Standard moet vrezen: Ramp als je niet gewend bent tegen de degradatie te spelen

Standard moet vrezen: "Ramp als je niet gewend bent tegen de degradatie te spelen"

28-12-2021 11:53
5

Standard Luik duikt 2022 in als nummer vijftien in de Jupiler Pro League, amper vier punten boven de rode streep. Het sombere puntenaantal van 23 stuks schetst de precaire situatie waarin de trotse Luikenaars zich vandaag de dag bevinden. Je kan het je nauwelijks voorstellen, Standard dat tegen de degradatie vecht ... Al weet Gilles Van Binst hoe het voelt.

Van Binst maakte vooral naam als sterkhouder bij RSC Anderlecht in de jaren '70, maar trok in de nadagen van zijn carrière nog naar Club Brugge. Met Blauw-Zwart vocht hij in het seizoen '81-'82 zowaar tegen de degradatie. Pas op de slotspeeldag wist Club dat jaar haar vel te redden door RWDM te verslaan. Van Binst weet dus hoe het voelt, met een topclub strijden om erin te blijven. 

"Als je niet gewend bent om tegen degradatie te spelen, is het een ramp", spreekt Van Binst de jongens van Standard niet bepaald moed in bij Het Belang van Limburg. Zoals bekend is de Wet van Murphy onderin des te meer van toepassing. "Op een gegeven moment lijkt ook alles tegen te zitten. Ballen die anders binnen gaan, belanden dan tegen de paal", vat Van Binst het gevoel samen.

Eén troost: als je er op het nippertje in slaagt om degradatie te vermijden, gaat het dak er even af. "Na de match leek het alsof we Europa Cup hadden gewonnen", herinnert Van Binst zich. Toch zullen de supporters van Standard hopen dat het niet zover hoeft te komen. Gelukkig telt rode lantaarn K. Beerschot V.A. nog een achterstand van veertien punten op De Rouches. Bovendien zou een zege hen in één klap naar de tiende plek brengen in de stand.