VP 11 v/d heenronde, flankspelers: dribbelaars, assistkoning en productieve Belgen

VP 11 v/d heenronde, flankspelers: dribbelaars, assistkoning en productieve Belgen

28-12-2021 12:00 Laatste update: 18:15
5

Nu het kerstweekend achter de rug ligt en de voet van de kerstboom akelig leeg oogt, verschuift de aandacht van de mensheid zich naar de overgang van oud naar nieuw. Bij de redactie van VoetbalPrimeur.be staat deze periode vooral in het teken van lofbetuigingen uitdelen. Dat doen we onder meer via de verkiezing van het Elftal van de Heenronde. In deze zevende aflevering: de twee flankmiddenvelders.

Met ‘heenronde’ doelen we niet noodzakelijk op de eerste zeventien speeldagen van de lopende competitie, maar simpelweg op alle wedstrijden die tot dusver gespeeld zijn in de Jupiler Pro League, van eind juli tot en met eind december dus. De VP 11 staan opgesteld in een 4-4-2, met een ruit op het middenveld.

Manuel Benson (Royal Antwerp FC)
Een verhaal dat helemaal geschreven leek op de Bosuil, maar toch nog een mooi vervolghoofdstuk kreeg. Voordien haalde Benson zich voornamelijk de frustratie van de eigen aanhang op de hals, door de bal telkens weer te lang bij te houden en zich met oogkleppen op vast te dribbelen. Dat euvel is meer en meer verholpen. Zijn acties werden veel doelgerichter en eindelijk heeft hij beseft dat hij over een geweldige voorzet beschikt. De creatieve troefkaart in de ietwat voorspelbare Antwerp-voorhoede.

Jean-Luc Dompé (SV Zulte Waregem)
Als je de offensieve weelde in acht neemt, is het eigenlijk onbegrijpelijk waarom Essevee op twee na laatste staat. Met Zinho Gano en Jelle Vossen kon Francky Dury rekenen over twee sluipschutters bij uitstek en de bediening werd verzorgd door deze Dompé. Ooit was wispelturigheid zijn grootste manco, nu strooit de flankaanvaller geregeld met levensgevaarlijke voorzetten. Die lonen ook: tien assists al, bovendien verspreid over negen verschillende wedstrijden.

Ali Gholizadeh (Sporting Charleroi)
Mocht er in ons land een Lionel-Messi-imitatie-show op televisie komen, staat deze Iraniër met stip op één als topfavoriet. In zijn vierde seizoen op Mambourg lijkt Gholizadeh zijn huidige ploeg ontgroeid. De sierlijke linkspoot is alvast hard op weg om zijn persoonlijke record van acht competitietreffers te breken: voorlopig zit hij aan zeven. Leuke surplus is dat het merendeel van zijn doelpunten regelrechte pareltjes zijn. Benieuwd waar het plafond ligt van de kwieke dribbelaar.

Junya Ito (KRC Genk)
In het sluitstuk van 2021, de verplaatsing bij KV Oostende (0-4), demonstreerde Ito nog eens het gehele arsenaal van zijn wapens. De Japanner lijkt de bal aan een touwtje te houden, zwenkt naar hartenlust en strooit regelmatig met haarfijne voorzetten. Als geen ander verstaat hij de kunst om te versnellen nét wanneer de tegenstander wil happen. In het grillige parcours dat Genk geschaatst heeft, bleef Ito daarnaast by far het vaakst overeind.

Noa Lang (Club Brugge)
Zo indrukwekkend als in zijn debuutmaanden in onze competitie was het najaar van 2021 niet, maar de technische kwaliteiten van Lang zijn zo superieur, dat een plek op de shortlist een vanzelfsprekendheid is. Met zes goals en tien assists hebben ook de statistiekenfetisjisten geen reden tot klagen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zijn gedrag op het terrein is nog voor verbetering vatbaar, bewijze de Brugse derby van afgelopen zondag bijvoorbeeld.

Mathieu Maertens (OH Leuven)
Er zijn zo van die spelers die steeds wat onder de radar blijven, hoewel ze eigenlijk al jaren keurige prestaties op de mat leggen. De 26-jarige Maertens beantwoordt perfect aan die omschrijving. Dat de flankmiddenvelder van OHL gestaag progressie blijft boeken, toonden de voorbije maanden aan. Met nu al zeven doelpunten op zijn conto stevent hij af op het meest productieve seizoen uit zijn carrière, met dank aan zijn niet-aflatende diepgang en verfijnd voetenwerk.

Rabbi Matondo (Cercle Brugge)
Je hebt snel, zeer snel, pijlsnel … En dan Matondo-snel! De wederopstanding van Cercle Brugge viel niet alleen samen met de trainerswissel, maar eveneens (misschien wel des te meer) met de steile opmars van de vleugelflitser. Eind november tekende hij pas zijn allereerste goal aan, een maand later zit Matondo al aan vijf stuks. Met zijn verschroeiende versnellingen liet hij zelfs de gerenommeerde verdedigers van Union of Club Brugge voortdurend de hielen zien.

Kaoru Mitoma (Union Saint-Gilloise)
Afgelopen zomer kreeg de verrassende koploper nog een leuk geschenkje vanuit Brighton toegestuurd. Felice Mazzu springt behoorlijk voorzichtig om met de uitgeleende Japanner, maar telkens Mitoma zijn minuten maakte, liet hij een onuitwisbare indruk na. De linksbuiten dribbelt aan een moordend tempo, zonder daarbij het overzicht te verliezen. Resultaat: vijf doelpunten en  twee assists over 835 minuten heen. Wat gaat dat geven als hij conditioneel in staat geraakt om een volledige partij af te werken?

Faïz Selemani (KV Kortrijk)
Dat Kortrijk aan de winterstop zelfs nog meestrijdt om een plek in de Champions Play-Off, heeft het in de eerste plaats te danken aan de sterspeler in het aanvallende compartiment. De rijzige Selemani teert voornamelijk op een loepzuivere balbehandeling en  een bovenmatige traptechniek. Met die troeven is hij een ware talisman voor De Kerels. In de duels waarin de Comorees tot scoren kwam, zette KVK een 20 op 27 neer. Als je over een puntentotaal van 31 stuks beschikt, is dat een niet te onderschatten bijdrage.

Nikola Storm (KV Mechelen)
De meest productieve Belg in 2021? Nee, denk niet aan Romelu Lukaku of Hans Vanaken, wel aan … een hemelbestormer van KV Mechelen! Op zijn 27e is het gewezen Brugge-product tot volle wasdom gekomen. Vanop links naar binnen komen en in de verste hoek uithalen vormt zijn vaste recept, maar Storm is even goed in staat om buitenom te gaan en staalhard met links te schieten. Het beste bewijs dat het wel degelijk loont, hard oefenen op koel blijven voor het vijandelijke doel.

Nu is het aan jou! Via de poll kan je stemmen op jouw favoriet op deze positie. De stemmen van onze lezers zullen finaal voor de helft van de punten tellen; de andere helft wordt uitgereikt door onze redactie. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie