Kompany (Anderlecht) spreekt na racisme-rel: “Er is iets losgekomen”

Kompany (Anderlecht) spreekt na racisme-rel: “Er is iets losgekomen”

22-12-2021 13:46 Laatste update: 13:57
41

Vincent Kompany sprak voor het eerst na de racisme-rel na Club Brugge-RSC Anderlecht. De oefenmeester gaf een persconferentie en kaartte de situatie aan.

Kompany vindt dat zoiets niet geminimaliseerd mag worden. "Er is iets losgekomen ja. Het blijft een oncomfortabel debat. Het is goed dat het op tafel komt. Het is belangrijk om niet te minimaliseren en niet te dramatiseren. Het gaat niet zozeer over mezelf", citeert Het Laatste Nieuws.

Racisme valt nog steeds vaak voor. “Ik heb dit zondag als mens ervaren en mijn reactie was ook als mens. Niet als trainer of profvoetballer of wat dan ook. Het is een situatie die door enkelen wordt gepleegd, maar wel vaak voorvalt. Ook in het jeugdvoetbal en het amateurvoetbal."

Kompany wilde na Club Brugge zo snel mogelijk naar huis. "Ik wou naar huis. Maar de dag erna was ik weer klaar om te werken. Om zelfs dubbel zo hard te werken en succesvol te zijn met Anderlecht. Als trainer wil ik mij het liefst voorbereiden op de volgende wedstrijd."

Er werd meteen actie ondernomen, maar daar dacht Kompany eigenlijk niet meteen aan. "Maar er is een bepaalde ondergrens hoe je met elkaar omgaat. Maar ik wil hierin verbindend zijn. Ik wil niet op zoek gaan naar mensen die op de brandstapel moeten geplaatst worden. Maar de leidinggevende figuren moeten wel actie ondernemen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt."