De Bilde en Vercauteren helpen De Bruyne aan een top 10 plaats in The Guardian

De Bilde en Vercauteren helpen De Bruyne aan een top 10 plaats in The Guardian

24-12-2021 14:09
1

The Guardian geeft elk jaar rond kerstdag zijn top-100 voetballers van het jaar vrij. Tien jaar geleden stelden ze hun eerste lijst op. Donderdagnacht verschenen er vier Belgen in de top-100, maar hoe wordt die lijst nu precies opgesteld?

Dit is de tiende lijst en voormalige spelers als Gilles De Bilde en Frank Vercauteren maken samen met een hoop journalisten over de hele wereld deel uit van het jurypanel voor de jubileumeditie. Deze jury plaatste vier Belgen in de top-100: De Bruyne op 10e plek, Romelu Lukaku op de 11e plek, Thibaut Courtois bezet de 53e plaats en Youri Tielemans sluipt voor de eerste keer de top-100 binnen met een 99e plek. 

De puntentelling
De lijst wordt vastgelegd door een heus paneel aan juryleden. Elke stem krijgt een bepaalde waarde toegekend. De nummer 1 van elk jurylid kreeg 40 pnt, de nummer 2 kreeg 39 pnt, tot 1 pnt voor de nummer 40. Alle stemmen werden bij elkaar opgeteld om een ruwe score te krijgen. Om de invloed van uitschieters in de lijst te minimaliseren, wordt de hoogste score die aan een speler is toegekend, afgetrokken om een eindscore te krijgen. Een speler moet van ten minste vijf juryleden stemmen krijgen om op de lijst te komen. Als de spelers in de puntentelling gelijk staan, wordt het aantal uitgebrachte individuele stemmen gebruikt als beslissingscriterium.

Grootste invloeden
De consistentie van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo gedurende de tien jaar is opmerkelijk. Zij waren de eerste zes jaar van de 100 de top twee en zijn van 2012 tot 2020 nooit lager dan de vierde plaats geëindigd. Voor de rest is de top-10 vaak beïnvloed door de winnaars van de Champions League of de winnaars van het Europees kampioenschap of de wereldbeker. In 2014 haalden Thomas Müller en Philipp Lahm bijvoorbeeld allebei de top 10, net als Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en N'Golo Kanté vier jaar later.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie