS Monaco. Onder andere Percy Tau en David Okereke hadden het moeilijk onder de trainer, terwijl Ruud Vormer en Bas Dost dit seizoen niet meer volledig achter Clement te leken staan. Kan de trainer dezelfde soort problemen voorkomen bij AS Monaco?

Uitdaging 2: De nieuwe wereldtoppers
In het buitenland wordt Clement gezien als een coach die jonge talenten kan doen ontplooien. Dat deed hij recent nog met Charles De Ketelaere, maar ook spelers zoals Krépin Diatta en Odilon Kossounou versierden een toptransfer onder het bewind van Clement. De trainer krijgt diezelfde taak bij AS Monaco.

Met Cesc Febregas en Ben Yedder krijgt Clement enkele ervaren jongens onder zijn hoede, maar AS Monaco heeft ook flink wat jong talent in de rangen rondlopen. Het wordt voor hem de taak om toptalenten Aurélien Tchouameni (21), Benoît Badiashile (20) en Sofiane Diop (21) te kneden tot echte wereldspelers. Hij zal daarbij in de toekomst ook de hulp krijgen van Cercle Brugge, dat de nog mindere goden uitgeleend krijgt van AS Monaco en dan ook met een pak meer ervaring terug naar Frankrijk stuurt.

Met Pascal De Maesschalck krijgt hij ook nog een oude bekende als hulpmiddel bij AS Monaco. Onze landgenoot is Hoofd Jeugdopleiding bij AS Monaco en werd weggeplukt bij... Club Brugge. Nu volgt een reünie met de belangrijke man bij AS Monaco.

Uitdaging 3: Het Kampioenenbal
In 2004 nog in de finale van de Champions League en in 2017 een plekje in de halve finales van het toernooi. AS Monaco heeft een mooie geschiedenis in de Champions League, maar heeft het de laatste jaren ook een pak moeilijker. Sinds die halve finale in 2017 raakte de Franse club niet verder dan de groepsfase van het toernooi. In 2018/2019 werd het zelfs nog uitgeschakeld door... opnieuw Club Brugge.

Vorig seizoen eindigde Monaco derde in de Ligue 1 en kreeg het dus ook de kans om via de kwalificatiecampagne de groepsfase te bereiken van de Champions League. Voor Kovac en AS Monaco liep het in de Play-Offs fout af met een uitschakeling tegen Shakhtar Donetsk. Clement moet beter doen.

Met zijn prestaties in de Champions League heeft Clement ongetwijfeld ook flink wat indruk gemaakt met de Bruggelingen. Als relatief kleine ploeg in de voetbalwereld wist Blauw-Zwart te imponeren in partijen tegen Real Madrid, PSG en RB Leipzig. Nu moet Clement hetzelfde zien te doen met AS Monaco én misschien ook beter doen. De Champions League halen en ook overwinteren is het absolute hoofddoel van AS Monaco en misschien kan de coach dit seizoen nog een prijs pakken in de Europa League?

Uitdaging 4: De prijzen
De grootste uitdaging voor Clement wordt namelijk de jacht naar een prijs. AS Monaco heeft een rijke historie, maar een echte prijzenploeg is het niet. De laatste titel in Frankrijk dateert van 2016-2017, toen nog met Kylian Mbappé, Radamel Falcao en Nabil Dirar in de ploeg. De laatste Beker van Frankrijk dateert zelfs al van 1990-1991, terwijl de club ook nog nooit een Europese titel pakte. Kan Clement beter?

In België bewees de trainer alvast een echte prijzenpakker te zijn. Als trainer won hij in ons land drie seizoenen op rij de titel en deed hij ook dit seizoen opnieuw mee voor de titel met Club Brugge. Bij AS Monaco is het zijn opdracht om datzelfde te doen, al is de concurrentie niet min. In Frankrijk is er uiteraard PSG, maar ook andere grote namen zoals Lille OSC, Olympique Lyon en Olympique Marseille kunnen het Clement en Monaco de komende maanden en jaren nog moeilijk maken.

Uitdaging 5: Make Belgium proud
Ongetwijfeld zal ook iedereen uit ons land met veel aandacht kijken naar de prestaties van Clement bij AS Monaco. Het is al lang geleden dat we nog een Belgische coach in het buitenland te zien kregen bij een grote club. Nu krijgt Clement de kans om Belgische trainers weer op de wereldkaart te zetten.

Clement had met Raymond Goethals en Eric Gerets ook enkele grote namen uit de Belgische voetbalwereld als voorgangers in Frankrijk. Goethals was drie keer coach in Frankrijk en maakte vooral furore bij Olympique Marseille, waarmee hij twee keer Frans kampioen werd en één keer de Champions League won. Bij diezelfde club was ook Eric Gerets van 2007 tot 2009 trainer, waar hij mooie resultaten neerzette. Doet Clement hetzelfde met AS Monaco?

Flink wat uitdagingen voor Clement, die in het Prinsdom een unieke kans krijgt om nog meer naam te maken in de voetbalwereld en bij een succes misschien wel nog een stapje hogerop kan zetten. Zien we hem net zoals bij Waasland-Beveren, KRC Genk en Club Brugge slagen als coach, of wordt het toch een avontuur in mineur? De toekomst zal het uitwijzen.