VP’s 11 v/d heenronde: liefst acht ploegen vertegenwoordigd, Mazzu als leidsman

VP’s 11 v/d heenronde: liefst acht ploegen vertegenwoordigd, Mazzu als leidsman

31-12-2021 12:00 Laatste update: 02-01-2022 10:20
8

In de slotdagen van een erg hectisch 2021 ging VoetbalPrimeur.be op zoek naar het beste elftal van de heenronde in de Jupiler Pro League. Nu het aftellen naar het nieuwe jaar stilaan kan beginnen, is het tijd om de resultaten bekend te maken. Maak kennis met ‘VP’s 11 van de heenronde’.

Met ‘heenronde’ doelen we niet noodzakelijk op de eerste zeventien speeldagen van de lopende competitie, maar simpelweg op alle wedstrijden die tot dusver gespeeld zijn in de Jupiler Pro League, van eind juli tot en met eind december dus. Het uiteindelijke elftal is opgesteld in een 4-4-2, met een ruit op het middenveld. Via de poll konden jullie, onze lezers, stemmen op jullie favoriet per positie, al had de redactie van VP.be ook een stem, die gold voor 50 procent van de uitslag. Het is dus zeker mogelijk dat de winnaar van de poll niet noodzakelijk in het elftal wordt opgenomen.

Onwrikbare verdediging
Onder de dwarsligger ontspon zich een intense broederstrijd tussen Jean Butez (Royal Antwerp FC) en Hervé Koffi (Sporting Charleroi). Uiteindelijk heeft die laatste het pleit in zijn voordeel beslecht, met dank aan de punten van de vakjury. De veelvuldige spectaculaire parades van Koffi staan in schril contrast met de soberheid van het verdedigende duo voor zijn neus. Dat bestaat in de gedaantes van Carlos Cuesta (KRC Genk) en Michael Ngadeu (KAA Gent) over twee spijkerharde krachtpatsers zonder weerga.

Op de flanken draven haast twee antipolen rond. Op rechts kreeg good old Ritchie De Laet (Royal Antwerp FC) een karrenvracht aan stemmen van de VP-lezers. Het beste bewijs dat karakter, gedrevenheid en overgave waarden zijn die men ook buiten de Bosuil ter harte neemt. Aan de overzijde dartelt een Spaanse toptransfer van RSC Anderlecht. Zoals het een Barça-product betaamt, beschikt Sergio Gomez over een prinsheerlijke techniek, met als kroonjuweel een messcherpe voorzet aan het linkerbeen.

Spelinzicht en scorend vermogen
Eerste vaststelling binnen de diamant op het middenveld: ieder van dit kwartet is in staat om een doelpunt te maken. In totaal troffen de vier geselecteerden al 23 keer raak in de JPL. Dat zelfs de controlerende middenvelder al enkele keren het vijandelijke net wist te vinden, toont enkel aan hoezeer Julien De Sart zich thuisvoelt bij KAA Gent. Met zijn eeuwige cool en arendsoog vormt hij het ideale rustpunt in ons elftal. Datzelfde kan uiteraard gezegd worden over Hans Vanaken. Na een vervelend EK heeft de spelmaker van Club Brugge zich weer helemaal teruggeknokt. ‘Balverlies’ staat simpelweg niet in zijn woordenboek.

Op de vleugels is de keuze gevallen op jongens met een individuele actie, die niettemin altruïstisch zijn en over een voldoende groot loopvermogen beschikken om af en toe ook een verdedigend kwarweitje uit te voeren. De kwaliteiten van Junya Ito (KRC Genk) zijn inmiddels welbekend. De Japanner heeft een loepzuivere balbehandeling, is sterk in de combinatie en combineert fraaie doelpunten met puntgave assists. Zijn kompaan op links maakte dan weer een stormachtige ontwikkeling door. Van een ietwat ongeleid projectiel groeide Nikola Storm (KV Mechelen) in 2021 uit tot een dodelijke sluipschutter. Het maakt van de West-Vlaming zowaar de meest productieve voetbal-Belg uit het bijna afgelopen kalenderjaar.

Dynamiet ft. Gouden voeten
Net als in de overige linies blinkt de voorhoede van ‘VP’s 11 van de heenronde’ uit in veelzijdigheid. Voor de doelpuntenproductie rekenen we in de eerste plaats op Deniz Undav, de huidige Gouden Stier en vrij verrassend slechts de enige Unionist uit het gezelschap. Evenals zijn bovenontwikkelde neus voor de goal zal de Duitser van pas komen als bonkig aanspeelpunt. Rond hem zwerft een prille twintiger met een 24-karaats-techniek. Charles De Ketelaere (Club Brugge) is de voorbije maanden dan ook helemaal ontploft. Zijn flitsen worden steeds indrukwekkender, terwijl het Brugse goudhaantje ook zijn statistieken stevig heeft opgekrikt.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Luxe-bankzitters
De volgende raspaardjes wisten de vaste elf nét niet te halen, maar zullen in de loop van het seizoen zeker van pas komen om blessures en schorsingen vakkundig op te vangen:

Jean Butez (Royal Antwerp FC), Clinton Mata (Club Brugge), Björn Engels (Royal Antwerp FC), Birger Verstraete (Royal Antwerp FC), Lior Refaelov (RSC Anderlecht), Tarik Tissoudali (KAA Gent), Paul Onuachu (KRC Genk)

Psychologische tacticus
Uiteraard heeft zo’n elftal vol klasbakken nood aan een gedegen, gepokt en gemazelde hoofdtrainer. Wie beter om deze bende in het gareel te houden dan Felice Mazzu? De succestrainer van Union Saint-Gilloise werd met grote overmacht verkozen tot de beste trainer uit de voorbije heenronde. 2021 is dan ook een boerenjaar bij uitstek gebleken: van een autoritaire titel in Eerste Klasse B stoomden Mazzu en co verder naar een overrompelende intrede op het hoogste niveau, met een even unieke als historische leidersplaats bij Kerstmis tot gevolg.

Dankzij zowel zijn tactische als zijn psychologische bagage is de charismatische Italobelg de ideale leidsman. In zijn schaduw krijgt Vincent Kompany (RSC Anderlecht) het baantje als T2, al heeft de Brusselse Ket vooral de laatste weken gedemonstreerd dat hij ook op eigen houtje resultaten kan neerzetten. Toch valt er nog wat te leren van Mazzu. Zoals Kompany inmiddels zelf ondervond, blijft het vroeg of laat noodzakelijk om naar een vaste basiself te evolueren. Zijn collega bij Union is het absolute toonbeeld van zulke standvastigheid.