VP 11 v/d heenronde, linksback: Spaanse sensatie, Charleroi-producten en dynamiet

VP 11 v/d heenronde, linksback: Spaanse sensatie, Charleroi-producten en dynamiet

25-12-2021 12:00 Laatste update: 12:14
7

Met de kalkoen nog vol op de maag hebben de kerstdagen hun eerste ronde achter de rug. Bij de redactie van VoetbalPrimeur.be staat die periode vooral in het teken van lofbetuigingen uitdelen. Dat doen we onder meer via de verkiezing van het Elftal van de Heenronde. In deze vierde aflevering: de linksbacks.

Met ‘heenronde’ doelen we niet noodzakelijk op de eerste zeventien speeldagen van de lopende competitie, maar simpelweg op alle wedstrijden die tot dusver gespeeld zijn in de Jupiler Pro League, van eind juli tot en met eind december dus. De VP 11 staan opgesteld in een 4-4-2, met een ruit op het middenveld.

Gerardo Arteaga (KRC Genk)
Voorlopig ligt de meerwaarde van de Mexicaan eerder in de aanvallende sector dan op het defensieve vlak. In de spelfilosofie van Genk hoeft dat evenwel geen belemmering te vormen. Arteaga pakt elke wedstrijd wel eens uit met een technisch hoogstandje, tot jolijt van de eigen aanhang. Naast die frivoliteiten draagt hij echter ook zijn steentje bij in de statistieken; zo leverde de linkspoot al drie assists af. Nu nog werken aan die omschakeling bij balverlies.

Casper De Norre (OH Leuven)
Toen Marc Brys hem bij zijn aankomst in Leuven op de linksachter posteerde, trok De Norre zelf ongetwijfeld even grote ogen. Uiteindelijk heeft die switch zijn loopbaan geen windeieren gelegd, want op zijn 24e is de Limburger een vaste klant geworden bij de betere linksachters uit onze vaderlandse competitie. En ja, nog steeds overheerst de neiging om naar die rechtervoet te draaien, maar De Norre heeft daarvan een sterkte gemaakt in plaats van een zwakte.

Kristof D'Haene (KV Kortrijk)
Nog een linksback uit Vlaamsche klei die nu al jaren zijn plek in dit lijstje opeist. Hoewel zijn kopje immer even guitig blijft, heeft D'Haene intussen toch al de 31 lentes aangetikt. In geen velden of wegen valt dat af te leiden uit zijn spel. Dat blijft altijd even dynamisch, energiek en verticaal. Wekelijks is het een aandachtspunt bij de tactische bespreking van de trainer van de tegenstander: let op voor de voorzetten van die draver op links!

Nurio Fortuna (KAA Gent)
Het is wel degelijk Kerstmis en niet Pasen, maar toch was de Belgische voetbalfan de voorbije maanden getuige van een herrijzenis. Toen Michel Louwagie en Ivan De Witte in de zomer van 2020 een recordsom van liefst zes miljoen euro uittrokken voor de Angolees van Sporting Charleroi, resulteerde dat in torenhoge verwachtingen. In een tegenvallend debuutseizoen kon Nurio die nooit waarmaken, maar kijk: geduld loont. Deze campagne demonstreert hij weer voortdurend de kracht, snelheid en aanvalsdrang die hem zo razend gevaarlijk (en gegeerd) maakten in het Zwarte Land.

Sergio Gomez (RSC Anderlecht)
De top-vijf van de assistkoningen uit de JPL bestaat uitsluitend uit aanvallers. Op nummer zes? Deze Spaanse revelatie. Menig waarnemer knipperde al enigszins verbijsterd met de ogen toen Anderlecht aankondigde dat het de veelbelovende Gomez vrij eenvoudig losgeweekt had bij Borussia Dortmund. Tijdens zijn wittebroodsweken oversteeg hij zelfs de stoutste verwachtingen. Een geweldige techniek gekoppeld aan snelheid en messcherpe voorzetten draaiden voorlopig uit in zeven beslissende passes. Bovendien springt Gomez ook steeds beter om met de ruimte in zijn rug. Een waardig Barça-product.

Joris Kayembe (Sporting Charleroi)
Iets meer terend op zijn fysieke gaven dan op de puntgave techniek, maar in se verschilt het profiel van Kayembe niet zo gek veel van dat van zijn Spaanse collega uit het Lotto Park. De eenvoudige Rode Duivel is inmiddels incontournable bij De Zebra's. Verdedigend steunt de linksachter op zijn pezige lichaam, aanvallend durft hij er al eens een slangenbeweging uit te schudden. Ook Kayembe verstaat de kunst om een ploegmaat een doelpunt voor te schotelen: vier stuks tot dusver.

Eduard Sobol (Club Brugge)
Hoewel hij niet zijn niveau van vorig seizoen benaderd heeft, blijft de Oekraïner tot de beste linksachters van de JPL behoren. De linkervoet van Sobol kan zowel met haarfijne voorzetten als vanop afstand voor schade zorgen in het vijandelijke kamp. Het dynamiet in zijn kuiten bracht hij bijvoorbeeld tot ontploffing op het veld van Union Saint-Gilloise (0-1), meteen met drie punten tot gevolg. In de Champions League ging het af en toe een tikje te snel, maar dat hoeft geen invloed te hebben op deze verkiezing.

Nu is het aan jou! Via de poll kan je stemmen op jouw favoriet op deze positie. De stemmen van onze lezers zullen finaal voor de helft van de punten tellen; de andere helft wordt uitgereikt door onze redactie. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s