VP 11 v/d heenronde, spitsen: Belgische klasbakken dagen stieren Frey en Undav uit

VP 11 v/d heenronde, spitsen: Belgische klasbakken dagen stieren Frey en Undav uit

30-12-2021 10:30 Laatste update: 11:10
3

Stilaan gloort het vuurwerk om de hoek en liggen de flessen champagne klaar om open te knallen: de overgang van oud naar nieuw nadert met rasse schreden. Bij de redactie van VoetbalPrimeur.be staat deze periode vooral in het teken van lofbetuigingen uitdelen. Dat doen we onder meer via de verkiezing van het Elftal van de Heenronde. In deze zevende aflevering: de twee spitsen.

Met ‘heenronde’ doelen we niet noodzakelijk op de eerste zeventien speeldagen van de lopende competitie, maar simpelweg op alle wedstrijden die tot dusver gespeeld zijn in de Jupiler Pro League, van eind juli tot en met eind december dus. De VP 11 staan opgesteld in een 4-4-2, met een ruit op het middenveld.

Hugo Cuypers (KV Mechelen)
Redelijk onverwacht werd de zomeraanwinst één van de bepalende figuren in het aanvalsspel van KV Mechelen. Dankzij zijn slimme looplijnen en onafhoudelijke inzet zet Cuypers zijn rechtstreekse tegenstanders van minuut één tot negentig onder druk. De 24-jarige Luikenaar voegt daar knappe statistieken aan toe. Opvallend: het eerste deel van dit seizoen rondt hij af met evenveel doelpunten als assists, zes stuks namelijk. Spits én ploegspeler in één persoon, ze bestaan wel degelijk.

Laurent Depoitre (KAA Gent)
Aan scherpte voor doel durft het wel eens te ontbreken, maar voor het overige heb je een droomploegmaat aan Depoitre. De bonkige spits trekt en sleurt zich te pletter, houdt de bal als geen ander bij en heeft een arendsoog voor infiltraties van opkomende middenvelders. Na de vele blessurezorgen tijdens het vorige seizoen doet het ongetwijfeld deugd om dit niveau nog eens te kunnen halen. Zo lang mogelijk doortrekken is nu de boodschap.

Charles De Ketelaere (Club Brugge)
“Als Charles zijn statistieken nog wat kan bijschaven, wordt het een hele grote”, luidde de algemene teneur aan het einde van vorig seizoen. Wel, Charles heeft gehoorzaamd! Met twaalf goals en acht assists mag men gerust het predikaat ‘ontploft’ op zijn ontwikkeling kleven. De Ketelaere blijft van verschillende markten thuis, maar opvallend vaak gebruikte Philippe Clement hem als pure diepe spits. Zelfs in de Champions League hield het goudhaantje zich op die positie staande tegen de absolute wereldtop. Succes-Duivel in spe!

Michael Frey (Royal Antwerp FC)
8 augustus 2021 zal voor eeuwig en drie dagen in zijn geheugen gegrift staan. Als een niets ontzienende wervelwind ging Frey die dag te keer op Sclessin. 90 minuten later had Antwerp drie mooie punten op zak, met dank aan een vijfklapper (!) van haar zomeraanwinst. Die fenomenale prestatie betekende slechts een opstap naar meer, want begin oktober had de Gouden Stier zijn totaal al opgekrikt tot twaalf stuks. Sindsdien viel de motor wel iet of wat stil. Technisch geen kraan, maar qua overgave en loopwerk dwingt Frey tonnen respect af bij vriend en vijand.

Zinho Gano (SV Zulte Waregem)
Niet voor het eerst moest Gano afgelopen zomermercato haast gaan leuren om een stekje te bemachtigen bij een club uit de JPL. Niet voor het eerst bewees Gano de twijfelaars vervolgens keihard ongelijk. Intussen kan niemand er nog om heen: bij ploegen onder de Champions-Play-Off-kandidaten staat de rijzige spits garant voor doelpunten. Ook nu weer, bij het nochtans zwalpende Zulte Waregem, wijst het metertje al dubbele cijfers aan. Dodelijk binnen de zestien.

Shamar Nicholson (Sporting Charleroi)
De volgende in het rijtje der lucratieve deals van Mehdi Bayat. In 2019 legden De Zebra’s zelf anderhalf miljoen voor hem op tafel in Slovenië, een dikke twee jaar later ontvangen ze om en bij de tien miljoen vanwege Spartak Moskou! Of de Russen een topspits in huis hebben gehaald, blijft ook na 76 duels in de JPL een open vraag. Bij momenten valt Nicholson niet te stuiten, maar evenzeer kunnen de allereenvoudigste controles de mist in gaan. In Moskou zal hij die wisselvalligheid moeten bannen.

Paul Onuachu (KRC Genk)
Absoluut niet zo overweldigend als in zijn beste periode vorig seizoen, maar eind 2021 zit de reus van Genk toch alweer aan twaalf competitietreffers. Dat zijn er slechts twee minder dan het tussentijdse aantal in zijn boerenjaar, wist Onuachu zelf op te merken. Het toont enkel aan hoezeer de Nigeriaan leeft voor het doel. Aangezien hij door een blessure zijn kansen op de Afrika Cup zag verdampen, kan hij zich volop blijven focussen op zijn doelpuntenproductie bij Genk. En tussendoor veel punten scoren op het Gala van de Gouden Schoen?

Tarik Tissoudali (KAA Gent)
Voor een speler die lange tijd het label ‘inefficënt’ meesleepte, mag 2021 best gezien worden. Sinds hij de blauw-witte kleuren draagt, was Tissoudali toch goed voor 22 doelpunten, waarvan het zwaargewicht in de huidige campagne viel. Nochtans ligt zijn meest waardevolle troefkaart nog steeds bij het dribbelen, noem het haast pingelen. Met zijn onvoorspelbare slangenbewegingen, razendsnelle reactievermogen en Amsterdamse branie bezorgt hij elke mandekker een ei in de broek.

Deniz Undav (Union Saint-Gilloise)
Slechts één man is er tot dusver in geslaagd om de kanonstart van Frey ongedaan te maken in de topschuttersstand. Als kers op de gigantische taart die Union dit jaar gebakken heeft, levert de promovendus eind 2021 ook nog eens de Gouden Stier af. De opmars die Undav achter de rug heeft, is sprookjesachtig. Anderhalf jaar geleden trof hij nog een laatste keer raak in … de Duitse derde klasse! Nu maakt het Jerommeke van Union deel uit van het gevaarlijkste spitsenduo uit ons land.

Dante Vanzeir (Union Saint-Gilloise)
Zoals dat hoort bij duo’s blijken ze ook in dit lijstje onafscheidelijk. In samenwerking met de bonkige Undav excelleerde een Limburgse flyer die al enkele watertjes doorzwommen heeft. Op zijn 23e heeft Vanzeir de sleutel tot succes gevonden. Over de diepgang en snelheid beschikte hij altijd al, maar daar is inmiddels een gezonde dosis duelkracht en body bijgekomen. Zijn 21 rozen verspreid over heel 2021 hebben zelfs Roberto Martinez weten verleiden. Krijgen we eindelijk nog eens een Belgische topschutter in de JPL?

Jelle Vossen (SV Zulte Waregem)

Het antwoord op die vorige vraag hoeft niet noodzakelijk van Vanzeir te komen. Aan de Gaverbeek lopen zelfs twee vrijwilligers rond: naast Gano deed immers ook een ouwe getrouwe zijn duit in het zakje. Na enkele jaren onder de oppervlakte heeft de prijsschutter van weleer zich opnieuw in het centrum van de aandacht geplaatst. Vooral in het seizoensbegin loodste Vossen Essevee enkele keren op zijn eentje naar puntengewin. Dat Francky Dury hem nadien regelmatig op de bank hield, luidde misschien wel zijn zwanenzang in. Met wat meeval is Vossen nog eens op weg naar de twintig, zoals in zijn allerbeste Genkse periode.

Nu is het aan jou! Via de poll kan je stemmen op jouw favoriet op deze positie. De stemmen van onze lezers zullen finaal voor de helft van de punten tellen; de andere helft wordt uitgereikt door onze redactie. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie