VP’s 11 v/d heenronde, rechtsachter: ouwe De Laet, dravers en Hollandse revelatie

VP’s 11 v/d heenronde, rechtsachter: ouwe De Laet, dravers en Hollandse revelatie

23-12-2021 17:00 Laatste update: 20:18
3

De kerstcadeautjes liggen te trappelen van ongeduld onder de boom en de champagne staat koud: het eindejaar nadert met rasse schreden. Bij de redactie van VoetbalPrimeur.be staat die periode vooral in het teken van lofbetuigingen uitdelen. Dat doen we onder meer via de verkiezing van het Elftal van de Heenronde. In deze tweede aflevering: de rechtsachter.

Met ‘heenronde’ doelen we niet noodzakelijk op de eerste zeventien speeldagen van de lopende competitie, maar simpelweg op alle wedstrijden die tot dusver gespeeld zijn in de Jupiler Pro League, van eind juli tot en met eind december dus.

Ritchie De Laet (Royal Antwerp FC)
Het manusje-van-alles op de Bosuil vervulde zowat elke positie, maar wordt de laatste tijd toch het vaakst op rechts geposteerd. Dat is en blijft ook de beste plek om zijn tomeloze energie kwijt te geraken. Verdedigen doet De Laet als een beest, tot schrik van zijn belager. Een handvol keer per wedstrijd voegt hij daar een verschroeiende infiltratie naar voren aan toe. Verder verklaren zijn passie en winnaarsmentaliteit zijn cultstatus in Deurne-Noord. Komt maar geen sleet op!

Gilles Dewaele (KV Kortrijk)
Niet enkel aan de top van de JPL blinkt goud. In het zuiden van West-Vlaanderen draaft bijvoorbeeld een rechtsback rond die een trapje hoger absoluut zijn plaats zou verdienen. Op zijn 25e heeft Dewaele stilaan de bagage om het elke tegenstander lastig te maken. Terwijl zijn troefkaarten zich als jonge snaak eerder in de aanvallende sector bevonden, heeft onze landgenoot de voorbije jaren steeds beter geleerd om zijn flank dicht te houden. In het oog houden tijdens de zomermercato.

Clinton Mata (Club Brugge)
Met drie, vier of vijf achteraan, steevast bekleedt Mata de uiterst rechtse positie van de achterhoede. Deze campagne straalt de Angolees uit Verviers misschien nét dat tikkeltje minder onverzettelijkheid uit, maar al bij al blijft hij één van de dragende krachten van het huidige Club Brugge. In lijf-aan-lijf-duels valt de krachtpatser simpelweg niet te vloeren. Helemaal klaar om de derde landstitel uit zijn carrière in de wacht te slepen.

Daniel Muñoz (KRC Genk)
Tot dusver scheerde hij nog niet de allerhoogste toppen, maar de vele verre verplaatsingen naar zijn thuisland dienen als verzachtende omstandigheid. Een topfitte, superscherpe Muñoz behoort namelijk tot het kruin der JPL-backs. Eigenlijk beschikt de Colombiaan over het totaalpakket: kracht, snelheid, techniek en spelinzicht. Enkel zijn impulsiviteit speelt hem af en toe nog parten. Als hij dat Zuid-Amerikaanse lontje uit het kruitvat kan halen, is Muñoz een man voor een topcompetitie.

Bart Nieuwkoop (Union Saint-Gilloise)
Als een deus ex machina is deze Nederlander in ons rijtje verschenen. Hoewel hij bij Feyenoord nog een dozijn basisplaatsen veroverde in het seizoen ’20-’21, verkoos Nieuwkoop toch een verrassende overgang naar promovendus Union. Zelfs in zijn stoutste dromen had hij nooit durven hopen dat het op zo’n succesverhaal zou uitdraaien! Niet alleen duikt onze noorderbuur het nieuwe jaar in als koploper, bovendien lukte Nieuwkoop in het Dudenpark zijn allereerste professionele treffer(s). Wie niet waagt, niet wint.                  

Matisse Samoise (KAA Gent)
Zoals bekend besteden De Buffalo’s bij de screening van hun aanwinsten veel aandacht aan fysieke parameters, zoals de VO2-max. Bij Samoise moet die meter ongetwijfeld door het dak gesprongen zijn. Als jeugdproduct en rasechte Gentenaar is de rechterflankspeler zich aan het ontpoppen tot publiekslieveling. Samoise draaft dat het een lieve lust is; hij lijkt gewoonweg onvermoeibaar. Steeds vaker koppelt hij die dadendrang ook aan de juiste keuzes voorin. Als je Alessio Castro-Montes zo regelmatig op de bank houdt, ben je per definitie straf bezig.

Hugo Siquet (Standard Luik)
Het waren geen gemakkelijke omstandigheden om je kop boven het graanveld uit te steken in Luik. De financiële malaise op Sclessin heeft een felle weerslag op de prestaties op het terrein. Eigen kweek Siquet kan zich alvast fier op de borst kloppen: hij heeft de clubkas wat gespekt. Vanaf januari zoekt de rechtsback met de geweldige voorzet immers zijn heil bij Bundesliga-revelatie SC Freiburg. Dat kan de neutrale fan enkel toejuichen, want deze Siquet is te veelbelovend om in het rechterrijtje aan de slag te blijven.

Nu is het aan jou! Via de poll kan je stemmen op jouw favoriet op deze positie. De stemmen van onze lezers zullen finaal voor de helft van de punten tellen; de andere helft wordt uitgereikt door onze redactie.