VP 11 v/d heenronde, controleur: Gentse toptransfer en tandems bij Club en Union

VP 11 v/d heenronde, controleur: Gentse toptransfer en tandems bij Club en Union

26-12-2021 12:30 Laatste update: 15:41
3

Met de kalkoen nog vol op de maag hebben de kerstdagen hun eerste ronde achter de rug. Bij de redactie van VoetbalPrimeur.be staat die periode vooral in het teken van lofbetuigingen uitdelen. Dat doen we onder meer via de verkiezing van het Elftal van de Heenronde. In deze vijfde aflevering: de controlerende middenvelder.

Met ‘heenronde’ doelen we niet noodzakelijk op de eerste zeventien speeldagen van de lopende competitie, maar simpelweg op alle wedstrijden die tot dusver gespeeld zijn in de Jupiler Pro League, van eind juli tot en met eind december dus. De VP 11 staan opgesteld in een 4-4-2, met een ruit op het middenveld.

Eder Balanta (Club Brugge)
Sinds de Colombiaan zo'n tweeënhalf jaar geleden in Brugge neerstreek, blonk hij vooral uit in wispelturigheid. Dat euvel heeft hij eindelijk uit zijn spel kunnen wegpoetsen. De statistieken staven die aanname: Balanta zit eind december aan zestien basisplaatsen in de Jupiler Pro League, dat zijn er al drie meer dan elk van de voorbije twee seizoenen in hun geheel. Zolang de bikkelaar enige vorm van nonchalance uit zijn hoofd bant, is hij in staat op zijn eentje te heersen over een middenstrook.

Julien De Sart (KAA Gent)
Op 'stijl en uitvoering' scoorde de oudste der De Sarts altijd al tien op tien. De natuurlijke flair waarmee Julien over het veld zweeft, valt nauwelijks te evenaren op de Belgische velden. Over een uiterst precies afstandsschot beschikte hij al, maar in Gent heeft hij zowel in efficiëntie van zijn passing als in duelkracht ontegensprekelijk een stap vooruit gezet. Voor Hein Vanhaezebrouck zal dat hoegenaamd geen verrassing geweest zijn: hij kondigde afgelopen zomer al aan dat De Sart een 'toptransfer' was. Profetische woorden!

Mandela Keita (OH Leuven)
Enkel omdat hij 'slechts' bij OHL aan de bak is, rolt zijn naam nog niet wekelijks over de Belgische voetbaltongen. De doorbraak van Keita staat evenwel in de sterren geschreven. Sterker nog: het is volop bezig. Gezien zijn prille leeftijd (amper negentien lentes) springt Marc Brys voorzichtig met het jeudproduct om, maar in die tien keer waarin de geboren Leuvenaar aan de aftrap verscheen, maakte hij grote sier. Vroeg of laat tilt Keita OHL eigenhandig naar een hoger niveau.

Casper Nielsen (Union Saint-Gilloise)
Waar de schijnwerpers tijdens het seizoensbegin steevast op het koningskoppel in de voorhoede gericht stonden, kreeg de Union-tandem op het middenveld de voorbije weken steeds vaker bloemetjes toegeworpen. De hoofdrol wordt er vertolkt door deze Nielsen. De 27-jarige Deen doet beroep op een uitstekende verticale passing, een uitgekiend infiltratievermogen en een voldoende ontwikkelde neus voor de goal. Aanjager, foerier en afwerker in één en dezelfde persoon.

Mats Rits (Club Brugge)
We mogen het gerust een kapitale blunder noemen: Philippe Clement die Rits op de bank houdt in het allesbepalende Champions-League-duel met RB Leipzig. De desastreuze gevolgen (0-5) zijn inmiddels bekend, helaas ... Een black out van jewelste, aangezien Rits op zijn 28e bezig is aan de allerbeste campagne uit zijn stilaan goedgevulde loopbaan. Samen met Balanta draaide het lange tijd zo goed dat zelfs icoon Ruud Vormer geen gaatje meer wist te vinden in het elftal. Dat zegt eigenlijk alles.

Teddy Teuma (Union Saint-Gilloise)
De bloedbroeder van Nielsen, weliswaar in een totaal verschillende gedaante. De Franse Maltees dartelt bijlange niet als een ballerina over het terrein; met zijn gebogen ruggengraat doet hij eerder denken aan een afgematte mijnwerker. Nog maar eens een voorbeeld van schijn die bedriegt. Ook Teuma verstaat de kunst om linies te doorbreken met een messcherpe pass. Daarnaast beschikt hij over de nodige power en het fysiek vermogen om de tegenstander de ruimte te ontnemen.

Birger Verstraete (Royal Antwerp FC
Niet Rajda Nainggolan, maar een Oostendenaar met het mes tussen de tanden mag zich de regulerende factor op het Antwerp-middenveld noemen. Zijn eerste maanden bij The Great Old vielen in het water door een vervelend oogletsel, maar inmiddels valt op de Bosuil weer de Verstraete van weleer te bewonderen. Angels uit de tegenaanval halen is zijn vak. Dat doet hij met een ongelooflijke overgave, vaak op tot net over het randje. Eens Verstraete het leer heroverd heeft, doet zijn koelheid aan de bal de rest.

Nu is het aan jou! Via de poll kan je stemmen op jouw favoriet op deze positie. De stemmen van onze lezers zullen finaal voor de helft van de punten tellen; de andere helft wordt uitgereikt door onze redactie.