Bij Aalst werd De Coninck bedreigd door Veljkovic: Het kwam tot een handgemeen

Bij Aalst werd De Coninck bedreigd door Veljkovic: "Het kwam tot een handgemeen"

20-12-2021 22:50
5

Dejan Veljkovic stond afgelopen week middenin de schijnwerpers. Bij Pano onthulde hij enkele schimmige transacties die de gewezen makelaar uitvoerde voor topfiguren en -clubs uit het Belgische voetbal. Nu doet Wim De Coninck een boekje over hém open.

De Coninck verdient zijn brood momenteel als analist, maar was aan het begin van deze eeuw nog actief in het voetbal. In 2000 vervulde hij de functie van trainers bij Eendracht Aalst. In die periode kwam hij voor het eerst in contact met Veljkovic, die hem aan een nieuwe doelman probeerde helpen. Toen die deal rond geraakte, stond de Serviër plots in de kleedkamer van De Coninck. "Veljkovic gaf me een enveloppe. Daarin zat geld ter waarde van zes cijfers. Hij zei dat het geld voor mij was omdat de transfer in orde was gekomen", vertelt hij in De Tribune.

Daarop weigerde De Coninck om die som aan te nemen. Veljkovic bleef echter aandringen. Uiteindelijk stelde De Coninck voor om het geld af te geven op het secretariaat, zodat de transactie niet illegaal zou verlopen. Daar had Veljkovic uiteraard geen oren aan. Uiteindelijk trok hij zijn staart in, misnoegd weliswaar. "Daarna is het slecht tussen ons beginnen gaan", beseft De Coninck.

Enige tijd later escaleerde de boel pas helemaal. In totaal had Veljkovic vijf spelers gestald bij Aalst. Toen De Coninck één van hen op de bank zette, viel dat in verkeerde aarde. "De volgende dag stond Veljkovic in mijn kleedkamer", herinnert de gewezen doelman zich nog. "Hij bedreigde me en het kwam tot een handgemeen." Uiteindelijk slaagde De Coninck erin om hem buiten te zetten.

Tweede slechte ervaring
Acht jaar later zou het pad van Veljkovic hem opnieuw kruisen, toen De Coninck aan de slag was als sportief directeur van KSV Roeselare. De Serviër raadde hem een landgenoot aan, een linksbuiten die actief was in de Macedonische competitie. Een dvd moest hem in eerste instantie overtuigen. "Daaruit bleek dat de bewuste speler heel snel was. Alleen viel me op dat ook de verdediger die tegen hem speelde van 40 jaar ook heel snel liep. De DVD was anderhalve keer versneld", beweert De Coninck.

Niettemin reisde hij af naar Macedonië. Hoewel het om een vrije speler ging, moest daar toch onderhandeld worden over een (beperkte) transfersom. "De voorzitter woonde in een kasteel. Geweldig, maar nog voor ik de bekerfinale gezien had waarvoor ik gekomen was, werd ik onder druk gezet om de speler onder contract te leggen", klinkt het. Enkele brede jongens uit de entourage van die voorzitter droegen bij tot een grimmig sfeertje, waarin De Coninck zich naar eigen zeggen erg bedreigd voelde. Overigens zou ook onder meer Georges Leekens op dat kasteel aanwezig geweest zijn.