Vader Kompany over gekken: Club Brugge moet dat soort types echt buitengooien

Vader Kompany over "gekken": "Club Brugge moet dat soort types echt buitengooien"

27-12-2021 09:33
60

Als een icoon als Vincent Kompany racisme in het voetbal aankaart, blijft dat nazinderen. Ongetwijfeld is vader Pierre trots dat zijn zoon nog maar eens op de barricades durfde te klimmen. De burgemeester van Ganshoren roept op tot strenge sancties, zowel vanuit Club Brugge als daarbuiten.

Eerst en vooral wil de 74-jarige Kompany geen steen gooien naar de overgrote meerderheid van de Brugse fans. "Het stadion van Brugge is elke week gevuld met mensen die van voetbal houden", beseft hij bij Het Nieuwsblad. Ook hun plezier wordt "vergald" door "die racisten". Vader Kompany begrijpt hoegenaamd niet hoe het kan dat supporters racistisch zijn. "Club Brugge is de club van Jan Ceulemans, maar ook van Daniel Amokachi of Nzelo Lembi. Amokachi was toch een grote naam in Brugge?", vraagt hij zich openlijk af.

De voorbije maanden kwamen enkele heethoofden van Club Brugge al op een andere manier negatief in het nieuws, herinnert Kompany zich. Zo deden enkele meegereisde 'fans' bij Manchester City alsof ze plasten op het standbeeld van Vincent Kompany en was er uiteraard het droevige incident rond City-aanhanger Guido De Pauw, die meedogenloos in elkaar geslagen werd. "Soms vraag ik me echt af waar het naartoe gaat", klinkt de vader van Kompany droevig.

Streng straffen
Vanuit verschillende hoeken kwam ook een klein puntje van kritiek op Vincent Kompany zelf. Waarom kaartte hij de incidenten niet sneller aan, zelfs al tijdens de wedstrijd? Zijn vader neemt hem in bescherming. "Vincent was bezig met zijn ploeg en als de wedstrijd wordt stopgezet, is heel het team uit evenwicht. Als hij zich had omgedraaid tijdens de match dreig je trouwens nog meer reacties uit te lokken", vult hij nog aan.

Volgens Kompany senior kan het niet al te lastig zijn om de daders te vinden. Hij wijst naar de vele camera's en microfoons in de hedendaagse stadions. De straffen kunnen naar zijn mening niet zwaar genoeg zijn. " Een stadionverbod oké, maar dat soort gekken zou zelfs geen matchen meer mogen volgen op tv", zucht hij. Dat valt uiteraard moeilijk hard te maken. Misschien is het Engelse systeem wel een optie, waar mensen met een stadionverbod zich tijdens de match van hun favoriete team moeten melden op het lokale politiebureau.